Kogel is door de kerk. Deflatie in Europa is begin 2015 een vaststaand feit. Zelfs de statistiekenbureaus kunnen het niet meer ontkennen. Met de huidige kelderende olieprijzen. kan daar geen mutatie van de weging meer tegenop. De definitie ‘deflatie’ wordt overigens angstvallig vermeden door de MSM.

deflatie eurozone

‘Negatieve inflatie’ = deflatie

In de kranten en de drukbezochte nieuwswebsites wordt de huidige economische situatie liever aangeduid als ‘negatieve inflatie’ of zelfs ‘goede deflatie‘ (zoals een ABN Amro bankier het noemt). Deflatie vinden de machthebbers, bankiers en politici een vies woord. Waardevermeerdering van geld. De prijzen dalen. Hebben ze liever niet. De deflatie in de eurozone kwam in december 2014 uit op 0,2%. Gemiddeld wordt het leven dus goedkoper, maar de schulden worden wel meer waard. En dat kan natuurlijk niet in ons schuldensysteem, want alles is gebaseerd op schuld (staat en privaat). Tevens is deflatie slecht voor het consumentisme. Uitstelgedrag enzo. U kent het verhaaltje wel.

Van desinflatie naar deflatie

Het algemene prijspeil in de eurozone is voor het eerst in de afgelopen 5 jaar weer gedaald. Afgelopen maand had de eurozone nog te maken met 0,3% inflatie op jaarbasis. De tijd van desinflatie is nu voorbij. De olieprijs is in de afgelopen maanden met zo’n 60% gedaald en hierdoor wordt niet alleen de energie goedkoper. Ook de gemiddelde industriële afzetprijzen dalen hierdoor. De afzetprijzen van de Nederlandse industrie lagen in november 2014 zo’n 3,7% in vergelijking met een jaar eerder.

afzetprijzen 2015

Het woord is aan de ECB

De officiële deflatie in de eurozone, maar tevens de verder oplopende Europese werkloosheid (11,5%), zal nog meer druk zetten op de Europese Centrale Bank.  De basisdoelstelling van het ECB is het garanderen van prijsstabiliteit. De centrale bank streeft daarom, volgens eigen zeggen, naar een inflatiepercentage in de eurozone van rond de 2%. Ze falen hard momenteel, want 0,2% deflatie. Het is vrijwel zeker dat de ECB binnenkort met een ronde van nieuwe stimuleringen zal komen. De ECB zal hoogst waarschijnlijk een flinke partij staatsobligaties gaan opkopen. Op 22 januari zal de ECB bekend gaan maken hoe de kwantitatieve verruiming (QE) er uit zal komen te zien.

8 reacties

  1. Eerst deflatie, dan (hyper) inflatie. Biflaten. En gezien de overgehefboomde precaire schuldenstatus van ‘het westen’ zal de tweede niet al te lang op zich laten wachten.

  2. Ik neem vrijpostig aan dat biflaten de stelling “Gemiddeld wordt het leven dus goedkoper, maar de schulden worden wel meer waard.” wel kunnen doorzien als een economische platitude van jewelste. Uiterst jammer aangezien dit werkelijk een blokkade vormt voor het herstelproces, net zoals voor biflatie op zich. Deze stelling blijkt echter wel een meerderheidsgedachte te vormen, een domper op de democratische feestvreugde. Eenvoudig gesteld, het is als appelen met peren vergelijken, het is een stelling die men mensen graag doet geloven, schijnbaar blijkt dat nog te lukken ook. Be aware, het is een aandachtig onderzoekje waard, zeer bevrijdend en ontnuchterend.

    1. Het wordt in ieder geval het jaar van de sociale deflatie,die in 2016 verder zal toenemen.
      We hebben elkaar toch allemaal gelukkig nieuwjaar gewenst?,of zijn we dat nu alweer vergeten.
      Het sociale geheugen en gemeende intenties van politiekers is in ieder geval kort en schijnheilig.
      Na vandaag,wat kan de wind toch plotseling draaien.

      1. Wat ik me niet kan voorstellen is dat politiek ook geen boeken leest over het transformatieprocessen zoals die zich nu duidelijk op gang trekken. Voor politiek stelt zich mi een andere vraag, langs de ene kant wordt het ook voor hen mogelijk om de bevoking positiever nieuws te brengen, langs de andere kant – en dat is een bijzonder heikel punt – lopen ze het risico op gezichtsverlies. Men heeft immers de bevolking heel de tijd belogen en bedrogen, misschien zelfs niet eens bewust daarvan. In dynamisch opzicht is – nuchter bekeken – een dergelijk emotierijke aantijging niet geheel correct, het is eigen aan dit transformatieproces.

    2. Er is nu in ieder geval sprake van “core inflation”. Als je zelf boodschappen doet kom je er vanzelf wel achter. Voor de rest van het jaar durf ik geen voorspellingen te doen. Wereldpolitiek in z’n goorste vorm is een belangrijke instrument om de zaken dermate te manipuleren dat het de “elite” maximaal goed uitkomt.

      1. Het zijn evolutionair bijzondere tijden, zoveel is duidelijk. Laat ons hopen dat de schade beperkt blijft, er is geen gebrek aan vreedzame alternatieven, dat is het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat ….

  3. deflatie in aantocht, ja, dat is heel logisch.

    ik zat deze week eens te googlen op vacatures en de bijkomende arbeidsvoorwaarden
    1 een vaste aanstelling kun je vergeten
    2 de salarissen worden vandaag de dag op het absolute wettelijk minimum of minimum wat minimaal binnen een cao mogelijk is. de salarissen die worden geboden liggen over het algemeen tussen de 8,50 en 10,00 euro, voor mensen van 23 jaar en ouder

    de vacatures die er momenteel zijn betalen veel lagere salarissen dan een aantal jaar terug, de banen die vrijkomen door pensioennering, ontslag, aflopend contract worden opgevuld met minimaal betaalde tijdelijk banen, de concurrentie op de arbeidsmarkt is momenteel zo groot dat bedrijven genoeg mensen op hbo niveau kunnen krijgen voor het absolute minimum.

    het is onmogelijk dat de koopkracht van de gemiddelde bevolking hiermee op peil blijft, dus de prijzen moeten sowieso dalen willen ze nog iets verkopen.
    conclusie: deflatie is normaal bij deze koopkracht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: