Wordt 2015 het jaar van deflatie?

8

Kogel is door de kerk. Deflatie in Europa is begin 2015 een vaststaand feit. Zelfs de statistiekenbureaus kunnen het niet meer ontkennen. Met de huidige kelderende olieprijzen. kan daar geen mutatie van de weging meer tegenop. De definitie ‘deflatie’ wordt overigens angstvallig vermeden door de MSM.

deflatie eurozone

‘Negatieve inflatie’ = deflatie

In de kranten en de drukbezochte nieuwswebsites wordt de huidige economische situatie liever aangeduid als ‘negatieve inflatie’ of zelfs ‘goede deflatie‘ (zoals een ABN Amro bankier het noemt). Deflatie vinden de machthebbers, bankiers en politici een vies woord. Waardevermeerdering van geld. De prijzen dalen. Hebben ze liever niet. De deflatie in de eurozone kwam in december 2014 uit op 0,2%. Gemiddeld wordt het leven dus goedkoper, maar de schulden worden wel meer waard. En dat kan natuurlijk niet in ons schuldensysteem, want alles is gebaseerd op schuld (staat en privaat). Tevens is deflatie slecht voor het consumentisme. Uitstelgedrag enzo. U kent het verhaaltje wel.

Van desinflatie naar deflatie

Het algemene prijspeil in de eurozone is voor het eerst in de afgelopen 5 jaar weer gedaald. Afgelopen maand had de eurozone nog te maken met 0,3% inflatie op jaarbasis. De tijd van desinflatie is nu voorbij. De olieprijs is in de afgelopen maanden met zo’n 60% gedaald en hierdoor wordt niet alleen de energie goedkoper. Ook de gemiddelde industriële afzetprijzen dalen hierdoor. De afzetprijzen van de Nederlandse industrie lagen in november 2014 zo’n 3,7% in vergelijking met een jaar eerder.

afzetprijzen 2015

Het woord is aan de ECB

De officiële deflatie in de eurozone, maar tevens de verder oplopende Europese werkloosheid (11,5%), zal nog meer druk zetten op de Europese Centrale Bank.  De basisdoelstelling van het ECB is het garanderen van prijsstabiliteit. De centrale bank streeft daarom, volgens eigen zeggen, naar een inflatiepercentage in de eurozone van rond de 2%. Ze falen hard momenteel, want 0,2% deflatie. Het is vrijwel zeker dat de ECB binnenkort met een ronde van nieuwe stimuleringen zal komen. De ECB zal hoogst waarschijnlijk een flinke partij staatsobligaties gaan opkopen. Op 22 januari zal de ECB bekend gaan maken hoe de kwantitatieve verruiming (QE) er uit zal komen te zien.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie