Wordt Evergrande vastgoed implosie het Chinese ´Lehman Brothers´?

Reuters: ´China Evergrande Group, saddled with more than $300 billion in total liabilities equivalent to 2% of China’s GDP, is in the throes of a liquidity crisis that has it scrambling to raise funds to pay its many lenders and suppliers.´ Maar liefst 2 procent van China´s BNP is is groot gevaar. Pas op – zoiets, een potentiële beurscrisis of -crash begint altijd ergens ver weg en klein. Hoewel, ´klein´? Evergrande vastgoed zag het groot, en groots. Groeien door schulden maken kan en lukt vaak ook nog. Kijkt hoe een Zalando het deed, bijvoorbeeld. Maar Evergrande´s schuldpapier zit wijd verspreid. In een oververhitte aandelenmarkt (en vastgoedmarkt!) hoeft er niet veel verkeerd te lopen om beleggers, maar ook toeleveranciers en personeel tenminste nerveus te maken. De Chinese overheid kan uiteraard ingrijpen, maar de nieuwe wind die recent door de hoogste bestuurskamers waait, zou wel eens een storm voor Evergrande kunnen betekenen. En een orkaan voor ´s lands beurzen en misschien wel ver daarbuiten. Kijk, ook professioneel belegger, de bekende Maarten Verheyen is e.e.a. opgevallen. Dit is wat hij vandaag hierover schrijft:

Altijd groots?

´Als je je bedrijf “Evergrande” (Altijd groots) noemt, zegt het wel wat over wie je bent en hoe je door de buitenwereld gezien wil worden. En alhoewel een gezonde portie ambitie een troef is, mag het nooit eindigen in een blinde ambitie. 

Evergrande werd in 2018 het waardevolste vastgoedbedrijf in de wereld en de voorbije weken ontdekten we hoe men dat voor elkaar kreeg. Heel dit kaartenhuis is namelijk gebouwd op schulden. Veel schulden. Énorm veel schulden.

Het gaat over $300 miljard, en dat is ongeveer de helft van hetgeen Lehman Brothers in de boeken had staan. Evergrande heeft meer schulden dan Ierland, Portugal of Denemarken. Het heeft er alle schijn van dat deze schulden niet meer terugbetaald kunnen worden, hetgeen een schokgolf zou betekenen voor de financiële markten. Evergrande zou zelfs niet eens meer in staat zijn om de interesten op de schulden te betalen en denkt aan activaverkopen om cash te genereren.

Wanneer je echter 2% van al het vastgoed in China bezit, zijn dergelijke liquidaties eerder kansloos. Bovendien zou het vastgoed vaak van zeer slechte kwaliteit zijn.  Dit valt door het bedrijf zelf niet meer op te lossen. Enkel de Chinese overheid kan nu nog een faillissement vermijden, maar het is lang niet duidelijk of een bail-out in de kaarten zit…´  Lees hier verder. 

8 reacties

  1. 300 miljard dollar… da’s veel geld… de totale schuld van de US is 3000 miljard toch?
    Dit is dus 10% van de schulden van USA… en 25% van de totale Italiaanse staatsschuld (2643 miljard Euro). ABP kan daar slechts 495 miljard aan vermogen tegenover zetten, maar met alle Nederlandse pensioenfondsen bij elkaar kunnen we de Italianen in ruil voor onze oude dag wel hun schulden kwijtschelden…
    Anderzijds… de Italiaanse staatsschuld stijgt (onder toeziend oog van Klaas Knot) met meer dan 30 miljard per maand, dus deze klap komen we wel te boven (door uiteraard nog meer schulden te maken middels geld drukken… MMT).

      1. Ach Joost de schuldenberg ligt in de VS velen malen hoger ik schat makkelijk 200 biljoen of nog hoger als alle verplichtingen zouden worden geteld. Een groot weimar is de wereld geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: