Wordt de financiële crisis nog erger of niet? (2)

great depression oneIn navolging van Deel 1 Joris Luyendijk krijgt met zijn artikel “Dit gaat helemaal fout” wel veel kritiek.  Dit gebeurt altijd met voorlopers, voortrekkers, zij die verder zien dan de anderen.  In dit opzicht zou hij net een “klokkenluider” kunnen zijn – en dat is hij ook op zijn manier! Dit soort mensen is vaak twee stappen vooruit op de werkelijkheid, de toekomst ook.  Zoals een andere ziener, Albert Edwards, steeds repliceert op kritiek: “Wie één stap vooruit is op de massa wordt aanzien als een genie.  Wie echter twéé stappen vooruit is wordt als een idioot beschouwd“.

De kritiek

Hier leest u wat belangrijke kritiek op de bevindingen van Joris Luyendijk.  Een verwijt is bijvoorbeeld dat hij Willem Middelkoop, edelmetaalexpert zou nalopen, nog zo’n “zwartkijker” wordt gezegd.  “Die kondigde ook het ene doemscenario na het andere aan, totdat de media erop uitgekeken raakte“.  QE, het exotische Quantitative Easing, het geld bij verzinnen uit het niets, is géén hocus pocus, zegt de kritiek. Nou, wat is het dan wel? In een aantrekkende economie zal het best mogelijk zijn die duizenden miljarden euro’s en dollar terug eruit te halen, klinkt het dan. Om dit te bewijzen haalt de kritiek zelfs een aantal professoren uit de kast. Professoren! Meervoud! Gestudéérde lieden! Hoed u dus, respect ook a.u.b.  En wat zeggen die gestudeerde heren (’t zijn wééral uitsluitend heren): ’t is methodologisch niet in orde.  90 Insiders ondervragen is niet genoeg.  ’t Zijn complottheorieën overgoten met een saus van ellende en noodlot.  Néé, de Heren Professoren willen er niet aan…

Bekrompen geesten

Wij kennen toevallig nogal wat professoren die vakidioten zijn, met alle respect. Ze zijn een kei in hun vakgebied maar ze missen the big picture.  Ze kunnen het geheel met al hun gestudeer en vakliteratuur niet helemaal overzien. Net zoals dat niemand dat kan overigens. Echter, een andere visie is niet per definitie fout. Tja, dàt vergt nu eenmaal iets grotere, ruimere geesten, zoals inderdaad een Joris Luyendijk of een Willem Middelkoop. En internationaal een Eric Sprott, Ted Butler, Kyle Bass en Albert Edwards. Nederland is al klein maar de geesten zijn hier blijkbaar nog kleiner…

 

 

 

 

 

24 reacties

 1. “Nederland is al klein maar de geesten zijn hier blijkbaar nog kleiner…”

  Juist, maar dat is niet alles. Opnieuw wordt de olifant in de kamer niet genoemd, het wereldwijde schaduwbankieren in derivaten in getallen vele malen groter dan het GDP van alle landen in de wereld bij elkaar.
  Als je elke dag ZeroHedge leest en een aantal andere sites, weet je dat het fenomeen van dat schaduwbankieren het allergrootste gevaar is, dat slechts door een paar mensen teweeg wordt gebracht. Ook hieraan is de City mede schuldig, net als Wallstreet en de rest van het bankwezen. Zolang dit schaduwbankieren doorgaat verandert er niets.
  Totdat dat huis van kaarten instort. Pas dan komt die supercrisis waar Luyendijk en Middelkoop op duiden, maar niet door de oorzaken die zij noemen.

  Trouwens, waarom noemen deze heren dit schaduwbankieren niet? Zijn het toch weer “gate keepers” soms?

 2. Vermoedelijk loopt het toch allemaal dramatisch af voor het grootste gros van de globale bevolking.
  Dit om het feit, dat de boosdoeners heel lang buiten schot kunnen blijven, elkaar beschermen en zodoende ook door diegenen die over het wapen arsenaal beschikken en de getrainde “veiligheidseenheden” die zorg dragen voor rust.

 3. ‘Hooggeleerden’ moeten niet om een vogelvluchtperspectief worden gevraagd, aangezien ze verschrikkelijk veel weten over verschrikkelijk weinig.

  ‘Zieners’, maar ook analisten en commentatoren die hun dagelijkse kost verdienen aan de ‘crisis’, zouden – evenals de opmerkzame man en vrouw in de straat – moeten beseffen dat er al lang geen sprake meer is van een financiële of economische crisis alléén, maar van talloze crises die in de afgelopen honderd jaar zijn ontstaan en aangezwollen, geen tak van sport meer onberoerd laten, en elkaar versterken.

  Wat we nu beleven is de apotheose die lang geleden door ware zieners, die hún en ónze tijd meer dan twee stappen vooruit waren, is voorspeld.
  Pas écht kleingeestig is het om de ontwikkelingen in die richting
  krampachtig te ontkennen. Omdat de tekenen nu voor iedereen duidelijk zichtbaar

  zijn.

    1. Misschien Gerald Celente. Kon u dit al niet eens zelf uitzoeken ? Nederlander misschien ? Er komt een tijd dat u niet meer geholpen word.

    2. OK, die kennen we of van gehoord. Ik dacht dat de ware zieners zoals Page bedoeld, veel verder in het verleden hun waarzegging hadden gedaan (“lang geleden”). Nog steeds benieuwd wie dat zouden kunnen zijn.

  1. Vergeet Eric Mecking niet ,deze heeft in 2005 al perfect uitgelegd en gewaarschuwd in de kranten dat de boel in elkaar gaat zakken zoals de huizenmarkt,een daling van 50% zo schatte hij in, en daarop volgend een grote depressie die de vorige van de dertiger jaren zal overtreffen,dit vanwege de nog nooit vertoonde hoge schuldenberg.
   Ik zou zeggen lees zijn boek deflatie in aantocht en de komende grote depressie,veel is er al van uitgekomen,de inflatie word al steeds lager,de gelddrukkers raken een keer uitgespeeld.

 4. Ach willem middelkoop of joris luijendijk of die kerel die vroeger een boot bouwde omdat ie dacht dat het ging regenen en iedereen zou verzuipen. Ze werden met hun waarschuwing uitgelachen en toch wel enigszins weggezet als mensen die niet helemaal goed bij hun hoofd waren.

  Ik zeg maar zo, als je het probleem onderkent, heb je 50 % van de oplossing.
  Als ik zo kijk naar de aandelemarkten hebben ze inmiddels wel door dat de centrale banken alle giftige leningen van de banken wel moeten blijven opkopen maar ook de staatsobligaties van bijvoorbeeld zuid-europese landen, de VS maar ook Japan.
  Deze landen zijn technisch failliet.

  Ik houd mn hart vast als de centrale banken ophouden met qe. En ik houd ook mn hart vast als centrale banken blijven doorgaan met de qe.
  Vooralsnog krijgt de eagle een zachte landing.

  Al zou ik toch wel stiekem een klein bootje bouwen mochten de dijken wel gaan doorbreken…

 5. @Looxcie e.v.
  Bedankt, Biflaten, voor de hulp, maar (met excuus) Page heeft voor een meer spirituele benadering gekozen.

  Bedoeld worden hier de apocalyptische geschriften en overtuigingen in het jodendom, christendom en de islam. Respectievelijke (eind)tijdvisioenen van Mozes, Johannes en Mohammed.

  Zelfs beurskanon en ‘ziener’ Marc Faber zegt tegenwoordig niet meer alle ontwikkelingen vanuit zijn financiële wereldje te kunnen duiden.
  Hij noemt het goed en verhelderend om de gebeurtenissen ook af en toe te bekijken door een meer religieuze bril.

  Ondanks onze (schijnbare) superieure technische maakbaarheid beseft de mens steeds meer dat zijn traditionele monetaire, politieke en wetenschappelijke stellingen en mechanismen niet (meer) werken. Een overmachtstoestand die er op kan wijzen dat de wereld het point of no return is gepasseerd.

  Terwijl er (ook volgens vakdeskundigen) veel meer aan de hand is dan alleen een (economische) crisis van voorbijgaande aard, hecht de welvaartsmens blijkbaar meer waarde aan marsmannetjes en mistige complottherieën met geïmplanteerde microchips, dan aan een meer voor de hand liggende religieuze link. Maar ook dat is voorspeld.

  1. Nog een wonder dat je Nostradamus niet genoemd hebt. Laten we wel zijn: NIEMAND kan de toekomst voorspellen, economen en gladpratende TV-personalities zijn de laatsten wel op dit gebied.

   Iedereen kan zien dat het verkeerd gaat, maar wie zal precies vertellen waar het naar toe gaat? Het is altijd zo, degene die gelijk had – achteraf – die wordt de nieuwe goeroe. Hoe heet die vrouw ook al weer die de beurskrach van 1987 juist voorspeld had? Die is allang weer vergeten, weggezakt in het financiele moeras van de smaken van de maand. Kijk naar MSNBC, elke dag zijn er twintig of dertig voorspellingen van talking heads, die betaald worden om de onzin uit te kramen.

   In de zestiger jaren, in mijn hippie-tijd had ik ook wel eens visioenen van prachtige landschappen vol bloemen die ineens verwoest werden door atoombommen. Een “bad trip” noemden we dat. Wat de Mohammeds en Johannesen ooit slikten of rookten weet ik niet. Toevallig herrinnerden ze het en schreven het snel op en werden daarom plotsklaps profeten genoemd.

   Pass the joint…

   1. “NIEMAND kan de toekomst voorspellen”

    Wat ’n onzin. Zelfs een schilder kan toekomst voorspellen. Een goede astroloog of palmist zeker. Trouwens, de uitspraak die je doet is tevens een voorspelling. Alleen een “enigszins” absolutistische. Geinig ..

    1. Rob, je hautainte houding doet meer kwaad dan goed, hoewel je het waarschijnlijk goed bedoelt.

     Waneer je met de toekomst voorspellen bedoeld dat alles wat je aandacht geeft groeit, om maar een mooie new age spreuk te vatten , dan kun je dat ook op een andere, minder op jezelf als wijsgeer aftekenende ,manier vertellen. Dat geeft niks. Je bent dan nog steeds een slimme jongen.

     Oh man, wat denk jij da je het bent.

     Wijze mensen zeggen, hoe meer ik weet , hoe meer ik begrijp hoe weinig ik er maar van snap…. maar Robje , die wijze weet alles ineens hoor.,.

     Misschien even je mond gaan spoelen met pleewater kan je weer op aarde krijgen wijze man? Pleewater is de basis! Alles groeit op stront weet je!

     1. Wat een kinderachtige reactie Madman. Ik reageer inhoudelijk op Looxcies absolutistische, dommige kritiek. Maar dat mag niet van de anonieme meneer Madman? Zonder dat je daar overigens een inhoudelijke reden voor op weet te geven …

      Je zegt veel over jezelf met je commentaartje. Waar had je het ook weer over, “hautain”…? Dat, in combinatie met je kneuterigheid geeft je natuur wel helder aan.

    2. Je bakt ze weer prachtig bruin, we rollen weer van de stoel van het lachen!

     “Wat ‘n onzin”
     Dat is geen argument, en was het er éen, dan moet je met waterdichte bewijzen komen dat zinnetje waar maakt.
     “Zelfs een schilder kan toekomst voorspellen”
     Opnieuw geen argument, een drogreden.
     “Een goede astroloog of palmist zeker.” Dito, plus:
     ha, ha, de charlatans van de wereld worden er bij gehaald. Zit je soms de hele dag voor de kijktiet met die “waar” zeggers?.
     “Trouwens, de uitspraak die je doet is tevens een voorspelling.”
     Nee, dat is het niet, dat maak jij ervan, Zo kun je elke zin omdraaien en er het wordt weer een drogreden. Nog steeds die pagina met alle drogredenen niet bestudeerd he? hier is-ie nogmaals:
     http://nl.wikipedia.org/wiki/Drogreden

     “Alleen een “enigszins” absolutistische. Geinig .. ”
     De enige die geinig is, ben jij met je constante herhaling van dezelfde algemeenheden, bv. Pavlov mensen. Je hebt niet door dat jezelf als een Pavlov hondje reageert op de reacties van diverse posters hier, inclusief ondergetekende. En dat noemen we Ad nauseam…Om kotsmisselijk van te worden.

     Get a life!

     1. Het is natuurlijk wel duidelijk, anonieme mensen zoals madman en jij en wellicht sommige anderen binnen dit forum hebben iza een totaal ander inzicht dan ik betreffende de wereld en haar aangelegenheden.

      Maar ja, we leven nu eenmaal in een vrije samenleving waar de een het niet eens hoeft te zijn met de ander.

     2. Wie zegt er dat jij rob knaapen heet irl?

      Misschien is dat wel weer een van je citaat voorbeeldnamen.

      Menneke, toch. Eete gij wel goed?

   2. Dan dus toch maar liever de marsmannetjes? Past inderdaad prima bij het ‘gebruik’ in narcostaat Nederland. Gewoon, alles superieur ontkennen wat niet bevalt. En vervolgens cool overgaan tot de orde van de dag.

    Is het een wonder of niet meer dan ’toevallig’ dat alle grote wereldreligies onafhankelijk van elkaar in wezen nagenoeg identieke apocalyptische geschriften en (eind)tijd-overtuigingen hebben?
    Zelfs een atheïst die de duizenden jaren oude overleveringen slechts beschouwt als interessante geschiedschrijving moet die overeenkomst opvallen.

    In het artikel (en de reacties) worden namen genoemd van ‘zieners’ van vlees en bloed.
    Het zijn ‘profeten die brood eten’.
    Joris Luyendijk, bijvoorbeeld, extrapoleert op een rationele manier eigen kennis en ervaring (de ‘City’, literatuurstudie) naar onze naaste toekomst.
    http://www.duurzaamnieuws.nl/joris-luyendijk-dit-gaat-helemaal-fout/

    Zijn constatering dat de financiële elite de politiek ‘volledig in de zak’ heeft is weinig opzienbarend, dat wisten we al.
    Maar zijn verwachtingen ten aanzien van een religie-revival zijn dat wel.

    Bijna in het verlengde van Marc Faber (zie mijn eerdere reactie) zegt hij ondermeer:
    “Er zijn meerdere boeken van economen die de Bijbel lezen als een economisch handboek of een handboek voor toezichthouders. Het is kenmerkend hoe de heilige boeken tjokvol staan met waarschuwingen om de economie niet in te richten zoals wij dat hebben gedaan. Ze voorspellen haarfijn wat er gebeurt als je dat wel doet.”

    1. Toekomst voorspellen? Duizenden jaren oude geschriften van mensen die veel nog niet snapten erbij halen?
     Volgens mij moeten een aantal mensen op dit economische forum de mist eerst eens op laten klaren.
     Als iets wel blijkt uit de geschiedenis is dat wij die niet kunnen voorspellen.
     Het enige wat je kan verwachten is dat de mens nou eenmaal bepaalde karaktertrekken heeft waaronder bang zijn voor de ondergang. Allemaal emoties en heeft niets te maken met feiten.
     Maar misschien heb je wel een beetje gelijk maar heet dat Self-fulfilling Prophecy…

     1. Er zijn nog wel meer menselijke eigenschappen die vooral in deze tijd naar voren komen. Wat te denken van ontkennen?
      Eén ‘voorspelling’ kan zelfs @Moerstaal waarschijnlijk niet ontkennen: AL het menselijke is eindig :o)

 6. Nee hoor niemand van het tweebenige volkje kan de toekomst voorspellen een illusie in een illusie kunnen ze goed thats all, ik zal het bewijs leveren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: