Zaterdag 17 oktober 2020. De Week

De Week aflevering twee. Een overzicht van interessant nieuws dat mogelijk ondergesneeuwd is onder de lawine van dozijnen dagelijkse mediaberichten. Een blik achterwaart naar de afgelopen week – 10 tot 17 oktober 2020. Maar evengoed met de neus naar voren gericht: wat staat ons de komende week zoal te wachten? De week die was en de week die komt dus. En we hebben voor ieder wel wat lekkers en smeuïg. Lees en verwonder u.

Corona/COVID-19

Het Coronavirus dat een Coronacrisis werd in 2020, toont nergens tekenen van te luwen weg te deemsteren. Wel integendeel. Afgerond zit de wereld met 40 miljoen besmetten en 1,1 miljoen overledenen. Een werkend vaccin is nog niet in zicht, nergens, behalve dan in Rusland waar naar verluid er reeds twee werden goedgekeurd intern. Nog geen vierde van de Russen zegt zich te willen laten vaccineren. Ook het buitenland heeft zijn twijfels over de werkzaamheid van onder meer ‘Spoetnik V’, ´naar de door de Sovjet-Unie gelanceerde satelliet die in 1957 als eerste een baan om de aarde maakte.´ President Poetin zegt dat het reeds succesvol getest is op ´zijn dochter´. Hij deelt echter niet mee welke dochter (hij heeft er twee). Noch willen Russische wetenschappers de originele onderzoeksresultaten delen met het buitenland. Daar hebben westerse collega´s wel dringend om gevraagd in The Lancet. Vladimir Poetin heeft het beroepsgewijs aardig voor mekaar. Afwisselend als president en premier is de man al 20 jaar aan de macht. Middels een grondwetswijziging blijft dat zo nog tot 2036. Hij zal dan de gezegende leeftijd van 84 jaar bereiken. Grondwetten zijn daarom nog niet in de grond verankerd: wie het parlement beheerst, heeft ook alle wettelijke macht in handen.

Nederland-België

Nederland kent op moment van schrijven – zaterdag 17 oktober 2020 – 211.938 besmetten en 6708 overledenen door Corona. Toeval of niet is dat ongeveer de situatie waar buurland België zich in bevindt op dit vlak. Daar werd gisteravond beslist om vier weken lang alle horeca te sluiten, en een avond/nachtklok in te stellen. Vanaf middernacht tot 5 uur ´s ochtends mag niemand zich meer op straat begeven, de maatregelen gaan in op maandag 19 oktober. Er wordt gevreesd dat recalcitranten dit ´vrije weekend´ zullen benutten om nog eens flink van jetje te geven: feesten als de beesten, wordt ook wel gezegd. Televisiebeelden tonen vaak zieke Belgen, die ook getuigen van de intense pijnen die besmet zijn met zich brengen. Eén zo iemand heeft vier maanden in coma gelegen, en is al twee weken aan het revalideren. De man moet opnieuw leren bewegen, stappen, als een kind. Het zijn alle waarschuwingen om social distancing toe te passen en maskers te dragen. 

Amerikaanse verkiezingen

In zijn ´town hall meeting´ van afgelopen donderdag beweert president Trump dat 85 procent van wie een mondkapje draagt toch ziek wordt. Een hallucinant cijfer, dat echter nergens als bewezen terug te vinden is. Dat doet mister Trump vaak: gratuite beweringen, nergens op gestoeld of bewezen, rondstrooien als waarheden. Oneliners ook die nog al eens in het geheugen van licht ontvankelijke lieden blijven hangen. ´China sent us the virus´ en ´We have the greatest economy in the history of the world´. Ook nog: ´Extreme left is burning our cities´. Wat het al dan niet dragen van mondkapjes betreft: is het anders niet de logica zelf dat ingeval van pandemieën als COVID-19 afstand houden en neus-en-mond bedekken noodzakelijke voorzorgen zijn? Donald Trump zegt niet voor of tegen te zijn, alhoewel zijn ondervraagster zei dat zo het aantal toekomstige doden in de VS met de helft kan ingeperkt worden. Er is van wetenschappelijke kant overvloedig bewijs voor, bracht zij aan. Maar ook aan de wetenschap wordt danig getwijfeld in het land, door een deel van de bevolking. Het hoort allemaal bij de officieuze marketingstrategie van verdeel-en-heers. Breng de bevolking aan het twijfelen, laat ze nergens meer in geloven, zaai verwarring. Dan hechten ze zich vanzelf aan degene die het hardst en indringendst zegt de Waarheid te kennen als enige, en hen te zullen ´redden´. Het is al hoax en fake news en dubieuze berichten over samenzweringen en complotten wat de klok slaat. Was dit tot voor een jaar of enkele jaren geleden dan niet het geval? Weten we nu zogezegd veel meer dan toen, komt nu pas dit en veel meer naar boven? Ik vraag me af wat georchestreerd is, wat toeval is en wat waarheid. Kijk, begin ik zelf ook al te twijfelen…  

Laatste debat Trump Biden

CNN: de tweede en tegelijk laatste keer dat beide presidentskandidaten elkaar onmoeten voor de camera wordt 22 oktober 2020. ´The final debate between Trump and Biden is scheduled to take place on October 22 from 9 p.m. to 10:30 p.m. ET in Tennessee. The format is the same as the first debate: Each segment will last about 15 minutes, and the candidates will have two minutes to respond after the moderator, NBC’s Kristen Welker, opens each segment with a question. Welker will then use the rest of the time in the segment to facilitate further discussion on the topic.´ De onderwerpen werden door de Commissie die dergelijke debatten traditioneel inricht gekozen; het zijn:´”Fighting COVID-19,” “American Families,” “Race in America,” “Climate Change,” “National Security” and “Leadership.”´ 23 Miljoen Amerikanen hebben alvast hun keuze bekend gemaakt en zijn vervroegd gaan stemmen. 

Complotten en samenzweringen

Wikipedia. org stelde een lijst samen met de geschiedenis van samenzwerings- en complottheorieën en hij is ellenlang. De meest recente die komt bovendrijven, heel hardnekkig ook nog onder sujetten die niet gehinderd worden door al te veel grijze hersencellen, is deze genaamd QAnon.´De socialemediagigant Youtube stelt nieuwe maatregelen in tegen de verspreiding van complottheorieën die geweld rechtvaardigen. In het bijzonder bant het platform QAnon, een pro-Trump-samenzweringsbeweging. Dat heeft YouTube in een verklaring bekendgemaakt. Facebook en Twitter voerden eerder al maatregelen in om deze samenzweringsbeweging in te perken. YouTube, dat eigendom is van Google, en 2 miljard maandelijkse gebruikers heeft, zegt dat het tienduizenden video’s heeft verwijderd die aan QAnon zijn gekoppeld en honderden kanalen heeft verboden. Het platform deed dit in het bijzonder omdat er “gedreigd  werd met geweld te gebruiken” of “het bestaan ​​van gewelddadige gebeurtenissen werd ontkend”, zoals de Holocaust.´

QAnon: ook in Nederland

Dat Noord-Amerika niet het monopolie heeft op lichtgelovige, verwarde geesten die niks beters te doen hebben dan navelstaren, fantaseren en nodeloos ophef maken om nop, vernemen we op NOS.nl. Het is al van na Wereldoorlog Twee zo dat modes, technologie, muziek et al. van over de Atlantische Oceaan ons werelddeel bereiken. Maar dit onwelriekend soort vullis had beter daar gebleven:

´Wat is QAnon?

De beweging ontstond in 2017, toen de mysterieuze ‘Q’ voor het eerst anoniem cryptische boodschappen plaatste op het internet. Veel volgers vermoeden dat Q een hoge Amerikaanse overheidsfunctionaris is en toegang heeft tot geheime informatie. Anderen denken dat president Donald Trump achter de berichten zit. Zeker is voor hen dat Trump een geheime strijd voert tegen de deep state: een mondiale elite die uit zou zijn op een wereldregering en zich ook schuldig maakt aan satanisch ritueel kindermisbruik.´ Aldus bericht de NOS, maar wat als de Nederlandse Omroep Stichting ook in het complot zit…NOT!

King Trump

Net zoals in het debat met opponent Joe Biden onderbrak Trump de moderator veelvuldig. Ik ken jou, jouw soort, zei Donald onder veel meer. ´De media is tegen mij, maar gelukkig bestaat er nog zoiets als sociale media.´ Trump wordt niet voor niks de Twitter-president genoemd. Ondergetekende is niet per se tegen een directe lijn als president naar je burgers, tenzij je die meer gebruikt om je populariteit te vergroten dan voor wat anders. Toch lijkt e.e.a. te werken, kijk maar eens naar onderstaande tweet:

Nooit te oud om te leren (over crypto)

Een Zwitserse bank is 224 jaar geleden opgericht. Stokoud dus maar in deze een bewijs van betrouwbaarheid, duurzaamheid en ervaring. Conservatief en standvastig dus, of eerder progressief en avontuurlijk in denken en doen? Want laat net deze bank een nieuw fonds hebben opgericht. Het investeert in fintech annex tokenization. Biflatie schreef er al vaker over dat dit hét van hét is wat de toekomst-technologie betreft (en in deze is die toekomst nú). Het vervatten in een token – een soort bewijs of recht – om snel, goedkoop en met een maximum aan veiligheid verhandeld te kunnen worden. Old meets young, indeed. 

Zelfs de Rothschilds zitten in bitcoin!

Nou, dan is ´t toch zeker goed genoeg voor u en mij, niet? The Rothschild Investment Corporation stopt net 235.000 dollar in bitcoin. Voor u en mij een aanzienlijk bedrag nemen we aan, voor de Rothschilds zakgeld, met 1 miljárd dollar onder beheer, alleen al met dit fonds. Het is een signaal(tje), een teken, een token investment, zeg. Maar´t geeft toch weer iets van cachet, vindt u niet? 

You can drive my car

Nou neen, Madelon zit toch liefst zelf achter het stuur van haar mooie BMW. Navigeert liefst zelf. We mogen wel meerijden, in de passagiersstoel. Mee rijden en mee luisteren – hoort wie spreekt daar kinderen hoort wie spreekt daar:

MR. PROBZ over slechte INVESTERINGEN, INFLATIE, SUCCES en WURGCONTRACTEN

Wee ons, wee hen

We hoopten met een vrolijke noot De Week te kunnen eindigen. Bijvoorbeeld, ik zeg maar wat: enkele karikaturen van, bijvoorbeeld, ik zeg maar wat: de Profeet Mohammed? Nou, na het volgende gelezen te hebben laten we dat maar zo-zo, hmm… ´De verdachte van de onthoofding van een Franse geschiedenisleraar in een Parijse voorstad is een 18-jarige man van Tsjetsjeense afkomst en geboren in Moskou´. Mensen van goede wil, verstandige lezers en bezoekers van Biflatie: houden we ons wars van religies, mensen, groepen waarmee absoluut niet mag gelachen worden. Die zichzelf bloedernstig nemen. Bloedernstig…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.