Zeitgeist 3: Moving Forward

3

Sinds kort staat het derde deel van Zeitgeist online. De Zeitgeist docu’s zijn één van de best bekeken documentaires op het internet. In 2007 kwam de eerste Zeitgeist uit en voornamelijk part 3 intrigeerde mij toen. Dit deel ging voornamelijk over de Federal Reserve en over hoe ons economisch systeem precies in elkaar zit. Hoe zit dat toch met fiatgeld, inflatie, rente, de geldhoeveelheid en schuld. Een beknopte beschouwing van deel 1 vindt u hier. Inmiddels is er een heuse Zeitgeist-movement ontstaan en zijn de internetdocu’s geliefd en gehaat.

Terugkomend op de derde deel van Zeitgeist. De totale docu duurt ruim twee en half uur. Indien u enkel geïnteresseerd bent in de economische delen van deze Zeitgeist: Moving Forward raad ik u aan om meteen te skippen naar minuut 0:42:20. In het begin van ‘the market’, ofwel de markt, gaat het over wat filosofische theoriën, maar al snel komt de economie ter sprake. Het gaat met name over de ongelijkheid van de economie en ons financiële systeem.

Welcome to the Machine. Onze economie wordt opgebouwd uit definities als economische groei, rentepercentages, inflatiecijfers, fractioneel bankieren, maar wat zeggen die definities nu eigenlijk precies? Een voorbeeld uit Zeitgeist is dat de groei van de medische zorg in Amerika een positief effect heeft op de economische groei. Dat lijkt positief, maar dat is het natuurlijk helemaal niet. Doordat er meer zieken zijn groeien de verdiensten van de zorginstellingen en dat heeft een positief effect op de GDP van de Verenigde Staten. Verder wordt in gegaan op nog veel meer zaken, bijvoorbeeld de duurzaamheid van producten. De volgende zin is illustrerend voor onze consumptiemaatschappij. ‘Product Sustainability is Inverse to Economic Growth’. Dus hoe onduurzamer, hoe meer winst. Ook wordt het economische monetaire systeem nog even uiteengezet.  Verder komen de onderwerpen als armoede, recessie, het gebruik van onze natuurlijk bronnen en de automatisering aan bod. Enfin,  genoeg info voor deze zondag.3 REACTIES

  1. Geweldige post!

    Egypte beet de spits af vandaag, de rest van de uitgebuitte wereld zal spoedig volgen!

    Deze film gaat over de inhoud, vergeet dat a.u.b. niet als je met een open geest en kritische blik hier naar kijkt en luistert!

  2. Een fantastische film die veel mensen eindelijk eens wakker zal maken. Ik heb alle films gezien en veel mensen in mijn omgeving reageerden vaak met ongeloof en woede over het z.g. vrije democratische systeem wat ons zoveel welvaart heeft gebracht.

    De keer zijde en het giga bedrog van de banken wordt overduidelijk aan het licht gebracht. We leven in een moderne vorm van slavernij zonder dat echt te beseffen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.