We belichtten het al een keer zijdelings, omdat er nog niet echt veel bewijs van was toen. Dat is er nu wel: de digitale yuan, e-yuan, e-CNY, in de wallet door de Chinese overheid verstrekt (uiteraard) is programmeerbaar! Dat is overduidelijk sinds de zoveelste test die vandaag, zaterdag 3 juli 2021, begonnen is in Chengdu, de hoofdstad van de Chinese provincie Sichuan. Theblockcrypto.com:

´China’s new digital yuan test shows it can be programed to confine utility´

Dit gaat enorm veel verder dan een overheid die mee kan kijken in je wallet,  je digitale portefeuille. Vandaag de Chinese overheid als eerste, alle andere landen zullen volgen, en enthousiast ook. Niet alleen mee kijken, inkijken, controleren – maar hoogstwaarschijnlijk zal zelfs dat niet meer hoeven! Die wallet met CBDC´s, central bank digital currency, kan en zal immers geprogrammeerd worden. Dat wil zeggen: zelfs áls je het risico zou nemen die munt voor iets ongeoorloofds (?!) te gebruiken – het zal gewoon technisch niet mogelijk zijn. Genoemde test in China bewijst het, wat al vermoed werd en ook door ons gebracht. ´The Chengdu government said in an announcement on Friday that it is issuing 12 million e-CNY — worth around $1.85 million — through a lottery to 100,000 residents as part of the ongoing CBDC test. This comes months after the municipal government started its first giveaway campaign of 40 million digital yuan in February.´

De overheid weet wat goed voor u is…NOT!

Bij die vorige loterij – test van de CBDC – konden de winnaars, ontvangers, de e-yuan nog spenderen waar die maar werd aangenomen reeds. Heel beperkt nog uiteraard, maar de wielen van wat een nationale en zelfs internationale digitale yuan moet worden, zijn al langer in beweging. China startte ermee in 2014! Dan is het in een bepaalde streek dat getest wordt, dan weer door een nog selectiever publiek; ook in de e-commerce, online verkoop is er al zo´n proef gehouden. Deze die vandaag, letterlijk op 3 juli 2021 van start gaat, is heel anders. Het motto is nu “low carbon summer transportation”. Hierbij worden burgers ´aangemoedigd´ eerder het publiek transport te gebruiken dan de auto of een ander eigen voertuig. Bespaard moet er worden op energie, want energie is duur, en zoals de Chinese overheid het wilt wordt het wet. Of: zoals Xi Jinping het wilt wordt het wet. Sinds 2012 secretaris-generaal van de Communistische Partij van China en in 2013 president van de Volksrepubliek China geworden. Dit is volgens ondergetekende de machtigste man, persoon ter wereld. Voor de 100-jarige viering van het bestaan van de Chinese Communistische Partij, zopas, gaf de president een memorabele, opvallend agressieve speech. Het Westen en bij uitbreiding de rest van de wereld werd gewaarschuwd: don´t mess with us or… (?!)

Het isolement van de dictator

Hoewel de foto van wijlen Voorzitter Mao levensgroot te kijk hangt onder het imposante podium, was dit de slechtste econoom die je maar kunt bedenken. Hij stortte zijn land in de afgrond van armoede en honger. Tot zijn enige excuus kan gerekend worden dat hij op de duur zelf niet meer precies wist wat er gaande was in het land. Brengers van in principe slecht economisch nieuws, bedachten zich wel twee keer, en zo werd slecht nieuws nog al eens goed nieuws. De Voorzittter had een privétrein, en wanneer hij een zeldzaam ritje doorheen het land maakte, langs een vooraf uitgestippelde weg, werden (écht waar!) overvloedige gewassen geplant, stond een vooraf gekeurde en uitgezochte mensenmassa hem blakend van gezondheid en enthousiasme op te wachten. In het echte China ondertussen stierven miljoenen van honger. Het is het isolement dat meestal elke dictator ten deel valt. Afgeschermd, beveiligd, en niet meer in voeling met de realiteit.

Nummer twee, op weg naar nummer één

Mao wordt nog steeds in naam geëeerd, maar het is de volledig nieuwe economische koers die China ging varen sinds de jaren ´80 die het land op de kaart zette. Voortaan zou China zich openen naar de (buiten)wereld toe. De poorten van wat de Fabriek van de Wereld zou worden, werden geopend. Die wereld heeft het geweten ook. Er bleek niet op te concurreren meer op de duur tegen spotgoedkope arbeid, de handen en later ook de hersens van 1,4 miljard mannen en vrouwen. Een niet te stuiten kracht wanneer die allemaal in dezelfde richting gezet worden. Wie zou er nog aan twijfelen dat dit land de nummer één economische macht van de wereld wordt, in 2028 hoogstwaarschijnlijk? Want die nummer één – de Verenigde Staten – is wat in het Engels heet ´complacent´ geworden. Zelfgenoegzaam, ingenomen met die nummer één positie sinds meer dan een halve eeuw. In het bezit van een ander machtig wapen – de wereldreservemunt. Zij het allemaal niet voor lang meer. Zeg dat Joost het gezegd heeft. Laat ons al maar vrezen wat onze overheid te zijner tijd in petto heeft met de digitale euro, en denk niet dat het hier ook kan gebeuren. Zal gebeuren. Macht verlangt naar meer macht, macht gaat met je op de loopt, macht corrumpeert. Al is het dan ´maar´ over 17 miljoen Nederlanders? Nee hoor, ook dit wordt straks allemaal in Brussel en Straatsburg beslist. We zullen het snel genoeg merken. Wat die Europese overheid dan denkt wat goed voor ons is…

 

5 reacties

 1. Mee eens maar waarom zou dit met bitcoin e.d. niet kunnen gebeuren? Overheid en big (tech) corporate liggen reeds in hetzelfde bed en dan is het een kleine stap om het internet over te nemen en hiermee ook bitcoin. Hoe zie jij dit Joost?

  1. Het is heel moeilijk, zo goed als onmogelijk beste Piet, om bitcoin ´over te nemen´. Net vanwege die complete gedecentraliseerdheid. Bitcoin is overal en nergens. Niet meer welkom in China? De mijners zitten al in Kazachstan en Noord-Amerika (Wyoming zegt net bij monde van haar senator: kom naar hier, you are welcome!) Neen, de overheden nemen het beste ervan, de blockchain technologie, en zijn een eigen cryptomunt aan het fabriceren. Bitcoin zat zo in de weg van de e-yuan, dus bitcoin moest het land uit (de fysieke mijners met hun apparatuur, zij hebben bitcoins moeten verkopen en nog, om de verhuis te betalen, dit ook geeft al een hele poos druk op de koers, BTW…) Binnen een jaar, twee jaar, zal bitcoin OVERAL in de weg zitten; en dmv propaganda, valse beschuldigingen (het teveel aan elektriciteit, terwijl al bijna 70 procent daarvan groene energie is), ´waarschuwingen´ aan het adres van de burgers (don´t do it!), nieuwe wetten, hogere taxen (India), proberen ze nu al bitcoin klein te krijgen, te minimaliseren, in een hoek te drukken, te verbieden zelfs in verschillende landen (erg moeilijk in de praktijk te doen maar toch…) Sinds een week of twee wordt Binance ´aangepakt´, de grootste cryptobeurs ter wereld. Ook één die overal en nergens zit. Het wordt een hevige strijd in het algemeen, wees daar maar zeker van… Dank voor uw reactie! Joost PS. U heeft gelijk dat bitcoin, cryptohandel het internet nodig heeft, maar er wordt al geëxperimenteerd met bitcoin mijnen via satelieten…

 2. eigenlijk is de overheid niet veel verschillend van de mafia, behalve dat de mafia een GEORGANISEERDE bende is.
  maar dat moet ook wel, want de mafia moeten ze wat doen voor hun geld, terwijl de staat elke dag geld binnen krijgt, via belasting, of ze nu wat doen of niet.

  maar de overheid heeft beter pr, dat wel.
  gratis aangeboden door hun slavenmeesters. de msm.

  1. Heel juist gezien U. Ten tijde van Stalin bijvoorbeeld was er geen maffia, of zo goed als onbestaand. De reden voert u zelf indirect aan: de Staat was de maffia! Dank voor uw reactie!

 3. Digitale wensdenkers zien weleens over het hoofd dat zelfs in westerse industrielanden zo’n 30% van de bevolking op geen enkele manier beschikt over een internetaansluiting. Wat in dat verband te denken over het middeleeuwse, Chinese platteland?

  De digitale infrastructuur raakt bovendien zodanig vergiftigd en verstopt met inbraak, spy- en ransomware en andere criminele activiteiten dat het klassieke telraam binnenkort waarschijnlijk weer een bestseller wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: