Zij kocht de bitcoin dip gisteren…en u?

(uit: Cryptonieuwsbrief.nl) Met ´zij´ bedoelen we dan Cathie Wood van Wood´s ARK Next Generation Internet ETF. ´ARK Next Generation Internet ETF (NYSEARCA: ARKW) is focused on companies that are disruptively innovating within the theme of the next generation of the internet. There are some similar names in this fund as the others, including Tesla, Square, Grayscale Bitcoin Trust, Facebook and Snap. Net assets for this fund are currently $6.6 billion.´ Het fonds verwierf gisteren, 22 juni 2021, ´1,046,002 shares of Grayscale Bitcoin Trust´. Een bijkomende investering van $25 miljoen in bitcoin dus. Grayscale is de Britse en grootste digitaal investeerder ter wereld, die dergelijke ´trusts´ verwerft en aanhoudt voor institutionelen. Fondsen kopen van fondsen, inderdaad, en zeker wanneer die met korting noteren ten aanzien van hun intrinsieke waarde. We onthouden dat ook bitcoin ´innoverend´ en ´storend´ is voor de status quo… 

Gedurfde voorspellingen

Het vergt veel moed, durf, volhoudingsvermogen en een vooruitziende blik om te kopen wanneer een koers laag staat, en nog lager gaat. Zeker wanneer het er op een gegeven moment naar uitziet alsof de bodem er gaat uitvallen. Schreven we het gisteren zelf niet – situaties als deze scheiden de jongens en meisjes van de Mannen en Vrouwen. En zo´n Vrouw, hoofdletter, is Cathie Wood vast en zeker. De Amerikaanse mevrouw Wood (geboren 1955) werd in 2020 nog als beste stock picker gevierd. Na een succesvolle carrière in de economische wereld en van professioneel beleggen, startte ze haar eigen ARK Invest beleggingsfondsen in 2014. Cathie Wood staat ondertussen bekend omwille van haar gedurfde voorspellingen. Ze ziet dan waarde voor anderen die ontwaren. Zo werd ze nog geridiculiseerd toen ze voorzag dat Tesla met meer dan 1000 procent zou stijgen. Het lachen verstomde wel toen de koers dat doel inderdaad haalde. Mrs. Wood is on record toen ze in november 2020 stelde dat bitcoin de $500.000 kan halen…

Short verliezen

Het ging er even om spannen op dinsdag 22 juni 2021, toen BTC onder de psychologische grens van $30.000 dook. Dat duurde maar een tweetal uur, om vervolgens weer flink op te veren tot boven de $34.000. Deze ochtend van woensdag 23 juni meandert BTC nog steeds rond die koers. Hard naar beneden en vervolgens ook snel terug omhoog, kan een teken zijn dat – eindelijk? – alle zwakke handen hebben gelost. Dat al wie wilde verkopen en dit reeds gedurende meer dan een week, ook heeft verkocht. Dat het vanaf nu weer beter zal gaan in Cryptoland. Op de Bitfinex beurs werd in ieder geval voor $715 miljoen aan bitcoin shorts afgesloten. Dat zijn partijen die erop wedden dat een koers nog lager gaat; zij nemen dan shortposities in. Wanneer de trend dan omkeert, zoals gisteren plots het geval was, moeten ze die posities snel sluiten wanneer ze niet op verlies willen komen. Hun ´short´ verliezen, stel je voor wat een zicht…(?!)

Business as usual

Ongeacht hoe wild bitcoin et al. in koers ook op en neer gaan, de zakendeals blijven gewoon doorgaan. Zoals ´Goldman Sachs partners with Mike Novogratz’s Galaxy Digital, begins trading Bitcoin futures´. En niet voor minne bedragjes ook: Blockchain Capital, een prominent durfkapitaal-fonds, heeft $300 miljoen opgehaald voor een nieuw fonds. Het werd onderschreven door onder meer VISA en PayPal. Het nieuw opgerichte investeringsfonds wil ´´engage with the entrepreneurs driving the future of the decentralized economy and the new wave of financial services.´´ Het is “heavily oversubscribed” and backed by “strategic investors, pension funds, major university endowments and family offices from around the world.” Iedereen wil blijkbaar een stuk van de taart die the digital age/future inhoudt. Wat u?

Niks en niets

Er zal toch iéts van waarde en betekenis in zitten allemaal, zou je denken, wanneer er dit soort kapitalen door zoveel en zo diverse partijen naar gesmeten worden? Hoe vreemd dan toch dat je een prominent hoogleraar economie hoort blijven volhouden dat bitcoin niks waard is en de blockchain technologie tot niets dient… Waarschijnlijk de neus té diep en té lang in de boeken gehouden, om te beseffen en waar te nemen dat de wereld verandert. En heel snel ook nog eens, en dat alles digitaal aan´t worden is? 

Crypto premie

De Amerikaanse verzekeringsmaatschappij UFCIC is de eerste die cryptocurrencies accepteert als betaling voor premies. 

Het evenwicht dat niet is

El Salvadors geplande initiatief van bitcoin als officieel geld gebruiken, dat naast de Amerikaanse dollar in roulatie komt, krijgt ook tegenwerking van de oppositie. Die stelt dat zo´n daad ongrondwettelijk is. Nog meer tegenkanting dus, na het IMF, de Wereldbank en smalende opmerkingen en voorspellingen vanuit het buitenland (meest de bankenwereld) dat ´t allemaal geen nut heeft, en de plaatselijke economie niet vooruit zal helpen. The powers that be zien de status quo liefst voor eeuwig blijven voortduren. Het zogenaamde ´evenwicht´ (dat er niét is!)

Bye bye en tot nooit meer

De eerste en grootste cryptomijner, BTCChina, heeft dan ook China maar verlaten. Om z´n heil elders te gaan zoeken. We mogen ook niet vergeten dat heel wat bitcoins de laatste dagen en weken verkocht werden omdat de mijners liquide middelen nodig hadden, om zo´n verhuis – letterlijk scheepsladingen vol apparatuur – te bekostigen. Laat ons hopen dat we als cryptobeleggers nu in rustiger vaarwater zijn beland. ´Hopen´ is mooi natuurlijk, net als ´geloven´. Maar controleren is beter. En net dat is wat we hier alle dagen voor u proberen te doen. Veel dank nogmaals voor de dagelijkse (!) brieven – mails – die we mogen ontvangen van zovele lezers; zo weten we weer waarvoor we ´t doen…

De markt ondertussen…

Bitcoin noteert aan $34.000 op moment van schrijven. De total market cap, alle digitale munten en tokens tezamen, bedraagt nog slecht $1,375 trillion – biljoen, wat betekent dat een slordige $300 miljard in digitale rook is opgegaan sinds gisteren. (Nee u moet niet naar mij kijken en wijzen – ik heb ze niet.) Het kan verkeren?! De bitcoin dominantie is ietsje vergroot tot 46,59 procent, wat betekent dat BTC een van de munten is die het best hersteld is. 

Morgen ben ik er weer met meer crypto/blockchain nieuws. Voor nu wens ik u alvast een fantastische dag!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.