Zilver breekt met brute kracht door steun

23

Nadat de prijs van zilver in 2011 de recordhoogtes van 50 dollar per troy ounce testte, bevindt de zilverprijs zich de afgelopen twee jaar in een zijwaarts patroon. Afgelopen week testte de prijs het onderste niveau van dat patroon dat ongeveer op de 26 dollar per ounce zit. Het slechte banencijfer afgelopen vrijdag in de Verenigde Staten en de nieuwe stimuleringsronde van de Bank of Japan (BOJ) zorgden voor een opleving in de prijs. Dit voorkwam toen een breakdown van de weerstand op de 26 dollar per ounce. Dit niveau heeft de afgelopen 2 jaar altijd standgehouden. Tot vrijdag 12 april, toen de zilverprijs met brute kracht door dit steunniveau brak. De zilverprijs daalde met maar liefst 6,5%.

Volume en volatiliteit

De afgelopen weken is het volume in de zilvermarkt, dat gemeten wordt door Netdania, aanzienlijk gestegen. Dit is waar te nemen in zowel de dagelijkse en wekelijkse grafiek zoals hieronder is te zien. Een stijging in het volume betekent vaak dat de volatiliteit kan gaan stijgen. Het probleem is echter dat de volumes bij Netdania volgens mij niet volledig zijn, maar voor wat het waard is:

zilver volume

De daling van de afgelopen maanden is voor het grootste gedeelte veroorzaakt door het shortsellen van hedgefondsen. Deze categorie, in de Commitments of Traders (COT) rapport, is nu netto short op de zilvermarkt, terwijl ze normaliter netto long zijn. De vorige keer dat de hedgefondsen netto short waren in de zilvermarkt was nadat de prijs een bodem vond in augustus 2007 van 11 dollar per ounce. Een aantal maanden later was de prijs omhoog gesprongen tot net boven de 21 dollar per ounce. Een sprong van bijna 100%.

hedge funds zilver

Zilveren beleggingsmunten

De vraag naar zilveren beleggingsmunten valt door de recente daling zeker niet tegen. Tot nu toe heeft de US Mint elke maand van 2013 meer geproduceerd dan vorig jaar. De vraag naar American Eagles is ondanks de dalende prijs steeds nog steeds robuust. Ondanks het feit dat de American Eagle één van de populairste zilveren munten is, bestaat de totale vraag naar zilver natuurlijk niet alleen uit deze bepaald muntsoort. Daarbij is investeringsvraag (munten, maar ook baren) slechts een deel van de totale vraag in de fysieke zilvermarkt. Het merendeel van het zilver dat jaarlijks door mijnbouw en recycling in de markt wordt gezet, wordt door de industrie gebruikt. Toch geven de cijfers aan dat beleggers in beleggingszilver niet geloven dat de prijs een dalende trend zal gaan vertonen op lange termijn. De toekomst zal uitwijzen of ze gelijk krijgen.

silver eagle munten

De vraag is of de koopzucht van zilverbeleggers de overtuiging van hedgefondsen om zilver te shorten op de COMEX kunnen breken. Zo niet dan kan de prijs nog wel eens tot een verdere diepe prijsval gaan leiden. Andersom is het ook heel goed mogelijk dat er een shortsqueeze zal plaatsvinden onder de shortende hedgefondsen. De prijs van zilver kan dan in een rap tempo de weg omhoog vinden. Vooralsnog zijn de shorters aan de winnende hand.

zilverprijs 2013

Felle beweging

Net als ieder ander kan ik niet in de toekomst kijken, maar een breakdown of breakout van de bovenstaande weerstandlijnen zal denk ik behoorlijk wat volatiliteit met zich mee kunnen brengen. Momentum-traders springen maar al te graag aan boord als significante weerstandlijnen met een hoog volume worden doorbroken. Vooral de zilverprijs heeft er een handje van in een korte tijd zeer felle bewegingen te maken, zoals we vrijdag hebben gezien. Ben benieuwt hoe de zilverprijs zich nu verder gaat ontwikkelen.

Disclaimer: De meningen die in dit artikel worden verkondigd is slechts de mening van de auteur. Biflatie.nl deelt de mening van de auteur niet noodzakelijk. Ook is het artikel geen beleggingsadvies om aankopen of verkopen te doen, maar puur ter informatie.