Zilver breekt met brute kracht door steun

Nadat de prijs van zilver in 2011 de recordhoogtes van 50 dollar per troy ounce testte, bevindt de zilverprijs zich de afgelopen twee jaar in een zijwaarts patroon. Afgelopen week testte de prijs het onderste niveau van dat patroon dat ongeveer op de 26 dollar per ounce zit. Het slechte banencijfer afgelopen vrijdag in de Verenigde Staten en de nieuwe stimuleringsronde van de Bank of Japan (BOJ) zorgden voor een opleving in de prijs. Dit voorkwam toen een breakdown van de weerstand op de 26 dollar per ounce. Dit niveau heeft de afgelopen 2 jaar altijd standgehouden. Tot vrijdag 12 april, toen de zilverprijs met brute kracht door dit steunniveau brak. De zilverprijs daalde met maar liefst 6,5%.

Volume en volatiliteit

De afgelopen weken is het volume in de zilvermarkt, dat gemeten wordt door Netdania, aanzienlijk gestegen. Dit is waar te nemen in zowel de dagelijkse en wekelijkse grafiek zoals hieronder is te zien. Een stijging in het volume betekent vaak dat de volatiliteit kan gaan stijgen. Het probleem is echter dat de volumes bij Netdania volgens mij niet volledig zijn, maar voor wat het waard is:

zilver volume

De daling van de afgelopen maanden is voor het grootste gedeelte veroorzaakt door het shortsellen van hedgefondsen. Deze categorie, in de Commitments of Traders (COT) rapport, is nu netto short op de zilvermarkt, terwijl ze normaliter netto long zijn. De vorige keer dat de hedgefondsen netto short waren in de zilvermarkt was nadat de prijs een bodem vond in augustus 2007 van 11 dollar per ounce. Een aantal maanden later was de prijs omhoog gesprongen tot net boven de 21 dollar per ounce. Een sprong van bijna 100%.

hedge funds zilver

Zilveren beleggingsmunten

De vraag naar zilveren beleggingsmunten valt door de recente daling zeker niet tegen. Tot nu toe heeft de US Mint elke maand van 2013 meer geproduceerd dan vorig jaar. De vraag naar American Eagles is ondanks de dalende prijs steeds nog steeds robuust. Ondanks het feit dat de American Eagle één van de populairste zilveren munten is, bestaat de totale vraag naar zilver natuurlijk niet alleen uit deze bepaald muntsoort. Daarbij is investeringsvraag (munten, maar ook baren) slechts een deel van de totale vraag in de fysieke zilvermarkt. Het merendeel van het zilver dat jaarlijks door mijnbouw en recycling in de markt wordt gezet, wordt door de industrie gebruikt. Toch geven de cijfers aan dat beleggers in beleggingszilver niet geloven dat de prijs een dalende trend zal gaan vertonen op lange termijn. De toekomst zal uitwijzen of ze gelijk krijgen.

silver eagle munten

De vraag is of de koopzucht van zilverbeleggers de overtuiging van hedgefondsen om zilver te shorten op de COMEX kunnen breken. Zo niet dan kan de prijs nog wel eens tot een verdere diepe prijsval gaan leiden. Andersom is het ook heel goed mogelijk dat er een shortsqueeze zal plaatsvinden onder de shortende hedgefondsen. De prijs van zilver kan dan in een rap tempo de weg omhoog vinden. Vooralsnog zijn de shorters aan de winnende hand.

zilverprijs 2013

Felle beweging

Net als ieder ander kan ik niet in de toekomst kijken, maar een breakdown of breakout van de bovenstaande weerstandlijnen zal denk ik behoorlijk wat volatiliteit met zich mee kunnen brengen. Momentum-traders springen maar al te graag aan boord als significante weerstandlijnen met een hoog volume worden doorbroken. Vooral de zilverprijs heeft er een handje van in een korte tijd zeer felle bewegingen te maken, zoals we vrijdag hebben gezien. Ben benieuwt hoe de zilverprijs zich nu verder gaat ontwikkelen.

Disclaimer: De meningen die in dit artikel worden verkondigd is slechts de mening van de auteur. Biflatie.nl deelt de mening van de auteur niet noodzakelijk. Ook is het artikel geen beleggingsadvies om aankopen of verkopen te doen, maar puur ter informatie.

23 reacties

 1. Net als voor Goud telt het recht van de sterkste….en dat is het banken kartel.

  Particulieren moeten zich alleen met papieren valuta bezighouden en vooral niet naar edelmetaal overstappen.
  Edelmetaal stamt uit de middeleeuwen toen overheden nog onbetrouwbaar waren en er geen democratie was.

  Gelukkig is het nu allemaal een stuk beter….overheden die geheel in het belang van de burgers hun diensten bewijzen en een prima functionerende democratie met een solide financiele bankwereld daaraan gekoppeld.

  U heeft helemaal geen edelmetaal meer nodig, dat is uit.
  Vertrouw op U bankier en onze geweldige overheid. Alles komt weer goed of niet?

 2. Typisch papieren handel. Het triggeren van stop losses, margin calls, risk off trades in grondstoffen (ook monetair metaal gaat dan mee in de paperdump). Ondertussen kopen centrale banken goud met bakken tegelijk, zijn de ASE’s vooralsnog niet meer te krijgen en bij een zilverprijs van $21,- is er helemaal geen ounce meer te vinden.

  Dezelfde nep papieren wereld die parasiteert op de echte economie, en de papieren handel die ff in een paar uurtjes de totale goudvoorraad van Portugal op de bbq pleurt.

  Sustainable? Think not. Een papieren correctie in een onstuitbare opmars van fysieke echte waarde.

 3. Ik denk dat de PM’s zo in elkaar worden getimmerd mbv de pampieren variant om mensen te ontmoedigen fysieke aankopen te doen.

  Stilte voor de storm dus ; KOPEN, mensen ; KOPEN (zonder faktuur en anders op valse naam) en vàsthouden.

  Lees ook even dit reële artikel :

  http://www.xandernieuws.punt.nl/content/2013/04/12-economische-instortingen-die-reeds-begonnen-zijn

  PS : alléén de economische artikels van deze Zio-propagande-site vind ik te pruimen, eerlijk is eerlijk ; ik bedoel dat artikelen over andere onderwerpen wat mij betreft zo de papierversnipperaar in kunnen-gn-gnn …

  1. Juist ktm, ik kreeg net een mailing van Slimbeleggen.net en daarin stond dit:

   “Goldman Sachs, u weet wel, de zakenbank die haar klanten adviseerde om vol in vastgoedproducten te beleggen vóór 2008 en zelf de andere kant van de transacties innam, waarna de vastgoedzeepbel uit elkaar spatte en GS de winst opstreek… die bank dus.”

   Dus die verkopen nu even al hun papier, krijgen er een goede prijs voor en 2 weken later kopen ze er fysiek spul van. Interessante tijden!

   Volgens mij moeten door deze knallen elders ook een enorm probleem zijn of gaan die ontstaan. Die komen straks natuurlijk gewoon aan de oppervlakte drijven.

 4. Ja, Martijn, ik denk dat menigeen zich nu op zijn hoofd zal krabben en dan doet het er eigenlijk niet veel toe of het zilver of goud is.
  Zelf vergelijk ik dit soort koersfluctaties nog wel eens met een seismograaf. Eerst beweegt die zich redelijk vlak, er is niet veel aan de hand. Dan komen er ineens behoorlijke uitslagen, die heftiger en heftiger worden. Blijkbaar was alles toch niet zo rustig als werd aangenomen. Dan volgen er gigantische uitslagen, die echt exponentieel zijn, immers de schaal van Richter is logaritmisch.
  Er is natuurlijk wel een fundamenteel verschil tussen die seismograaf en een koersgrafiek, buiten het logaritmische deel. De seismograaf slaat vaak zowel naar boven als naar beneden uit, gezien vanuit de rusttoestand. Een koersgrafiek heeft dit niet, deze kan immers niet negatief zijn. Het resultaat is wel vaak hetzelfde, een aardverschuiving.
  Gelukkig komt meestal een eind aan het seismisch gebeuren, maar of dat dan nog dezelfde wereld is in het getroffen gebied, moet je maar afwachten. Evenzo voor het koersverloop.

  1. Grappig, ik maak ook vaak die vergelijking. Financiële markten hebben inderdaad wat weg van aardbevingen. Hevige fluctuaties gebeuren altijd voorafgaand aan een periode van relatieve rust..

 5. even op nederlands vlak wat manipulatie betreft…

  Ik heb net het kroningslied geschreven…over manipulatie gesproken..
  Offtopic, dat weet ik wel maat stiekem toch ontopic.

  Tradities, gewoontes
  gemakkelijk zo fijn.
  En 30 April een nieuw soeverein.

  Ongekozen, symbolisch,
  maar stiekem veel macht,
  achter de schermen
  veel praal en veel pracht.

  Met veel propaganda,
  In de krant, op TV.
  En alle bussen met kinderen,
  die komen gewdee.

  Refrein

  Oh koning ,oh koning,
  wat doet u na de kroning?
  Koopt u dan een woning ,
  bij ons op de hoek?
  Oh koning oh koning
  Wat doet u na de kroning?
  Bent u na die vertoning
  In uw paleis zoek?

  De koningin stopt nu.
  Haar zoon wordt de baas
  Zo gaat dat nu eenmaal.
  Twijfel dat is zo dwaas.

  Gewoon adel geboren,
  met uitzonderlijk bloed.
  Vandaar niet gekozen,
  want het zit wel goed.

  Refrein

  Oh koning ,oh koning,
  wat doet u na de kroning?
  Koopt u dan een woning ,
  bij ons op de hoek?
  Oh koning oh koning
  Bent u na die vertoning
  In uw paleis zoek?

  En mocht je nu zeggen,
  wat is hij meer dan wij,
  bezin je dan eens
  en ga niet voorbij.

  Aan het feit dat wij
  slechts dienaren zijn
  voor die grote koning
  die groot soeverijn.

  Refrein

  Oh koning ,oh koning,
  wat doet u na de kroning?
  Koopt u dan een woning ,
  bij ons op de hoek?
  Oh koning oh koning
  Wat doet u na de kroning?
  Bent u na die vertoning
  In uw paleis zoek?

  Het laatste te zeggen,
  onthou het maar goed.
  Het gaat al eeuwen zo
  dus dat geeft goede moed.

  Accepteer maar dat wij
  slechts horigen zijn
  die zingen ons lied
  hij heeft de waardepapieren
  wij hebben ze niet.

  Refrein

  Oh koning ,oh koning,
  wat doet u na de kroning?
  Koopt u dan een woning ,
  bij ons op de hoek?
  Oh koning oh koning
  Wat doet u na de kroning?
  Bent u na die vertoning
  In uw paleis zoek?

  Oh koning ,oh koning,
  wat doet u na de kroning?
  Koopt u dan een woning ,
  bij ons op de hoek?
  Oh koning oh koning
  Wat doet u na de kroning?
  Bent u na die vertoning
  In uw paleis zoek?

 6. Elke daling is een gift. Koop alles fysiek, neem niet deel aan de papieren/online casino. Cash is trash, fysieke middelen (zilver, goud, eten, water, grond) hebben echte waarde. Als je op (semi) korte termijn geld wil pakken, ga dan voor iets waar je meer zekerheid hebt. Short de yen bijvoorbeeld.

 7. Er is een fabeltjeskrant.

  En velen lezen die krant en geloven erin.
  Dat mag

  Maar buiten die krant bestaat er nog een wereld . Een wereld van werkelijkheid. Gehaat door de technocraten die nog nooit met hun handen gewerkt hebben. Omdat ze dat niet kunnen.

  En dat is nou net de werkelijke wereld. De wereld van werkelijke waarde door handenarbeid. Tastbaarheid. Tastbaar, in plaats van virtueel.

  Een aardappel geplant in de aarde geeft er 10 terug. zonder belasting en btw.

  Daar willen ze ons van af houden.Dat valt niet te parasiteren.

 8. Zeg, Madman, volgens mij zit jij in afwachting van de verkoop van je huis je alvast op zilver te oriënteren-gn-gnn …

  Of vergis ik me hier ?

 9. Klopt…; je kunt beter nèt zolang zennig mediteren totdat het Grote Gevaar helemaal vanzelf is verdampt, niet ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.