Die krijgen we grif van Wim Grommen, een intelligente publicist die steeds tot de kern van de dingen doordringt. In dit geval waar de Mens staat in de Maatschappij, en dit in relatie tot de Economie die de samenleving voedt. Het zijn vaak ernstige doordenkers die de heer Grommen met ons deelt, en daar zijn we best dankbaar voor. Daarbij is de filosofie meestal ook niet veraf. Hoe kan het ánders, en beter dan liefst? Wat is recht en wat is rechtvaardigheid? Is het bijvoorbeeld ´normaal´ dat het aantal daklozen, pakweg al in Nederland, almaar groeit? Als toch een relatief rijk, welvarend, progressief land.

Zelf voegen we er aan toe dat een Maatschappij best gemeten wordt naar hoe het met haar zwaksten omgaat. Dat zijn dan: immigranten, zieken, bejaarden, daklozen, gedetineerden, kinderen, dieren…de lijst is lang wanneer je er maar even bij stil staat. Ook nog: is de Economie er voor de Mens, of dient de Mens in de praktijk slechts om die Economie te doen draaien? Het zijn allemaal Grote Vragen, maar iemand moet ze stellen, en blijven stellen. Mijn idee! En uiteraard dat van de Grootmeester, wereldautoriteit in deze: professor Noam Chomsky. Al doet Wim Grommen het ook uitstekend. Zoals hier, wanneer hij het over het kapitalisme heeft:

2 reacties

  1. Lijkt wel ‘Flower Power’ hier. Terwijl ‘Make love, not war’ al een halve eeuw geleden het omgekeerde van de werkelijkheid weergaf.
    De ethiek van het kapitalisme bestaat uit het meedogenloze profijtbeginsel winst boven welzijn (tenzij het laatste ook nog kan worden verkocht).

    Geen tijd meer voor vrijblijvende vragen die al generaties worden gesteld; het gaat nu om de antwoorden, waarin de harde waarheid wordt verteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: