De Griekse crisis voorbij? Het leek er even op na de verkiezingen, maar een Grexit hangt opnieuw in de lucht. De ECB gaat namelijk in de tegenaanval. Na het machtsvertoon van de nieuwe finmin van Griekenland (Minister Yanis Varoufakis) is het nu de beurt aan de Europese Centrale Bank en consorten. Die hebben besloten dat staatsobligaties van Griekenland niet meer als onderpand worden geaccepteerd voor noodhulp.

griekenland

Persbericht ECB

PRESS RELEASE

4 February 2015 – Eligibility of Greek bonds used as collateral in Eurosystem monetary policy operations

ECB’s Governing Council lifts current waiver of minimum credit rating requirements for marketable instruments issued or guaranteed by the Hellenic Republic. Suspension is in line with existing Eurosystem rules, since it is currently not possible to assume a successful conclusion of the programme review

Suspension has no impact on counterparty status of Greek financial institutions

Liquidity needs of affected Eurosystem counterparties can be satisfied by the relevant national central bank, in line with Eurosystem rules

The Governing Council of the European Central Bank (ECB) today decided to lift the waiver affecting marketable debt instruments issued or fully guaranteed by the Hellenic Republic. The waiver allowed these instruments to be used in Eurosystem monetary policy operations despite the fact that they did not fulfil minimum credit rating requirements. The Governing Council decision is based on the fact that it is currently not possible to assume a successful conclusion of the programme review and is in line with existing Eurosystem rules.

This decision does not bear consequences for the counterparty status of Greek financial institutions in monetary policy operations. Liquidity needs of Eurosystem counterparties, for counterparties that do not have sufficient alternative collateral, can be satisfied by the relevant national central bank, by means of emergency liquidity assistance (ELA) within the existing Eurosystem rules.

The instruments in question will cease to be eligible as collateral as of the maturity of the current main refinancing operation (11 February 2015).

Griekse bankaandelen storten in elkaar

Ook bankobligaties komen op de rode lijst te staan en hierdoor zullen de Griekse banken naar alle waarschijnlijkheid vanaf 11 februari geen geld meer kunnen lenen van de ECB.  Het resultaat? De Griekse bankaandelen storten, niet voor het eerst, als een baksteen in elkaar (net als de gehele Griekse beurs). De waarde van de aandelen van de grootste banken van het land dalen donderdag met zo’n 30%.

Grexit

De kans op een Grieks default en een Grexit stijgen door het recente nieuw weer aanzienlijk. Ondanks dat er nog wat geld uit de ELA (Emergency Liquidity Assistance) kan worden gehaald, is dat wel zolang de voorraad strekt. En waarschijnlijk is dat niet erg lang. De Griekse 10y staat weer boven de 10% en toekomst van Griekenland binnen de EU is wederom onzeker.

18 reacties

 1. Interessant artikel, volledig in lijn met de voorspellingen van een minderheid. Het wordt steeds warmer onder de voetjes van sommigen.

  1. Kijk Werner , dit bedoelde ik al een tijdje geleden , ik ben blij met uw reactie , en dat de grond eerder gloeiend heet gaat worden is een feit , alleen de EU heeft het aan zichzelf te danken en Draghi is te stom om voor de duvel te dansen met zijn geldpers en rente verlaging .
   Maar wat kan je verwachten van een Maffia maatje die zijn thuisland Italië steunt .
   Was Mario Draghi ook eens lid van de Goldman Sachs bank , die zakkenvullers die eigenlijk failliet verklaard had moeten worden maar door steun van de FED overeind geholpen is .
   Zo een rakker geeft nu leiding aan de ECB , en daar zijn wij niet blij mee toch?.
   Laat staan een Griekenland , zij zijn in principe belazerd om een worst voor te houden van Draghi met het voorstel van opkopen van Staats Obligaties .
   Ben zeer benieuwd wat een Spanje of Frankrijk doet als deze vorm van financiering met het opkopen van de Staats Obligaties gebakken lucht blijkt .
   Draghi zijn knalraket annex Bazooka van geldsmijterij van 1140 miljard euro in de eurozone pompen had dan een te voorbarig plan geweest .
   Dit feestje gaat nog leuk worden , vele gaan likkebaardend kijken naar de ondergang van de EU en velen zullen een grote zucht van verlichting geven als dit nu eens echt staat te gebeuren .
   Ik zou zo zeggen start de film , Go go go !!!!!!

   1. Met je eens Rinus, kunnen ons enkel de vraag stellen waarop we nu allemaal nog wachten. Het is mi geen zaak om Europa aan flarden te schieten maar net andersom, blijkbaar is men er enkel op uit om de Europese bevolking te verdelen. Men verliest steeds meer grip op de zaak en dan weet je nooit welke stuiptrekkingen er nog komen. En dat het stuiptrekkingen zijn mag – tenzij nog in winterslaap vertoefend – nu wel heel duidelijk zijn. Heel de situatie past op een bierviltje.

    1. Kijk Werner , weer een goede reactie alleen met dien verstande dat de verdeeldheid er allang bestaat .
     Vele volken in Europa hebben nu eenmaal hun eigen cultuur en principes
     Dan is het toch niet moeilijk voor te stellen dat wij nooit op een lijn zitten .
     Het is een utopie om te denken dat er een maakmaatschappij kan ontstaan zonder wrijving van belangen .
     De eigen munt en een EEG met grensovergangen werkte toch perfect .
     Alleen het feestje wat sommige elite voor ogen had is deels geslaagd en vult rijkelijk hun belangen , maar de bevolking van diverse landen pikken dit niet meer daar er te veel armoede hun kant opschuift en hun rijken steeds rijker worden en dat deel van de bevolking wat het aan belasting verhogingen moet ophoesten steeds armer wordt.
     En dat waanzinnige lui te belazerd zijn om hun fouten toe te geven , zitten wij nu met een dilemma van giga verliezen aan uitgeleend geld .
     En ja , daar heeft u gelijk aan , schuld past totaal op een bierviltje en daar zijn wij allemaal debet aan .

     1. Er zijn verschillende kloven waar we mee rekening dienen te houden, staat allemaal in nobel studiewerk. Uiteindelijk is het meest eenvoudige die monetaire verzuchtingen aangezien dat enkel gaat over een systeem dat we hoeven aan te passen. En met dat bierviltje kunnen we veel, je kan er eerst alle schulden opzetten en dan het monetaire systeem gebruiken om ze op te lossen. Op die manier heb je terug een blanco bierviltje, enkel in Brussel begrijpen ze dat blijkbaar niet. En zie nu, crisis, hoezo?

    2. Op het bierviltje past een bierflesje. Alle te verwachten ellende zo te overzien heb ik gedacht om de inhoud van dat bierflesje gulzig tot mij te nemen om daarmee die komende ellende van mij af te drinken en mijzelf in nevelen te verhullen. Doe daarmee hetzelfde als de financiële markten die verslaafd zijn aan de drogerende Draaki. Hoe meer bier ik tot mij neem, des te minder de aanstormende ellende tot mij doordringt. Ik durf niet meer nuchter te denken. Ik neem een slok uit mijn fles en zet deze terug op het inmiddels doordrenkte viltje. Daarop schrijven lukt niet meer. Teveel gezopen. Neem er nog ’n paar om te vergeten en te vergeven. Ik zeg Draaki proost!

     1. Een Gulden Draak is een stevig biertje, het kan leiden tot een fikse kater. Hetzelfde effect kan je krijgen wanneer je politieke debatten volgt, ook zonder bier loop je dan tegen een fikse kater. Maar het is goed voor de economie, alsnog grijp je naar die Gulden Draak. Op het bierviltje staat nog steeds hetzelfde.

     2. Inderdaad Piet. Jaren geleden zat ik eens met een tekstschrijver in de kantine van het hoofdkantoor van een grootwinkelbedrijf. De man zat er al enige tijd en had al het nodige gedronken, bestelde nog een biertje, stootte het om over het bierviltje. Bestelde nog een biertje, waarmee exact hetzelfde gebeurde. Daarop zei hij met z’n zatte kop: Geef me nog een biertje en nog een bierviltje, want dit viltje is vol. De omgekeerde geldstroom is hier een mooi voorbeeld van, alleen het bierviltje is nog niet vol. En voor zover ik het begrepen heb zijn er vele economen, of mensen die daarvoor doorgaan, die dit echt anders zien.
      Dit is trouwens echt gebeurd.

     3. De metafoor van Schopenhauer staat hier gepast, “geld is als zeewater, je krijgt er steeds meer dorst van”. Sommigen hebben dan inflatie nodig om die dorst te kunnen lessen. Reken maar even uit, in het jaar 2500 kost ons brood ongeveer 4.000.000 Euro en dat noemt men vraag en aanbod. Je kan niet zeggen dat er geen schaarste is. 🙂

 2. Laat de domino’s maar vallen. http://armstrongeconomics.com/2015/02/04/big-bang-is-clearly-in-play-dominoes-starting-to-fall-in-debt-markets/

  Griekenland, Ukraine, Rusland, Japan, Spanje, Italië, Ierland, Amerika, China… en daarna de rest. One big joke. Excessieve liquiditeiten vormen extreme situatie en nare gevolgen. De achtbaan wordt rustig verder omhoog getrokken, tot het hoogtepunt is bereikt. Daarna komt het met een grote vaart naar beneden.

  1. Dre , perfecte reactie .

   Mijn mening in deze is , dat Griekenland mogelijk de lont om het kruitvat te ontsteken het paardenmiddel is waar wij eigenlijk op zitten te wachten .

   Op dit forum schrijft menigeen al jaren dit scenario , maar Griekenland is de vader van de gedachte en belichaamd het feit , dat het hele EU en Euro gebeuren een groot fiasco is .

   1. Dank je Rinus. Ik ben er ook al wat jaartjes bij hier. In 2011 schreven we hier al op dit forum dat de situatie in Griekenland onhoudbaar zou zijn op langere termijn. Dat idee is niet veranderd. Pappen nathouden is het enige wat er gedaan is… Dat en nog meer schulden maken. Laat Griekenland vallen, is niet meer te helpen, terug naar de drachme, devalueren en een paar jaar doorbijten. En misschien Spanje terug naar de peseta, wat moet moet. Wij kunnen wel inzien dat het niet gaat werken in de EU, maar Merkel en de rest moeten dat gaan inzien!! Knopen doorhakken, de crash volgt, maar het wordt hopelijk dat wel weer iets beter.

    Misschien valt de euro, of misschien gaat het terug naar een klein clubje, duitsland, nederland, finland, belgie, frankrijk, of iets. Op deze huidige manier gaan we het niet volhouden en blijven de goede altijd betalen voor de slechte.

  2. @Dre,

   In de Telegraaf staat er vandaag te lezen dat er weer meer baby’s worden geboren want de crisis is namelijk voorbij en de vrouwen willen nu snel een inhaalslag maken… Nou, als ik in de positie zou zijn om vader te worden… Ik zou gerust nog even wachten !

   1. @ Als ik in de positie zou zijn om nu vader te worden, ging er een knoop in, want er komt een heeeeel groot zwart gat aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: