Zorgverzekering voor meeste mensen duurder

zorg euroHet regeerakkoord is rond. De balans kan worden opgemaakt. De hypotheekrenteaftrek wordt verder beperkt (wat vrijwel zeker een negatief effect gaat hebben op de huizenprijzen), de AOW-leeftijd zal snel naar boven worden bijgesteld, maar waar momenteel het meest over wordt gesproken zijn de zorgverzekeringen. De zorgpremies zullen inkomensafhankelijk worden gemaakt. Voor een groot deel van de Nederlandse bevolking zal dit betekenen dat de zorgverzekering in de komende jaren fors duurder zal gaan worden. De Nederlanders met een lager inkomen gaan juist minder zorgpremie betalen.

Zorgtoeslag wordt afgeschaft

Het nieuwe kabinet Rutte/Samsom zal de zorgtoeslag vanaf 2014 gaan afschaffen. Hier voor in de plaats worden premies voor de basisverzekering inkomensafhankelijk. Volgens een berekening van de NOS zullen de zorgpremies gaan variëren van  €20,- tot €482,- per maand.

Tussen de €20,- en €500,-

Iemand in de bijstand zal twee tientjes per maand moeten gaan betalen voor de zorgverzekering, terwijl een Nederlander met eeen gemiddeld salaris (modaal = €33.000,- bruto per jaar) de rekening van de zorgverzekering ziet stijgen naar €140,- per maand. Nederlanders met een jaarinkomen van boven de €70.000 (bruto) zullen €482,- gaan betalen. Momenteel is de gemiddelde zorgpremie zo’n €100,- per maand.

Eigen risico wordt ook inkomensafhankelijk

Ook het eigen risico wordt vanaf 2014 afhankelijk van het inkomen. Nederlanders gaan afhankelijk van hun inkomen €180, €350 of €595 euro aan eigen risico gaan betalen. Hieronder het hele regeerakkoord.

 

34 reacties

 1. En elke keer als ik Samsom zie, moet ik aan Calimero denken …

  Waarom weet ik niet.

  Wellicht een produkt van mijn onderbewustzijn ?

  Zo’n vers gekookt eitje waar je met je lepeltje op wil tikken-gn-gnn …

  Of met een voorhamer natuurlijk :-*

 2. lol @ktm!

  zoals ik al eerder zei, het meest wat mij opviel aan dat regeerakkoord is blz 15: [i]Kijk naar het regeerakkoord, slechts 1 pagina (blz 15) gaat over Europa! En dat is ook nog eens mega PRO europa! Niks geen discussie, of wat-wil-het-volk-nu-eigenlijk, nee gewoon hoppa, dit is het en zo gaan we het doen. Die hele EU discussie lossen ze op door het er niet eens over te hebben![/i]

  En inderdaad, die Samson, zo ongemakkelijk als hij een paar weken geleden nog naast die Rutte-kop stond, zo gaat het tegenwoordig (na vast een paar PR sessies verder) al een stuk echter lijken. Als in, hij begint al steeds meer one-of-the-big-guys te lijken, met zo`n vies glibberig lachje… Let maar eens op hoe hij ‘in awe’ naar die Rutte-kop kijkt… Ben benieuwd of hij zijn kinderen nog wel in de ogen durft te kijken als hij hiermee klaar is…

 3. Ik vraag me eerlijk gezegd af of de strategische stemmers niet het gevoel krijgen in eigen voet te hebben geschoten.

  En ik hoor het die smurf zeggen tijdens de persconferentie.
  Wij gunnen elkaar wat hé Mark.

  Ja denk ik dan elkaar wel, maar de belastingbetaler de tyfus.

 4. Rutte is een bodybuilderberger maar dan andersom, zijn hoofd is te groot voor zijn kinderlijfje.. Waarschijnlijk is er bij het klonen wat fout gegaan.

  Ow ja, ik kreeg vandaag dit nog te lezen:

  The seven blunders are:

  – Wealth without work
  – Pleasure without conscience
  – Knowledge without character
  – Commerce without morality
  – Science without humanity
  – Worship without sacrifice
  – Politics without principle

  Gandhi

 5. Biflatie laat nog een belangrijk punt achterwege en dat is dat je 50 euro moet dokken als je direct naar een eerste hulp post gaat zonder eerst een bezoek te hebben gebracht aan de huisarts. Dat zal hele rare gevolgen gaan hebben. Echt bizar dit.

  Ik snap ook uberhaupt niet waarom ze aan die zorgverzekeringen moeten frtusen. Slaat werkelijk waar nergens op. Als ze de rijkere mensen willen pakken, waarom dan niet nog een %tje meer afpakken qua hypo-aftrek?
  Nu gaat er weer een heel systeem op de schop.

  Wat dacht je overigens van gezinnen met 2 naar schoolgaand ekinderen. Hahaha, bring in the bodybags, er gaan de komende jaren heel wat meer gezinsdrama’s afspelen. Maar goed…gerommel in de marge noemen ze dat.

  Hell on Earth met pvda en vvd. Blij dat ik totaal wat anders gestemd heb. Aan mij heeft het dus niet gelegen.

 6. Zelf ben ik van een topinkomen met bijbehorende werktijd gegaan naar een laag inkomen. Ook met bijbehorende werktijd. Of liever gezegd , heel veel vrije tijd. Nu maar wachten op de toeslagen want ik kan met heel weinig rond komen. Liever met heel veel maar als mij niets wordt gegund dan pas ik mij graag aan. Kijkt u een naar onze allochtone medemens. Allemaal als ondernemer actief maar alleen als er contant wordt afgerekend.Delen met de staat, denk het niet.

 7. Opvallend is dat het middeninkomen met dit kabinet de rekening van het gelach mag betalen. Vaak zijn de lagere inkomens en de zwakkeren de klos van het beleid. Overduidelijk een compromis tussen de VVD en de PvdA, waarvan de VVD het liefst de lage inkomens beet heeft en de PvdA de hoge inkomens.

  Juist de mensen, die zich ten tijde van de huizenbubbel klem hebben gezet zouden weleens in de problemen kunnen komen. Torenhoge hypotheek lasten. – geen probleem joh – de huizemprijzen kunnen maar een kant uit en dat is omhoog. Die zitten nu met de gebakken peren, Eb dus naast de hypotheekrente aftrek, hogere ziektekosten ook met de toename school / opvang/ studiekosten, versoepeling ontslagrecht / inkorten WW welke resulteert dat de moderne kwetsbare tweeverdieners / beide inkomens nodig gezinshuishouden bij het vervallen / inzakken van een inkomen in enorme problemen kan komen. De risico’s zullen alleen maar toenemen en het aantal gezinnen, die in zware problemen komt dus ook. Zeker in slechte tijden zal een twee inkomens gezin weleens in zware problemen kunnen komen en dit gaat zeker ook invloed krijgen op de cijfers in Nederland. Dit kan betekenen dat de bezuinigingen niet gaan opleveren van wat men claimt. Daarbij ontbreekt ook iedere serieuze visie op de toekomst, omdat de status quo niet ter discussie mag staan.

  Heel het achterliggende probleem is de dwangneurose van economische groei, die nu in heel de EU als religie beleden wordt en niet meer in de fysieke wereld gerealiseerd kan worden en men naar allerlei middelen aan het zoeken is om deze toch te realiseren. Van lage lonenlanden tot het creeren van bubbels om de illusie van economische groei maar te laten voorduren. Ze zijn mijninziens zo gek dat ze straks hyperinflatie nog groei durven noemen. Men geeft gewoonweg niet toe dat oneindige groei op een eindige planeet niet mogelijk is.

  Juist het handhaven van de status quo is mijninziens al de grootste reden waarom deze crisis uberhaupt ooit heeft kunnen ontstaan. Na de crisis van de jaren ’80 heeft men met het neoliberalisme gekozen om dope in de economie te doen voor de economische groei. Gevolg schuldenculturen en vette bubbels, die nu leeg moeten lopen, maar eigenlijk opgeblazen gehouden worden en nieuwe gecreerd worden.

  Er is mijn inziens maar een uitweg uit deze crisis en dat er een structureel ander economisch verhaal komt en dat is die van een regionalere, duurzame en menselijke economie. Ook deze transitie zal zeer pijnlijk zijn, maar in ieder geval worden dan geen leugens en een totaal ongeloofwaardig systeem in stand gehouden.

  En ik las vanochtend nog pardoes ergens dat de rijkste 1,3% 39% van al het vermogen bezit en 45+ nauwelijks meer aan een baan kunnen komen om maar een paar dingen te noemen.

  Persoonlijk zou de premieveranderingen mij ook niet erg raken.

 8. Citaat uit reactie van S7P:
  “Zeker in slechte tijden zal een twee inkomens gezin weleens in zware problemen kunnen komen en dit gaat zeker ook invloed krijgen op de cijfers in Nederland. Dit kan betekenen dat de bezuinigingen niet gaan opleveren van wat men claimt.”

  En dat is dus het begin. Ik heb het al eerder gezegd, we zijn in de neerwaartse spiraal gestapt en we zullen pas weer naar boven kunnen kijken nadat we rockbottom hebben geraakt.

  Let maar op, Het Grote Liegen dat maanden geleden al begonnen is (kijk maar naar de verkiezingsbeloftes van Spanje) gaat volgend jaar groteske vormen in NL aannemen.
  Wie nu nog denkt/van mening is dat stemmen nog zin heeft in NL… voor die mensen zal het volgende ‘akkoord’ nog vele malen harder aankomen!

  Wat hier ook mooi/lelijk bij aansluit is deze post bij Turd Fergusons site tfmetalsreport.com :

  http://www.tfmetalsreport.com/blog/4287/terrific-new-stuff-sprott

  Niets anders dan de waarheid, harde waarheid.

 9. Valt mee joh, moet nog via de 1ste kamer en voor andere politieke partijen is het makkelijk scoren om er tegen te stemmen. We hebben nog een jaar de tijd.

 10. Ondertussen is het complete plan bekend geworden. En wat blijkt nu: mensen die minder dan 2x modaal verdienen blijven hetzelfde betalen of gaan gaan er zelfs op vooruit. Mensen die meer dan 2x modaal verdienen gaan meer betalen.

  Ver uit het grootste deel van De Nederlanders verdient ergens tussen de 1 en 1,5 x modaal (of nog minder)
  Slechts een kleine groep verdient 2x modaal of meer. Dit zijn dus de hoge tot zeer hoge inkomens.

  Op dit moment wordt vooral door die kleine groep veel geprotesteerd. Dit zie je vooral ook in de media terug. Maar vergeet niet dat de meeste journalisten en redacties behoren tot de groep die 2x modaal of meer verdient. Men doet als of er onafhankelijk nieuws gebracht wordt. Maar eigenlijk gaat het gewoon om de eigen portemonnee.

 11. Ben een zelfstandige, door jaren van hard werken is het gelukt mijn inkomen op te krikken naar boven de 2x modaal, supergaaf! Ik neem risico’s maar dat is het leuke juist als het lukt maar ze vergeten even dat ik geen pensioen heb en mijn netto reserves daar voor bedoeld zijn. Reden ik wil niet via een fonds, k’ga erzelf mee aan de slag Conclusie, kan dus niet makkelijker geld verdienen dan net onder die 70.000 te gaan zitten, alles erboven maakt het al snel minder rendabel..

 12. Het is opvallend dat @Ktm en @Gp de hele dag de tijd hebben om ellenlange niet ter zake doende stukken in te sturen. Zo’n “baantje” willen we allemaal wel.

 13. @24 Bert
  Je reactie staat op 13:55 uur zoals ik kan waarnemen. Bij de meeste bedrijven is dan de middagpauze toch allang voorbij ? De reden dat mijn reactie zo rondom15:00 uur zal staan is omdat ik er als ex-midden inkomen+ er al uitgetrapt ben.

  @artikel
  Toen ik mijn voormalige, volgens de wet verplicht, dure woning wilde betrekken moest ik aan mijn verhuurder eerst een loonstrookje tonen. Gaat dat nou ook gelden voor je zorgverzekering ?

 14. Ok, ok… Koen z’n server staat blijkbaar nog op zomertijd. Maar dan nog… Ook om 12:55 ben je toch alweer braaf aan ’t werk ? Toch ?

 15. Bizar om de hogere middeninkomens keihard te pakken door onevenredig inkomensafhankelijke zorgpremies. Dit is alleen maar koren op de molen voor extreem rechtse partijen als de PVV. Het is niet netjes en catastrofaal voor de solidariteit in ons land om een bepaalde bevolkingsgroep keihard te pakken, of het nu de minima of de (hogere) middeninkomens zijn. Daarom moet iedereen 2% koopkrachtverlies lijden, vanaf de minima t/m bovenmodaal.

  VVD’er Stef Blok schreef de VVD-leden een brief, lees ik op http://bit.ly/Va5Q1c.

  Hij schrijft:
  “Deze premie wordt berekend op basis van uw persoonlijke inkomen (en dus niet van uw gezin) boven de €20.000 tot een maximum van €70.000 per jaar. Dat betekent dat u premie betaalt over maximaal €50.000. De maximale premie is dus circa €5500.”

  Bandbreedte is te klein, maar de echt hoge inkomens (topinkomens, miljonairs, e.d.) aanpakken gebeurt niet en dat is de reden waarom de SP erop tegen is.

 16. Natuurlijk zijn zij die denken de zwaarste lasten te dragen, belastingverlaging krijgen van 52 naar 49% en in ruil daarvoor meer zorgkosten gaan betalen, het ondergeschoven huilende kindje in dit verhaal maar waarom stelt niemand de vraag waarom de zorg zo duur aan het worden is??? Waarom worden er dure medicijnen gebruikt terwijl er goedkopere bestaan met dezelfde inhoudt? Waarom moeten die farmaceutische bedrijven zo gespekt worden? Waarom laat een heel land zich besodemieteren door een overheid die toelaat dat bedrijven vrij spel krijgen en de bevolking daar voor laten betalen.. en betalen.. en betalen.. en daar.. cry baby.. daar hebben ze zelf voor gekozen door op een neo-liberalistische partij te stemmen als de VVD. VVD Stemmers wilden toch net zoals in de VS zich blauw betalen aan zorgverzekering.. nou.. alsjeblieft.. hier.. pak aan.. en nou niet zeuren.

 17. Ik las dat kwoot had berekent dat Nederland 32000 miljonairs telt die samen 285 miljard bezitten…… hoezo moeten wij met 17 miljoen mensen 18 miljard gaan bezuinigen als zij die net een groot dorp kunnen vullen het zo uit hun gouwe handjes kunnen schudden? Kijk.. eh.. het zal best wel allemaal eerlijk verdient zijn over de rug van een ander maare.. ken er niet iemand guusje geluk lief aankijken of ie niet effe bij wil springen voor zijn medemensen?

 18. De Bruut. Omdat wij bestuurd worden door onnozelen gekozen door onnozelen zitten wij nu in deze ondergang. Uw domheid geeft aan hoe de inwoners van dit land denken. Denkt u nu werkelijk dat dit geld allemaal op een rekening staat. Dit is het vermogen (de waarde) van bedrijven , panden, beleggingen etc. Waar denkt u dat u (misschien) werkt , dit is vermogen.. Denkt toch eens na man en kijk wat minder televisie.

 19. In neo liberalistenland, het land van ikke ikke ikke en de rest kan stikken, waar we door marktwerking ieder jaar meer gaan betalen aan zorgpremie.. je kan dat mijlenver aan zien komen want iedereen heeft nu eenmaal van tijd tot tijd zorg nodig, voor een neo liberaal lijkt vooruitzien iets moeilijker te zijn, het is vooral de korte termijn winst die deze najaagt (buy now pay later) , het land van uitbuiting, geen minimum loon zodat sommigen 3 banen moeten nemen om de huur te betalen plus die belachelijk hoge zorgpremie natuurlijk, met dank aan het neo liberalisme. Waar steeds meer mensen op het bestaansminimum leven door uitbuiting… en juist daar vinden de aanhangers van dit fascistische neolibereralisme dat ook deze mensen evenveel bij zouden moeten dragen aan een zorgpremie… echt.. hoe goor kun je zijn… eerst buit je ze uit, zet ze aan de kant.. gelijke kansen? ja.. m’n reet.. drijf door je onmenselijke marktwerking de prijs op en eis dat iedereen gelijk behandeld moet worden en evenveel mee moet betalen.. voor mij ben je dan niets meer dan een fascistische bastaard.

 20. En Hanszzzz… leidt mij alstublieft via uw woorden en ogen naar uwe onvergankelijke wijsheid zodat ook ik van de kwelling der domme genezen zal worden.. wij allen hebben uw nodig om in deze moeilijke tijden de kennis die u in pacht denkt te hebben, met name uw woordenschat en zinsbegrip, uw empathisch vermogen en het stellen van verduidelijkende vragen, want daar mijn beste Hanszzz, kunnen wij nog veel van u leren.

 21. @ De Bruut,
  Dat geloof je toch zelf niet…
  Het NeoLiberalisme is een rookgordijn. Het kapitalisme an sich is al dood en begraven sinds 1971. We leven in centraal geleide economieen op een ouderwetse Sovjet leest. Alleen hebben we voor de vorm nog verkiezingen , die nergens over gaan en minitieus worden georcestreerd door de meeheulende media.

 22. Welk geloof hang ik volgens jou suggestief aan?.. Ook prima.. volgen we jouw werkelijkheid voor de verandering eens een tijdje. laat me raden.. ook een surrealistisch sprookje.

  Een mens alleen.. kan geniaal zijn maar mensen zijn per definitie dom, zo dom als alleen een aap zijn kan. Je hebt maar één aap nodig en je hebt oorlog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: