Zouden de banken deflatie verwachten ?

16

Ingezonden artikel | Er worden op alle mogelijke manieren spelletjes gespeeld om mensen maximaal in de schulden te steken. Er wordt van alles aan gedaan om de huizenprijzen niet te laten dalen. Hoewel het allemaal erg logisch klonk, kwam ik altijd op één conflictpunt: Hoe kan een bank profiteren van al deze schulden? Waarom willen ze dat mensen zich zo diep in de schulden steken met de kans dat ze niet meer uit de schulden komen? Waarom willen ze landen zoals Griekenland erbij houden ondanks alle bekende problemen? Het komt over als een contradictie.

Wat is in godsnaam het voordeel? Als dadelijk de geldpersen aan worden gezet zal de valuta devalueren. Het kapitaal stroomt naar de banken via belastinggeld uit Europa. Maar wat hebben de banken eraan dat hun geld minder waard wordt? Veel mensen voorspellen hyperinflatie door kwantitatieve verruiming en veel investeerder cluchten uit de euro. Banken kunnen hier weinig aan doen, ze lenen minder uit en de euro’s blijven hangen in het financiële systeem. Het bereikt de reeele economie niet. Is het zo dat de banken meer waarde aan het geld hechten?

Wat als alle landen maximaal uitgekleed worden met ons belastinggeld? Steeds meer mensen zetten hun geld om in goud of andere dingen. Tegelijkertijd stijgen de belastingen. Er komen allerlei nieuwe regels om mensen nog meer uit te kleden. Hierdoor zal er steeds meer geld uit de fysieke economie verdwijnen.

Zou het kunnen zijn dat de banken niet van inflatie uitgaan, maar juist verwachten dat het geld meer waard wordt, dat er deflatie komt? Want dan heeft dit alles een doel gehad: banken, coöperaties en superrijken hebben al het geld. Ze hebben het geheel in de tang en kunnen alles opkopen wat ze willen en degene in nood voor een prikkie overnemen. Precies zoals we niet zien met de havens in Griekenland, die noodgedwongen te koop worden aangeboden. Zelfs WimLex heeft in Griekenland een villa gekocht van €4,5 miljoen op het Zuid-Griekse Kranidi. Marieke