Zwakke arbeidsmarkt door faillissementen

Eerder lieten we u al weten dat de conjunctuur verder aan het verslecteren is. Dat is onder andere te zien aan de conjunctuurklok. Ook de onderstaande grafiekjes geven aan dat het alles behalve goed gaat momenteel. De arbeidsmarkt heeft het zwaar. Dat komt mede doordat er steeds meer bedrijven failliet gaan. Het aantal faillissementen stijgt niet alleen in Nederland, ook in andere Europese landen gaan er steeds meer bedrijven op de fles.

conjunctuure failliet

Aantal faillissementen stijgt met 20%

Er zijn in november 2012 in totaal 564 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) in Nederland failliet verklaard, tegen 698 in oktober. In de eerste 11 maanden van 2012 werden 6.804 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dit is een stijging van ruim 20% ten opzichte van een jaar geleden.

Driemaandsgemiddelde: 606 p/m

Het aantal in een bepaalde maand uitgesproken faillissementen hangt nauw samen met het aantal zittingsdagen van de rechtbank in die maand. Dit kan van maand tot maand sterk fluctueren. Voor een beter beeld van de ontwikkeling wordt daarom doorgaans gekeken naar de ontwikkeling van het voortschrijdend driemaandsgemiddelde van het aantal faillissementen. Het voortschrijdend driemaandsgemiddelde kwam in november uit op 606, tegen 589 in oktober. Het driemaandsgemiddelde ligt al vier maanden lang rond de 600, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Wederom slecht nieuws voor de Nederlandse arbeidsmarkt en dus tevens voor de conjunctuur.

5 reacties

 1. Exclusief ZZP ers, laten we het daar eens even over hebben.
  Al die ex werknemers van de BAM, Heijmans en andere middelgrote bouwbedrijven die door de UWV gepromoot worden het ondernemerschap op te pakken en vervolgens al hun sociale rechten verkwanselen.

  Het UWV als staats organisatie weet toch wel dat niet iedere timmerman een ondernemer is? Laat staan dat hij weet hoe hij op moet boksen tegen de Polen, roemenen, en bulgaren die voor 8 euro NETTO aan het werk zijn?

  Ik sprak verleden week een mede bouw ondernemer die in Amsterdam Noord een woning aan het renoveren was.

  Naast hem begon ook een bouwproject, uitgevoerd door boven genoemde zwart werkers , wat blijkt, dit was de woning van onze fijne vriend Wouter Bos, je weet wel van die nivilerende PVDA…………… Dit is zo frustrerend, al die leugenachtige zakkenvullende bedriegers die stelen, roven, oplichten, graaien, en dat voor 4 ton salaris.
  hoe ver moet dit nog doorgaan tot bij de nadenkende nederlander de stoppen compleet doorslaan.

 2. #1 MASH, bij mij zijn de stoppen reeds doorgeslagen.
  Alleen ik ga er op mijn eigen manier mee om. Voor jezelf zorgen is het motto. Anders is er niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: