Alle Zweedse huishoudens – zo’n 4,8 miljoen – krijgen de komende dagen een instructieboekje in de bus voor als of wanneer er crisis en oorlog uitbreekt. Want, zo luidt het officieel: “We hebben iedereen nodig voor de totale verdediging van ons land.” In het boekje van twintig pagina’s – genaamd ‘Om krisen eller kriget kommer‘ wordt haarfijn uitgelegd hoe de burgers moeten reageren in geval van oorlog of andere op het eerste gezicht onwaarschijnlijke gebeurtenissen. Wilt u de Engelse versie van de brochure inzien? Bekijk hier (PDF alert) de digitale ‘If Crisis or War Comes’.

zweden crisis

‘Crisis en oorlog op komst’

Het lijkt wel surrealisme of een hoax, maar is het de bittere realiteit. In het Zweedse boekje ‘als er crisis of oorlog op komst is‘ staat van alles over de basisvoorzieningen, voedsel, water en warmtebronnen. Natuurlijk de belangrijkste aspecten als de zogenaamde pleuris uitbreekt. Het doet enigszins denken aan het SAS Survival boek, die menig een wellicht zal kennen. Ook wordt uitgelegd wat waarschuwingssignalen betekenen en niet geheel onbelangrijk, hoe mensen kunnen schuilen voor eventuele bommen en granaten.

Waarom dit boekje?

Natuurlijk vragen veel mensen zich af: waarom wil Zweden haar burgers zo direct hierover informeren? Zweden is bijna altijd onafhankelijk en er is al zo’n 200 jaar geen echte oorlog geweest. Nou, dit heeft de Zweedse overheid daarover te zeggen;

‘We live in a time in which the consequences of extreme weather, IT attacks and terror attacks may cause a breakdown in the function of public services. The Swedish Government, which has given MSB this assignment, believes that this information also is important in the light of the deterioration in the security situation in the rest of the world.’

War on cash

Helemaal geen gek idee, een gewaarschuwd mens telt voor twee. Waar ze ons inziens nog wel wat aandacht aan mogen schenken is het feit dat de cashloze samenleving in Zweden inmiddels vrijwel een feit is. Je kan bijna nergens nog met cash betalen. Voor transacties worden vrijwel geen fysieke biljetten en munten gebruikt. In slechts 3% van alle betalingen wordt er in Zweden nog fysiek geld gebruikt. Die war on cash is natuurlijk funest in tijd dat de elektriciteit niet meer werkt en je erg weinig met een stukje plastic kan doen.

2 reacties

  1. Klopt, de Zweden sturen vanzelf aan op oorlog. Moslims hebben daar steeds meer invloed. En ze willen koste wat kost policor blijven. En als je geen cash meer hebt , ben je overgeleverd aan de grillen van de overheid. Dan is er heel snel 100% controle over alles wat je doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: