Zwitserland begint discussie over ‘gouden frank’


Het Zwitserse parlement zal naar verwachting later dit jaar een interessante discussie beginnen. De Zwitsers gaan namelijk praten over een nieuwe Zwitserse frank die gedekt wordt door goud en die parallel loopt met de huidige Zwitserse frank. Een soort van goudstandaard dus. Het initiatief maakt deel uit van de campagne “Een gezonde valuta” die gesponsord wordt door politici van de grootste politieke partij van het land, de rechtse Zwitserse Volksparij (SVP). Ze profiteren van grote angst onder de bevolking over de wereldwijde financiële crisis en angst voor stijgende inflatie.

Zwitserland, dat in 2000 één van de laatste landen was die zijn munt los koppelde van goud, is niet de enige plaats waar de rol van edelmetalen weer openlijk wordt besproken. In maart legaliseerde Utah als eerste staat in de VS weer gouden en zilveren munten  als betaalmiddel. Een soortgelijke wetgeving werd ook in de staten Montana, Missouri, Colorado, Idaho en Indiana besproken.

‘Ik wil dat Zwitserse mensen de vrijheid hebben om een andere valuta te kiezen’, zegt Thomas Jacob, de man achter de het idee van de gouden frank. ‘Het huidige monetaire systeemis gebaseerd op schulden – alles ondersteund door niets – en ik wil dat mensen dit beseffen.’ Een groot deel van het enthousiasme voor het idee van de gouden franc komt door de prijs van goud. Het gele edelmetaal is in de laatste tien jaar meer dan verviervoudigd en staat momenteel ruim boven de $1500,- per troy ounce (red: Goudprijs zet woensdag nieuw record neer van $1575,-).

In de Verenigde Staten, waar de wetgeving over gouden en zilveren munten grotendeels symbolisch is, protesteren steeds meer mensen tegen de enorme uitgaven van het land. De Amerikaanse overheid doet het alles aan om de economie op gang te houden en het heeft al honderden miljarden dollar bij de Federal Reserve laten printen. Het doel van de gouden frank is voornamelijk praktisch, aldus Jacob. Kleine beleggers moeten een makkelijk alternatief hebben om hun investeringen te beschermen tegen de steeds groter wordende onzekerheid.

Zwitserland bezit nog steeds zeer veel goud. Het land met 7,7 miljoen inwoners heeft momenteel 1040 ton van het gele edelmetaal. De totale waarde is ongeveer 46 miljard dollar. Zwitserland bezit bijna evenveel goud als China, aldus cijfers van de World Gold Council. De zevende plek op de wereldwijde ranglijst, Amerika staat overigens bovenaan. In termen van goudreserves per persoon, komt Zwitserland uit op iets meer dan 6.000 dollar, zes keer zoveel als de Verenigde Staten met zo’n $1000,- goud per persoon, volgens de The Economist.

Ondanks dat Zwiterland dus veel goud in bezit heeft, is dit volgens de initiatiefnemers van ‘Een gezonde valuta’, nog lang niet genoeg. De SVP, die ook de autonomie van de Zwitserse Nationale Bank wil beperken, gaat in augustus beginnen met het verzamelen van handtekeningen voor een stemming, aldus Jacob. De partij eist verder dat Zwitserse goudreserves die in het buitenland wortden bewaard, terug worden gehaald naar eigen land. De campagne roept tevens op tot terugtrekking van het land uit het IMF.

Bron: Market Watch

Koen Dil

6 reacties

 1. goed initiatief, maar ik vrees ook wel uit nood geboren.

  Zwitserland bezit over een zeer sterke munt, maar bijna haar complete economie draait op financiele dienstverlening. Wanneer het vertrouwen in geld afneemt en hiermee in banken, gaan ook de zwitserse banken natuurlijk een knauw krijgen en daarmee de franc. Door nu een goudstandaard in te voeren, is er iig vertrouwen in de franc en lijken zwitserse banken het beste alternatief en kan zo de sector in leven blijven.

  Beetje eigenbelang dus, maar neemt niet weg dat het de enige weg is naar een gezond systeem!

  Verder vraag ik me af of ze dit nog kunnen realiseren met de huidige vraag vanuit de consumenten markt en china en india. Lijkt me toch een vrij substantiele hoeveelheid die nodig is om de franc te gaan dekken….

  Daarnaast nog een praktische kanttekening. De goudmarkt is de laatste jaren een enorme volatiele markt geweest. Ik heb geen verstand van monetair beleid maar levert dit niet vrij grote problemen op? dwz een chf-eur-usd wisselkoers die minstens net zo volatiel is?

  Tenslotte: ik geloof niet dat ze dit voor de klap nog voor elkaar krijgen… ik zou zeggen koop gewoon AUD, die hebben reeds een natuurlijke goudstandaard! Vul dat dan eventueel aan met CHF en Noorse Kronen. Dan heb je iig je cash positie zo veilig mogelijk…

 2. de vraag is of zwitsterland het goud dat zogenaamd nog aanwezig is in londen en fort knox nog terug te krijgen is, waarschijnlijk is dit allang in fysieke vorm verkocht aan india en china

 3. @2012?
  Weer typisch Zwiterland.
  Als het moeilijk wordt weglopen en kiezen voor eigen belang. WOII neutraal gebleven is vergelijkbaar, heel veel gestolen joods -goud- bezit zo daar gekomen en gebleven.
  De zwitserse meute bespelen en weer precies hetzelfde doen en weer kiezen voor eigen belang, en zo min mogelijk risico.
  Laat de rest maar in de stront zakken.
  Het land vluchthaven maken voor vooral fout kapitaal, en niet een beetje eigen belang 2012?: Zwitserland is alleen MAAR eigenbelang maar dan met hoofdletters.
  Zeg hier niet mee dat het plan op zich slecht is want dat is niet zo.
  Maar een keer meedoen met de rest van de wereld kan geen kwaad.

 4. @3 Tja ik kan ze helaas geen ongelijk geven Ronfin. Ik snap precies wat je bedoelt, hun goudstandaard is gebaseerd op de vullingen van de Aushwitz slachtoffers, neemt niet weg dat dit de enige juiste keuze is op dit moment.

  de fransen hebben een spreekwoord l’histoire ce repete, en in zwitserland hebben ze dat als beste en vooral eerste door!

  Kijk ik kan ook wel uit solidariteit met alle gehersenspoelde nederlanders lekker mijn geld op de ING laten staan, nu een huisje kopen omdat de “kooptax” er af is en als klap op de vuurpijl nog even een opeltje op afbetaling ophalen bij de dealer met lekker 1000 euro cash op mijn rekening… helaas voor alle landgenoten heb ik alvast een opblaasbootje opgeblazen en zit netjes in een hoekje van de titanic te wachten voor de boel de kelder in gaat…

  Klinkt allemaal vreselijk egocentrisch en laten we wel wezen het is het ook, mensen willen alleen simpelweg niet luisteren… als ik erover begin met mensen zeggen ze steevast ach zon vaart zal het niet lopen! en zappen weer verder richting de TROS of SBS om te kijken hoe hun celebrities het vandaag vergaan is… Tja dan houdt het voor mij op en uit ik mijn zorgen en frustraties wel op diverse fora’s waar wel mensen zitten die nog enig besef van realiteit hebben….

 5. Ik ben voor ‘self supporting’. Lokale economieen. Leef zoveel mogelijk van de producten die een land zelf kan produceren of kan leveren. Goud mag dan een mooi wapen zijn in de globalisering. Je kunt het echter niet eten !

 6. @4 2012?
  Dus alleen weg roeien met alle proviand en ruimte voor vier mensen is de juiste oplossing? Na mij de zondvloed ook een goede instelling?
  Kom op man, kijk ik wil hiermee zeggen dat de sterken elkaar moeten helpen want alleen dan kun je overleven. Helemaal alleen red je het ook niet.
  De valkuil hier is dat we het alleen maar over de techniek hebben, ja dan doen die zwitsers het goed, maar het gaat in de wereld om overleven met z’n allen en ja, soms moet je dan de zieken achter laten om te kunnen overleven, maar niet iedereen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: