Zwitserland doet de graaiers in de ban

U kunt zich vast nog wel de vele uitspraken herinneren die politici en bestuurders in ons kleine Nederlandje deden als het om topsalarissen en enorme bonussen ging.  Wij moesten wel meedoen, anders liepen alle goede mensen weg, was Nederland ten dode opgeschreven, zou het de voorbode worden van een dorre en lege economische woestenij. Met soortgelijke verhalen hebben de Zwitserse ondernemers en bankiers geprobeerd om de bevolking te beïnvloeden, zeg maar bang te maken, opdat zij in het referendum over beperking van beloningen en bonussen voor Nee zouden stemmen.

zwitserland graaiers

“Economische Verzwakking”

Voor de grootverdieners is het duidelijk. Onze samenleving is, wat de economische goden onder ons betreft, helemaal incentive gestuurd. Alleen enorm hoge beloningen en, als gewoon je werk doet, flinke bonussen kunnen voor welvaart zorgen. Alléén dan zijn de zogenaamd besten en slimsten bereid om zich in te zetten. Het begrip dualiteit krijgt daarbij een heel eigen invulling. Wij CEO’s hebben recht op veel, de rest op weinig. Gewoon je best doen verdient bonussen. Als je het verprutst, of verprutst hebt, dan verdien je ook een bonus. Dat duaal gezien het woord bonus, malus naast zich heeft staan komt in hun perceptie niet voor. Nee geen boetes, geen terugbetaling en ook niet zonder gouden handdruk de achterdeur uit als je er een potje van hebt gemaakt.

Voorbeeld en meetlat

Het leuke van het veelverdienerssysteem is dat er velen zijn die zich er aan kunnen en willen spiegelen.  Als de CEO vijf miljoen als jaarbeloning krijgt dan past bij degene daar net onder, natuurlijk niet veel minder. Ook de commissarissen verdienen dan een best bedrag en ga zo maar door. De ene hand wast de ander, de mooie pakken en pakjes gaan samen dineren, huren elkaar over en weer in en bezingen zo het paradijs dat voor een kleine groep van uitzonderlijken is geschapen.

Ook in Nederland en de rest van Europa!

Nu er één schaap over de brug is kunnen er meer volgen. Ook bij ons zal het niet moeilijk zijn om de bevolking tot een overtuigend, Ja, te laten komen als het gaat om de beperkingen van de uitwassen van het beloningssysteem. Met alleen een wet zullen we er echter niet zijn. Bankiers, CEO,s en alles wat daar rondom cirkelt, zullen hun best doen om nieuwe (sluip) wegen te vinden. Alleen een grootschalige  attitudeverandering zal echt helpen.

En…. Als we dan toch bezig zijn. Laten we dan ook eens in de spiegel kijken hoe wij de melk, eieren, het vlees, de groente, en nog zo veel meer, altijd weer wat goedkoper willen. De bonussen van de voedselprijzen bij ons zelf willen leggen en de malussen bij de dieren, de boeren en andere betrokkenen.

16 reacties

 1. Graaiers heb je overal. Het argument dat ze naar het buitenland
  zouden gaan als in Nederland niets meer te graaien valt is natuurlijk onzin.
  Buiten onze landsgrenzen hebben ze namelijk hun eigen graaiers en
  zitten echt niet op extra graaiers te wachten om de pot te verdelen.

 2. Wat in Zwitserland is gebeurd, is een gevolg van een petitie van 100.000 handtekeningen. Met dat aantal kun je in Zwitserland een referendum afdwingen.

  In Nederland krijg je geloof naar 300.000 handtekeningen pas wat aandacht in de vorm van kamervragen.

  Toch denk ik dat zo’n petitie wel enige invloed heeft.
  Het volk laat toch weten wat hen standpunten zijn.

 3. Ze zijn gewoon in loondienst van de aandeelhouders. Niets meer en niets minder. Wil je meer, begin je eigen bedrijf. Moet geen probleem zijn als je zo verschrikkelijk goed bent. Kun je verdienen wat je wilt. Nu zijn de aandeelhouders (lees eigenaren) van bijvoorbeeld SNS gewoon berooft door de directie en de staat. De doodstraf lijkt me hier best op zijn plaats.

  1. Nou nou, de doodstraf is nogal radicaal.

   Totdat de bonus terug is verdiend tegen minimum loon werken in een liefdadigheidsinstelling.
   Dat duurt langer en brengt meteen het realiteitsbesef terug…..

 4. Dan spreek je ook over graaiers, wat bij mij valt onder verprutsen en toch incasseren. iemand met uitzonderlijke kwaliteiten mag best uitzonderlijk verdienen. En die groep zal altijd gewild zijn in het buitenland. Graaiers hebben ze iid niet nodig, wel kwaliteit.

  Die mensen wil je niet kwijtraken aan bv’s die niet de Nederlandse belastingpot spekken. We weten allemaal wie dan die rekening betaald.

  En wie zegt dat iedereen die veel verdiend zich dan automatisch asociaal gedragen, er zijn er zat die heel hun vermogen uitgeven voor goed te doen in de maatschappij. Maar die 100 miljoen die ze verdiend hebben, wat een schand

  Werk je voor de bank ben je voor velen automatisch een bankster, dit zwart/wit denken is wat de mensheid ook verneukt, niet alleen dat graaien.

 5. 600.000 euro op een jaar verdienen.. welke 2 handen kunnen dit in werkelijkheid waarmaken?

  De reden dat dit kan gebeuren is slechts gestoeld op list , bedrog en onderdrukking.

  Dat is nou net het huidige probleem.
  Reken maar eens uit wanneer je stratenmaker bent hoeveel stenen je moet leggen per dag om aan dat jaarsalaris te komen….
  Alles is compleet uit zijn verband gerukt.

  1. Ik verdien bij lang na niet 600.000 Euro maar als ondernemer die op een gegeven moment 20 jaar spaargeld in een bedrijfje heeft gestopt mag je best als je een goedlopend bedrijf hebt lekker verdienen. Als het mis gaat ben ik namelijk 20 jaar lang zuinig leven kwijt (zonder huis te kopen en altijd een rammelbak als auto). Of mag ik wel de lasten maar niet de lusten van 20 jaar droog brood eten?

 6. Geweldig, en vooral ook die laatste alinea. Heeft allemaal met moreel besef te maken. Ik ben heel benieuwd hoe het gaat uitpakken in Zwitserland, en of ze inderdaad nieuwe sluipwegen gaan zoeken. Kunnen ze bijvoorbeeld makkelijk domicilie zoeken in een ander land met een psychopatenvriendelijk belastingklimaat?
  Ik hoop echt dat het wat wordt en dat andere landen dit voorbeeld zullen volgen. Burgers die nu nog geloven dat die bonussen onvermijdelijk zijn, en de besten selecteert verdienen echt een oorvijg. Ik heb het al vaak gezegd, en ik blijf het doen: Met die perverse beloningen selecteer je de allerslechtste bestuurder, de graaiers, de kortetermijndenkers, de narcisten en psychopaten. Sorry, hoor maar het moet gewoon gezegd blijven worden omdat het waar is. Het is aangetoond.
  Ik hoop dat er hier ook een volksraadpleging gaat komen, hoewel de nieuwe politiek correcten het als een daad van agressie jegens die keurige hardwerkende bestuurders zullen zien. Wat zijn dat een eikels.

 7. Heel het geldsysteem is uitgevonden om mensen te onderdrukken en ze tot slaven te maken.

  Daarbij komt nog dat elk jaar de inflatie, toeneemt, in de werkelijkheid (niet de gemanipuleerde gekunstelde illusie) toeneemt doordat er onbeperkt papier wordt bijgedrukt.

  Nou even terug naar de realiteit. Wanneer je 10 jaar geleden 100 aardappels plantte, en je doet dat nu weer, heb je dan een vergelijkbaar resultaat van oogst? Of zit daar inflatie op.
  Moet je er nu 110 planten?

  Dat laat zien in wat voor een nepwereld wij leven.
  Alles is gemanipuleerd, en tevredenheid is de grootste vijand van de economische groei. En dus ook van de graaiers.

 8. Wanneer ik een bejaarde naar de wc help, krijg ik daarvoor een vergoeding, in geld uitgedrukt…
  Mijn zogenaamde leidinggevende die mij vertelde dat ik dat moest doen verdiend hiermee 2x mijn vergoeding…
  De manager die mijn leidinggevende de opdracht gaf om mij dat te laten doen 5x de vergoeding ervan.
  En de directeur van de organisatie die dat weer aan de manager opdroeg 10x de vergoeding…

  En weet je wat de grap is? Wanneer de directeur de uiteindelijke werkzaamheid had moeten doen, had hij met zijn oren staan klapperen en zou het zelf nog niet eens kunnen waarschijnlijk.

  In deze wereld zijn wij verdwaalt.

 9. Ben, 2 dingen.

  1. Je draait zoals wel vaker om de hete brij heen. Lees/luister nou eens naar KnowTooMuch. Ik weet het, het is wat heet gepeperd of zoals Koen het ooit zei sambal op een gebakje… Die CEO’s zijn ook maar een radartje in het systeem. Het systeem gaat gewoon door. Toegegeven, het is wel opmerkelijk nieuws. Maar of ik er nou echt blij van moet worden… Nou nee. Sterker nog verwacht ik dat er op hoger niveau, denk aan de BIS, IMF, WorldBank, FED, Rockefeller en Rothschild geen donder verandert. Pas als dat kaartenhuis gaat kraken kunnen we van opzienbarend nieuws spreken.

  2. Je steekt een vingertje uit naar de gewone burger die gedwongen wordt om plofkippen te kopen. Het is of een plofkip of een hapje biologische kip en verder diabetes en reuma bevorderende koolhydraten. Kip kost in Brazilië ook niks maar daar heeft buiten de grote stad menigeen die beesten in de tuin… om op te eten dan.
  Het individu kan het systeem niet veranderen. Daarom is het systeem zo verrot.
  Jij gaat er ook niks aan veranderen. Hooguit na de goede daad lekker slapen.
  Hebben we op jouw nachtrust na dus niks aan.

  1. Moerstaal, ik moet het toch even opnemen voor Ben. Ben, staat wat mij betreft aan de goede kant. Hij spreekt zich in duidelijke bewoordingen uit tegen het gedrag van de elite. Wat kan hij meer doen? Hij heeft het niet over kleine jongens hòòr. Radertjes aan het hoofd van grote banken die miljoenen verdienen, zijn hele belangrijke radertjes.
   Ik ben er met jou natuurlijk nog lang niet van overtuigd dat er nu van alles gaat veranderen, maar toch heb ik hier wel lol in. Mag het ook een keer?
   Ik wil er graag een keer van dromen dat de wereld de goede richting op beweegt, weg van de wereld zoals die psychpaten die graag zien.
   Maar dat is dromen natuurlijk, in de realiteit, als het gaat om de vraag of we langzaam superstaat Europa in gerommeld worden of dat we afstevenen op een keiharde misschien we bloedige confrontatie, dan kies ik zonder met mijn ogen te knipperen vaar de tweede optie.

   1. Ik ben cynisch geworden Vb. Teveel shit, teveel dromen die dromen bleven. Of het nou mijn leven betrof of die van een ander. Ik heb al zoveel vrienden en familie zien gaan… Ik probeer te genieten van de kleine dingen maar zoals in die polder zonder vrijheid kan ik zelfs daar niet van genieten. Dan maar de confrontatie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.