Zwitsers houden referendum over goudreserves

9

De Zwitserse volkspartij heeft genoeg handtekeningen verzameld om een referendum te mogen houden die de Zwitserse Nationale Bank moet verhinderen om nog meer goud te verkopen. Tevens zou de SNB ten minste 20% van haar reserves in het gele edelmetaal moet aanhouden. Bovendien moet het goud dat in het buitenland wordt bewaard worden gerepatrieerd.

SNB

Verplicht referendum over goud

Zwitserse wetgeving verplicht een landelijk referendum mits een burgerinitiatief gesteund wordt met meer dan 100.000 handtekeningen. De Zwitserse federale bondskanselier bevestigde op donderdag dat er 106.052 legitieme stemmen waren geteld. Voorstanders van het referendum wijzen de goudverkopen af en wijzen op het miljardenverlies nadat het land een deel van haar goudreserves verkocht in 2001 en 2006. De goudprijs staat, ondanks de recente prijsdaling, immers nog ruim boven de niveaus van toen. In februari 2013 stond de Zwitserse goudvoorraad voor slechts 10% van de totale balans.

Veel valuta, weinig goud

Sinds de crisis heeft de Zwitserse Nationale Bank veel buitenlandse valuta gekocht, waarvan een aanzienlijk deel euro’s. Deze kocht de bank om de waardestijging van de Zwitserse frank tegen te gaan tijdens de eurocrisis toen veel bezorgde spaarders uit de Eurozone hun vermogen verplaatsten naar Zwitserland. “Meer goudverkopen terwijl de twee belangrijkste internationale valuta de dollar en de euro dreigen ten onder te gaan? Geen denken aan. Goud is momenteel het enige van waarde dat op de balans van de Zwitserse Nationale Bank staat”, meldt de website van de initiatiefnemers.

Over de auteur

Studeert geschiedenis aan de Universiteit van Groningen. Geïnteresseerd in economische theorie, financiële markten en geopolitieke ontwikkelingen.