Zwitserse Frank stijgt 30%, rente nu -0,75%

10

De Zwitserse Centrale Bank stopt met de minimale wisselkoers van 1,20 die vanaf 2011 ten opzichte van de euro werd gehanteerd. De centrale bank heeft dit besluit genomen omdat de sterke daling van de euro van de afgelopen maanden gevaren met zich meebracht. Tevens is de rente verder naar beneden bijgesteld. Inmiddels is er een negatieve rente van -0.75%.

Koers Zwitserse Frank doet even +30%

De koers van de Zwitserse Frank schoot na de aankondiging van de SNB met 30% omhoog. Inmiddels noteert de wisselkoers t.o.v. van de euro een kleine 20% hoger.

Economische tsunami

De Zwitserse beursindex is door het stopzetten van de ‘currency-peg’ geheel in elkaar gestort. De aandelenmarkt heeft te maken met de grootste daling in 25 jaar. Grote Zwitserse bedrijven zijn fors geraakt. Verschillende CEO’s, waaronder die van de horlogefabrikant Swatch, spreken over een economische tsunami. Tevens is deze ontwikkeling een doodsteek voor de export en voor het toerisme.

Goudprijs stijgt, euro daalt

De euro daalt na het nieuws uit Zwisterland verder. Inmiddels noteert de euro-dollar onder de $1,17. De ontwikkelingen op de valutamarkt zijn aanleiding voor een verdere stijging van de goudprijs. In euro’s is een trouy ounce goud nu €1.075,- waard, ofwel $1255,- dollar. De prijsontwikkeling van goud (en zilver) kunt u hier volgen.

 

— Biflatie.nl (@Biflatie) 15 januari 2015