Zwitserse Frank stijgt 30%, rente nu -0,75%

10

De Zwitserse Centrale Bank stopt met de minimale wisselkoers van 1,20 die vanaf 2011 ten opzichte van de euro werd gehanteerd. De centrale bank heeft dit besluit genomen omdat de sterke daling van de euro van de afgelopen maanden gevaren met zich meebracht. Tevens is de rente verder naar beneden bijgesteld. Inmiddels is er een negatieve rente van -0.75%.

Koers Zwitserse Frank doet even +30%

De koers van de Zwitserse Frank schoot na de aankondiging van de SNB met 30% omhoog. Inmiddels noteert de wisselkoers t.o.v. van de euro een kleine 20% hoger.

Economische tsunami

De Zwitserse beursindex is door het stopzetten van de ‘currency-peg’ geheel in elkaar gestort. De aandelenmarkt heeft te maken met de grootste daling in 25 jaar. Grote Zwitserse bedrijven zijn fors geraakt. Verschillende CEO’s, waaronder die van de horlogefabrikant Swatch, spreken over een economische tsunami. Tevens is deze ontwikkeling een doodsteek voor de export en voor het toerisme.

Goudprijs stijgt, euro daalt

De euro daalt na het nieuws uit Zwisterland verder. Inmiddels noteert de euro-dollar onder de $1,17. De ontwikkelingen op de valutamarkt zijn aanleiding voor een verdere stijging van de goudprijs. In euro’s is een trouy ounce goud nu €1.075,- waard, ofwel $1255,- dollar. De prijsontwikkeling van goud (en zilver) kunt u hier volgen.

 

— Biflatie.nl (@Biflatie) 15 januari 2015

 

10 REACTIES

 1. Een bijzondere ontwikkeling, die mij in ieder geval verrast heeft, in zoverre dat ze dit geheim hebben weten te houden voor de buitenwereld. Wie volgt?

  • Valt de euro en komen de nationale munten terug? Is de SNB frontrunning deze ‘reversed transformation’?

   De Gulden is van iedereen? **proest**

   De balans van de SNB ontplofte van de euro’s, en na een Grexit zou het uit de klauwen kunnen lopen. Imho gaan de Swissys straks gewoon printen om in de pas te blijven. Beter dan de ‘peg’ wellicht. Nou ja, in het huidige monetaire klimaat dan he?

   Got gold & silver?

   • btw, Werner, monetaire permacultuur instead of Reversed debt syndrom…

    Is waar “ze” voor kiezen..

    Heheh…

    Geintje Werner 😉

    Opdat het plebs (wederom) opdraait voor de vergissingen van het centraal bestuur.

    • Vreemd, eerder hadden we ‘the money illusion syndrome’, nu ook het ‘reversed debt syndrom’, ik zoek naar een verband!!!

     • Kijk naar een kind in een speeltuin, en baseer daarop je beslissingen.

      En de zon zal schijnen.

      Een basiseconomie, naast een op duurzaam fundament gestoelde tegenpool, haalt, via de wet van de communicerende vaten, BELANGEN weg waar ze niet thuis horen.

      Flow versus stock.

      Deal with it.

      Vrijheid is de oplossing, macht is misbruik.

 2. Ondanks dat ik veel meer weet over financiele markten dan de gemiddelde persoon, besef ik dat de materie zo gigantisch gecompliceerd is, dat ik uiteindelijk maar een fractie doorzie….een ding weet ik echter wel zeker, de complexiteit in combinatie met onbalans en onderlinge verwevenheid van afgeleide financiele proucten is zo groot, dat het zaakje straks plotseling en ik denk idd van de ene minuut op de andere in elkaar stort….het gebeuren met de CHF is hier een klein voorbeeld/onderdeel van…..hide you….

 3. Nog iets Werner, je vat het sportief op. Compliment voor je visie, strategie etc.

  En Koen, bedankt voor het openstellen van je huiskamer voor het optioneel denken.

  Heheh… biflaten.

 4. Het is nu een grote klap voor Zwitserland en dat komt politiek altijd slecht uit.
  Maar iedereen, zeker de Amerikanen, struisvogelen het liefst voorbij aan het feit dat ook zij deze pijn op een gegeven moment zullen moeten nemen. Er kan zelfs beargumenteerd worden dat Zwitserland, door de markt haar werk te laten doen, juist een dappere en mogelijk goede beslissing heeft genomen.
  Maar de gehele wereld is op zoek naar snel rendement en daarom wordt deze beslissing dan ook zo heftig aangevallen. Echter in de toekomst zou dit wel eens een hele goede zet kunnen blijken te zijn.

 5. Zwitsers,een volkje dat elk dubbeltje 10 keer omdraait voor ze er over nadenken om hem uit te geven.
  Die Zwitsers overleven het wel.
  Wij kunnen niet veel aan die lui verdienen,net als Oostenrijkers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.