In deel 1 beschreven we de standpunten van de Amerikaanse hoogleraar Paul Krugman. Zijn afkeer van bitcoin (en de meeste andere cryptomunten) komt neer op twee soorten kritiek. Bitcoin is te duur om te mijnen. De energie is duur bijvoorbeeld. Stroom. Maar Krugman bedoelt vooral wat de transactiekosten betreft. En BTC mist ’tethering’, wat zoveel is als ‘connectie’, terug kunnen vallen op. We gaan nu deze kritiek beantwoorden. Iedereen mag kritiek leveren, maar daar kan ook op gereageerd worden. Maar tegelijk is en blijft de professor een eeuwige supporter van de Amerikaanse dollar. ‘Zijn’ munt. Daar hebben we het reeds uitvoerig in deel 1 over gehad. De dollar zal niét de wereldreservemunt blijven. De dollar gaat eraan, vroeg of laat.

bitcoin dollar

Wie heeft gelijk en wie ongelijk

Vandaag gaan we vooral zijn absolute tegenstander aan het woord laten. Ellery Davies als supporter van bitcoin. Schrijver, organisator, CEO, spreker, consultant en nog zoveel meer. Deze man ‘eet, leeft en slaapt’ bitcoin. Wie heeft gelijk en wie heeft ongelijk? Dat gaan we trachten aan te tonen. Maar u kunt zelf natuurlijk ook beslissen. Wie heeft de sterkste argumenten. Wie de zwakste. We gaan beginnen.

De dollar is reeds gehavend

Zo luidden enkele van de laatste zinnen van deel 1:

‘Dit is wat professor Krugman verdedigt. Je drukt zelf je eigen geld, zoveel je wilt. Waarmee je zoveel schulden maakt als je wilt. En dat mag, dat kan, dat zal altijd zo blijven duren. Ja, inderdaad, tot de dag dat het vertrouwen op is. Stopt. Zoals het spreekwoord zegt: vertrouwen komt te voet maar gaat te paard. Het is moeilijk en duurt lang vooraleer vertrouwen te winnen, te krijgen. Maar je kunt het ook in een oogwenk weer verliezen. Dat moment nadert. Dat moment komt.’

Sterker nog: de eerste grote scheur in het  imago van de Amerikaanse dollar hééft reeds plaatsgevonden!

Neerwaarts vanaf 2011

Op 5 augustus 2011 verlaagde kredietratingbureau Standard & Poor’s de status van de Verenigde Staten van Amerika. Jawel. Niet meer zoals het altijd geweest was: AAA. Vanaf 2011 tot op de dag van vandaag, in 2018, is het AA+. Wat betekent dat Amerika, Amerikaanse obligaties, kredietpapier, voortaan niét meer tot de beste van de wereld horen! Dat is een seriéuze knak in de waarde en het prestige van de USD. Als Amerikaans bureau overigens gedurfd, maar eerlijk. Concurrenten Moody’s en Fitch wilden er niet aan. Ter vergelijking: het piepkleine staatje Singapore heeft wel nog altijd de AAA status.

Oranje boven!

Nederland ook! Jawel, ‘wij’ zijn dus officieel al 7 jaar kredietwaardiger dan het machtige, grote, invloedrijke Amerika. Onze obligaties zijn waardevoller dan de Amerikaanse. Onze euro heeft wereldwijd ongeveer evenveel aanzien dan hun dollar. Kunt u zich dat voorstellen?! Wanneer het verder bergaf zal gaan, tot AA, A dan tot BBB, BB, B…  Dan is het nog maar één stap to CCC. Te vermijden, heel kwetsbaar, niet kopen, die staatsobligaties. Dat is de omschrijving van CCC. Zelfs alles wat met B begint wordt meestal vermeden, door landen, organisaties, investeringsfondsen… In dit opzicht is de outlook toch niet zo zo goed als eerder. En het kan ineens gebeuren. Niet gradueel zelfs misschien maar zomaar, plotsklaps. ‘Iets’ heel naars economisch of financieel. Weg vertrouwen, weg met de dollar want niemand wil hem nog accepteren. Het kan dus geen kwaad dat er naast de fiat wereld inmiddels perfect funcitonerende en geïntegeerde cryptomunten bestaan. Let’s be peprepared: got some?

Te duur?

Bitcoin is te duur, qua transactiekosten, zegt de hoogleraar. FOUT Paul! Op deze site kun je voor de bekendste cryptomunten de kostprijs zien per transactie. Vanaf 17/7/2010 is men daarmee begonnen. Op enkele uitzonderingen na (onder andere de bullrun van einde 2017) is die prijs altijd ruim onder de 1 USD geweest. 0,1 met nog enkele cijfers er achter is  het gemiddelde. Een te verwaarlozen bedragje, peanuts! De uitzonderingen zijn alles bij mekaar ongeveer een paar maanden. Over acht jaar verspreid! Voor een ‘nieuwkomer’! En de oorzaak dat het eens 2 of 8 of heel even 40 dollar kostte zijn groeipijnen.

Maar het wordt nu wel spannend…

Wel is het zo dat het mijnenrelatief  duur is geworden. Maar die wereld past zich aan. De koers van bitcoin (rond de 4000 dollar momenteel) is zo laag dat mijnen in veel landen onmogelijk is geworden. Het heeft zelfs al faillissementen veroorzaakt. Niet meer rendabel in vergelijking met de energiekosten. Want mijnen kost energie, dat weet u. Stroom. In sommige landen heel duur, in andere spotgoedkoop. En niet te vergeten ook nog de steeds zwaardere hardware die nodig is geworden om te minen. Steeds meer en duurdere installaties dus. Hoe lager de BTC bij gelijkblijvende energiekost, hoe minder profijtelijk mijnen van bticoin wordt. Dat is momenteel dus wel een probleem (maar net daarover hoor je de professor dus niet, nog niet?) Op Cryptocompare.com wordt uitgerekend per dag, per week, enzovoort, wat de opbrengst is van het mijnen van de belangrijkste cryptomunten. Bijvoorbeeld: ibegin december 2018 verlies je om bitcoin te mijnen. Dat is dus niet meer profijtelijk. Veel partijen minen echter voor de langere termijn.

En uw kredietkaarten dan professor?

Volgens de professor zijn we in de monetaire geschiedenis geëvolueerd naar steeds goedkoper en makkelijker betalen. En daarom hoort de cryptomunt niet in die evolutie thuis. Dat is onder meer wat hij bedoelt met dat ze ons ‘300 jaar terug in de geldgeschiedens’ zetten. De laatste, recentste stap in steeds goedkoper en makkelijker betalen, ontvangen, handelen, is volgens hem de kredietkaart. De recentste stap in vooruitgang. Nou, op Thebalance.com verscheen eerder in 2018 nog een ontluisterend artikel in dit verband getitteld ‘The true cost of credtcards’.

Krediet = duur

Vooral in de VS zijn kredietkarten, sowieso al duur in andere landen, nog veel duurder in gebruik. Als voorbeeld nemen we de aankoop van een TV met reuzescherm, een plasma met de laatste snufjes. Kost 2500 dollar. Voor 50 dollar mag u hem meteen meenemen naar huis en dezelfde dag nog genieten van de prachtige kleuren op het schitterende toestel. En trapt bewust of onbewust in de val van krediet. Deze kaarten heten niet voor niks kredietkaarten. Zo u blijft die 50 dollar minimum te betalen maandelijks, eindigt u met méér aan intrest te betalen dan de oorspronkelijke kost van de TV. Want die kredietkaart (er zijn er goedkopere maar ook nog duurdere in gebruik) rekent u wel een ‘annual percentage rate (APR) of 18 percent’. Goedkoop, kredietkaarten? In de praktijk zijn ze peperduur vanwege de manier waarop zeker Amerikanen ze gebruiken.

Het kan nog erger

Daarbij bestaat (en niet alleen in de VS) de mogelijkheid om een bijna oneindig krediet aan te gaan. Want bestaat de toestemming om wat u al aan afbetalingen verricht heeft, opnieuw op te nemen. Wij kennen dat hier als een zogenaamde bankkrediet. U mag continu bijvoorbeeld 3000€ in het rood gaan, en maar om de 3 jaar of zo hoeft die kaart terug op nul te komen. Voor enkele dagen slechts! In de VS heet het ‘revolving credit’, een doorlopende kredietlijn. In feite mag u uw hele leven dit krediet houden. Zo zijn in de VS ook de meeste creditcards opgesteld. De bank int daar minder of meer dan 18 procent op het u zo toegestane krediet. En héél veel burgers maken daar gebruik van. Omdat je in de VS steeds minder contant geld ziet is het gebruikelijk dat een doorsnee Amerikaan 10 van die kaarten op zak heeft. En zo constant op krediet koopt, leeft, en dat krediet steeds maar vernieuwt. TV’s, huur, hypotheek, alles in haast alle winkels.

Huur betalen met kredietkaart

Het krediet is voorhanden, wordt u zelfs via tal van advertentiekanalen opgedrongen. Ja er zijn over de Atlantische Oceaan heel veel burgers die op reis gaan betaald met een kredietkaart, en erger nog, hun huur betalen ermee. Ze reken allemaal dieper in de schulden. De banken varen er wel mee. Hoe of waar krijg je nog 18 procent netto op je investering?  Zo gezien en zo praktisch samengevat heeft de professor groot ongelijk. Kredietkaarten zijn zéér, zéér duur in het gebruik voor de consument. Maar ook voor de handelaar! Die moet namelijk, afhankelijk van welke kaarten hij of zij accepteert, een groot of nog enorm percentage van zijn winst afstaan aan American Express, Visa of MasterCard. Btw: wie in de States nog met cash probeert te betalen wordt daar argwanend bekeken. De war on cash zet wereldwijd onverminderd door

Alles aan de helft van de prijs? 

Na zelfs al de hoogleraar op onze manier tegengesproken te hebben, met bewijzen en argumenten, is het nu hoog tijd om Ellery Davies aan het woord te laten. Wij tegen Krugmans dollar vooral, en hij vooral pro de crypto’s. Wat stel je eens voor dat je die TV met een kredietkaart betaalt, of een revolving credit opneemt. En afbetalen uitstelt steeds en altijd maar het minimum betaalt. Dus geen 2500 dollar voor die TV hebt betaald. Eindelijk, ooit. Maar betaalt hebt met bitcoin. Stel je eens voor dat je, nu ze zo laag staat, de cryptomunt, ze binnen afzienbare tijd opnieuw verdubbelt. Om te beginnen, voor ons en de meeste cryptospecialisten haast een gegeven feit.

Wanneer bitcoin verdubbelt

Dan betaalt u op dat gegeven moment niet het dubbele van 2500 dollar, 5000 dollar, maar slechts 1250 dollar! Stel je voor… Vroeg of laat zijn het niet meer de banken die rijk worden met hun investering in ons, of onze kredietopname. Nee, dan zijn wij de investeerders die rijk worden aan onze investering in cryptomunten nu, om ze later te gebruiken wanneer ze (minstens) verdubbeld zijn in koers. Om zo alles wat we maar willen voor de helft van de prijs te verkrijgen. Om te beginnen! Dus: hééft u ze al ondertussen? 

De cryptospecialist antwoordt

Ellery Davies reageerde meteen toen hij over de rare uitlating, haast een provocatie van Paul Krugman las. Driehonderd jaar terug in de tijd? Met een digitale munt in the digital age? Die een logisch vervolg is, en vroeg of laat ook als zo erkend zal worden, officieel, van de monetary history waarover Krugman het had? Hij deed het onder meer op Quora.com, een bijzonder populaire vraag-en-antwoord-site in de VS. Iedereen kan en mag er eender welke vraag stellen, en meest kenners en specialisten in de materie in kwestie, antwoorden je. Populaire vragen de laatste twee jaar, sinds midden 2017 ongeveer, zijn vragen over cryptocurrencies. Vragen van absolute beginners tot moeilijke, meer gespecialiseerde vragen. Van ‘What will the big 3 cryptocurrencies be in 2020?‘ tot ‘Is the cryptocurrency craze over or just getting started?‘  Of ‘Is it too late to invest in bitcoin? Is it a bubble?’

The hottest topic

Het was ook op Quora dat Ellery Davies zelf het topic begon met de provocatie van Paul Krugman. ‘Is bitcoin erasing 300 years of monetary evolution?’ Allereerst maakte hij de case voor de bitcoin en de altcoins. En maakte hij de wat domme, ondoordachte, nonchalante opmerking van de hoogleraar met de grond gelijk. Waarop weer interessante en uiteenlopende reacties kwamen.  En reacties op reacties. Daar zullen we uitgebreid op terug komen in de volgende en laatste aflevering van ‘De Amerikaanse dollar versus bitcoin’, deel 3!

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: