Vlaams klimaatminister Joke Schauvliege neemt onder druk ontslag. Ze had zich op een wel bijzondere manier weer eens in de kijker gezet. De talrijke klimaatmarsen in België specifiek noemde ze “opgezet spel” en “in scène gezet.” Ze had daarvan naar eigen zeggen bevestiging van de Staatsveiligheid. Schauvliege van de katholieke CD&V kreeg al jarenlang kritiek van diverse kanten. Op haar beleid sinds 2009 en meer van bovenstaande licht paranoïde uitlatingen. Haar positie blijkt uiteindelijk onhoudbaar.
Bizar
“Een boom heeft ook altijd de functie gehad om gekapt te worden.” Die uitspraak leverde haar de bijnaam op ‘Minister van Ontbossing.’ Als minister van Cultuur sprak ze de gevleugelde woorden: “Je moet als minister van Cultuur geen cultuurkenner zijn (…)” Vlaams topacteur Matthias Schoenaerts noemde ze Matthias “Schoenmakers” toen ze hem feliciteerde met een Oscarnominatie. Een van haar topflaters was wel toen ze Isolde Lasoen vroeg of die “wel eens naar een concert van Daan gaat”. “Ik speel al elf jaar mee”, antwoordde de drumster…
Over de druppel en de emmer
Einde januari 2019 deed ze nog enthousiast over de scholierenprotesten die almaar uitbreiden in België. “Ik ben de jongeren daarvoor enorm dankbaar en ik voel me gesterkt en gesteund in het verdere beleid dat we moeten voeren.” Begin februari doet ze vervolgens bovenstaande licht paranoïde uitlatingen. Wel is het zo dat een burgerbeweging genaamd Act for Climate Justice de minister(s) tot actie aanport. ‘#ActForClimateJustice is een oproep tot directe en burgerlijke ongehoorzaamheidsacties om klimaatcriminelen en hun wereld aan te klagen!’ Nog even en ze krijgen in België de Groenehesjes…?
Burger is boos!
Wàs het maar ‘één burger’. Maar het gaat ondertussen om wel honderdduizend en meer burgers, van scholieren tot ouderen. Die zich toen, zich uiten. Met misschien wel het tienvoudige aan sympathisanten? Van de politieke oppositie in België en burgerinitiatieven zoals genoemde organisatie. Pas op wanneer burgers zich verenigen, dames en heren politici! Dan krijg je in een mum van tijd actiegroepen en demonstraties. Betogingen en protesten allerhande. Kijk maar naar de Gelehesjes in Frankrijk. De Belg en dan vooral de Vlaming is wel om méér boos dan om het kimaat alleen, dat volgens hem/haar verwaarloosd wordt. Van postbodes (Bpost) tot kassiersters (Lidl.) Van luchtverkeerleiders tot treinpersoneel. Iedereen malcontent. En de politiek is de kop van Jut.
Nationale staking
De burger is boos. De burger is het beu. Voor alles is de burger ook veel mondiger geworden in de loop der tijden. Wil hij/zij gehoord worden. Participeren, beïnvloeden. Van tel zijn. Van tel worden. En we zien het in tal van landen. Op 13 feburari 2019 is een nationale staking aangekondigd door ’s lands vakbonden. Met welke slogans en eisen gaan ze de straat op? Leggen ze ons buurland misschien wel compleet lam? ‘Werknemers verdienen respect’. En: ‘Je werkt iedere dag keihard voor de welvaart in dit land. Dat verdient beter dan wat kruimels!’
Vier klimaatministers
Zelfs haar eigen partij laat de minister vallen. Schauvliege weende toen ze haar ontslag aankondigde. Is het de stress van een zware job, is ze overspannen geraakt? Is Joke nooit echt competent geweest en een toonvoorbeeld van het Peter Principle? We zullen het waarschijnlijk nooit weten. Maar treuren hoeven de Belgen er niet om te doen. Er zijn niet minder dan vier ministers verantwoordelijk voor het klimaatbeleid! Jawel, dat is politiek op z’n Belgisch. Véél verantwoordelijken voor eenzelfde materie. Wat maakt dat er géén beleid mogelijk is. Of zeker geen samenhangend. En niemand echt verantwoordelijk is ook. Sjonge Jonge, zoals Woenzelaar en Adje rappen…
Ondertussen gaan de klimaatprotesten verder. En handelt het reeds om veel méér dan het klimaat an sich…
‘Beter laat dan nooit’: agenda klimaatbetogers breidt uit
Betogen voor een gezonder klimaat is ondertussen méér geworden. Namelijk demonstreren en actie voeren voor een leefbare wereld. ‘Er komt een expertenpanel om het beleid “te versterken met onderbouwde adviezen naar een duurzame leefomgeving”.’ Het initiatief daarvoor gaat uit van de (Belgian) Youth for Climate. De beweging van scholieren demonstreert voortaan elke week in een andere stad. Een ander initiatief is ook aangekondigd, namelijk ‘Sign for my future’. Dit vanwege een bredere laag van de Belgische bevolking. 100 CEO’s van belangrijke Belgische bedrijven, 75 organisaties uit ‘het middenveld’. Tal van wetenschappers en mediabedrijven werken er al maanden aan. En traden naar buiten op 5 februari 2019. Bedoeling is politici ertoe aanzetten het land tegen 2050 CO2 neutraal te maken. We zien wel wat ervan komt. In ieder geval: er bewéégt wat in ons buurland. Of zoals het Franstalige gedeelte van België zegt, de Walen: ça bouge en Belgique!
Serieuze bedenkingen
Op die ‘Sign for my future’ komt echter al meteen kritiek. Vanwege een van de weinige media in ons buurland die nog politiekneutraal zijn in berichtgeving. Of laat ons zeggen: uiterst kritisch voor al wat beweegt (en niet beweegt!) in België. In de wéreld trouwens. Want wat schrijft Dewereldmorgen.be over dit initiatief, dat toch meest uitgaat van multinationals? ‘Op het lijstje “klimaatpartners” van dit initiatief staan nogal wat klinkende namen: Telenet, Proximus, Danone, Unilever, Solvay en BNP Paribas.’
Boter op het hoofd
‘Zouden dit dan de verlichte geesten zijn in de wereld van multinationals? De recente staat van dienst van sommige van die bedrijven wijst alvast in een andere richting. Neem BNP Paribas. Uit het rapport Fossielvrije banken in de strijd tegen de koolstofzeepbel van FariFin bleek in 2017 dat deze bank maar liefst 30 miljard investeert in steenkool, olie en gas. Dat is drie keer zoveel als de concurrerende banken ING, KBC en Belfius samen.’
‘Groot deel van de problemen’
‘Unilever schopte het enkele jaren geleden tot duurzaamste bedrijf ter wereld, maar ontwikkelingsspecialiste Lou Pingeot plaatst daar een groot vraagteken bij. Multinationals stellen zich graag voor als redders van de wereld, maar zeggen er niet bij dat zij een groot deel van de problemen – de financiële crisis, landroof, ondervoeding, obesitas, het vernielen van habitats en armoede – zelf veroorzaakt hebben.’ Inderdaad, daar kunnen wij het alleen maar mee eens zijn. Leest u vooral verder over wat hét issue van de 21ste eeuw wordt naar het zich laat aanzien. Het klimaat was trouwens ook onderwerp nummer één op de agenda van Davos 2019. Wordt ongetwijfeld vervolgd!