The Next Gold Rush noemt Egon von Greyerz het fenomeen dat voor de deur staat. Von Greyerz is ´Founder and Managing Partner, Matterhorn Asset Management AG Gold Switzerland´. Natuurlijk spreekt hij voor zijn eigen winkel, dat we allemaal (meer) goud zouden moeten kopen. Toch heeft de man twee valabele argumenten om deze raad te staven, te onderbouwen. 1. De schulden die de wereld opgebouwd heeft, een berg waar niet meer overheen te kijken valt. Terwijl de ijsbergen langzaam smelten, neemt die schuldenberg nog exponentieel toe. En 2: de goudkoers zit in een uptrend, en die toont geen tekenen van afnemen of vertragen.

Goldprice.org

Bitcoin versus goud

Nog in 2002 kocht hij voor zijn cliënten goud aan 300 dollar. Vergelijk dit met de huidige koers anno december 2020, die op 1859 dollar staat per troy ounce. Dus qua money management, geldbeheer, weet von Greyerz duidelijk van wanten. Tuurlijk deed bitcoin het nog stukken beter. Maar de markt is tien keer kleiner dan die van goud (ruwweg 500 miljard versus 50 miljard dollar). En dus ook zoveel keer meer volatiel. Je moet heel sterke zenuwen hebben, voordat je aan cryptobeleggen ook maar denkt. Dan is de goudmarkt toch relatief rustiger, misschien ook meer voor de belegger die bedachtzamer, geduldiger en meer bezadigd is? Persoonlijk werd ik vanochtend wakker, 9 december 2020, met een wallet aan crypto´s die 12 procent lichter weegt dan gisteren. Dat komt wel effe aan zo op de nuchtere maag. Von Greyerz ziet trouwens lang niet zoveel heil in cryptomunten als de ruwweg 100 miljoen bezitters wel doen. En tal van overheden, naarstig werkend aan een eigen CBDC, central bank digital currency. ´t Is gewoon een andere verpakking voor een blijvend probleem, zegt de goudmanager.

Schulden, schulden, zo ver het oog reikt

Dat probleem is de olifant in de kamer waarover niemand spreekt. Von Greyerz maakt de rekening op voor de wereld, en in het bijzonder de VS als de grootste schuldenaar. Trump of Biden aan het roer, met Powell of Yellen? Het maakt geen ene dollarcent uit, dixit deze goldbug. Onder Biden als vice-president in de jaren 2009-2017 verdubbelde de nationale schuld van 10 trillion (biljoen, met 1 biljoen = 1000 miljard) tot 20 trillion dollar. Donald Trump behaalde zelfs een nieuw spendeer-record want slaagde erin om 8 trillion erbij te doen in vier jaar. Sinds Reagan aan de macht kwam in 1981, is de nationale schuld zo ongeveer verdubbeld elke 8 jaar. Dan heb je geen team analisten, economen en supercomputers nodig, stelt von Greyerz, om uit te rekenen waar dit naartoe gaat. Democraten staan volgens hem bekend om teveel geld uit te geven, maar kijk waartoe ook Republikeinen in staat zijn, cf. Donald Trump. 

Papieren dollar versus digitale dollar

De vraag is alleen nog: gaan die schulden exploderen of imploderen? Het schip dat de VS heet is geladen met 80 trillion in totaal aan schulden, van overheid, bedrijven en burgers. Voeg daar de unfunded liabilities aan toe (beloften bijvoorbeeld pensioenuitkeringen waar geen geld voorzien is). Plus alle derivaten, afgeleide financiële producten die potentiële risico´s vormen door ingenomen posities. Dan kom je aan, slik, 600 trillion dollar, dixit de goudmanager. Zeshonderd keer duizend miljard dollar. In biljetten van 100 dollar is dat een gewicht van 60 miljoen ton. (We hebben het zelf niet nagewogen maar nemen von Greyerz op zijn woord…) ´Just as an illustration, $600 trillion in $100 bills would weigh 60 million tons. This weight corresponds to 150,000 747 jumbo jets. With that amount of debt load, no wonder the ship will sink quickly. It is obviously not surprising that governments are planning to do away with paper money in favour of CBDC (Central Bank Digital Currency). So much easier to stick the total debt of $600t on a small usb stick that weighs a few grams.´

Bitcoin: op is op

Voor 2021 voorziet de Zwitserse geldbeheerder nog meer meer geld printen dan in 2020. Ook Morgan Stanley verwacht dat volgend jaar er elke maand 300 miljard in dollars en dollar tegenwaarde zal bijkomen, vanwege alle centrale banken ter wereld. En alvast de Fed zal de Amerikaanse allemaal zelf moeten inkopen, die nieuwe schulden. Zerohedge.comThe biggest problem is the massive amount of treasuries being issued in 2020 and 2021 only has one buyer. The old buyers of US debt, China, Japan, Russia, Saudi Arabia etc are seeing the writing on the wall and are no more interested in buying depreciating dollar treasuries.´ Volgens von Greyerz zal vooral de goudprijs er baat bij vinden. Volgens ondergetekende zal dat zowel goud als cryptomuten zijn. Omdat alvast bitcoin deflatoir is – er komen er steeds minder op de markt. En eens de totale voorraad van 21 miljoen munten op is, is die ook inderdaad op. Wat denkt u: zullen het opnieuw de rijken zijn die te zijner tijd de meeste bitcoin et al. bezitten. Of gaan wij als gewone burgers ook ons deel verworven hebben…? 

Het is dat, of je kunt altijd nog goudzoeker worden

2 reacties

  1. Voor sommige nieuwe generaties (millennials, bijvoorbeeld) loont werken niet meer. Huizenprijzen zijn te hoog en salarissen zijn te onstabiel met diverse tijdelijke contracten en payroll constructies, daar bovenop diploma-inflatie, waarbij het in de zeer nabije toekomst nog de vraag is of het financieel de moeite waard is om je in de schulden te steken voor een studie als je erna weinig perspectief hebt op een goed betaalde baan.
    We zien steeds meer millennials afhaken, wonen weer bij paps en mams, hebben geen auto of andere bezittingen, want gebruiken maar MaaS of private lease, hebben geen relatie / gezin. Voor de autochtone generatie geldt al decennia dat de bevolking krimpt. Veel millennials beginnen al niet meer aan een gezin, want geen toekomst.
    Daar tegenover staan de uitkeringsgerechtigden, hebben vaak een sociale woning, voor alle kosten tegemoetkomingen, hebben vaak meerdere kinderen en zijn het bewijs dat “werken loont… maar slechts ietsje beter dan niets doen” RTLZ had laatst een filmpje daarover met “als je een dubbeltje bent wordt je nooit een kwartje”. Als je meer gaat werken dan vervallen diverse toeslagen en houd je netto minder over.
    Dan de inproductieve elite van ons land. Verdienen hun geld met nep-commissariaten, onleesbare beleidsplannen, speculatie en huizenverhuur…
    Wat betreft de nog resterende productieven… de boeren worden weggepest met allerlei onuitvoerbare regelgeving, bouwers kunnen niet meer bouwen vanwege de Nederlandse stikstofuitstoot die de ganse wereld bedreigt, de kleine industrieën die er nog zijn kunnen niet meer concurreren met Azië, want globalisering.. ja, zelfde regelgeving (ARBO, milieu, etc.. )voor de Aziaten… eh nee. En Rutte roept al 8 jaar dat hij er iets aan gaat doen…
    Gevolg… eender als instorting van de Sovjetunie… Het systeem gaat straks ten onder aan apathie van de middenklasse.. ik merk het nu al aan nieuwe generaties… ze werken niet meer om een stukje stabiliteit en bezit op te bouwen en te onderhouden, zij leven al in de droom van Klaus Schwab en Mark Rutte van een wereld waarin de onderste 90% niets meer bezit. Geen eigendom betekent geen onderhoud, geen mogelijkheid om iets extra’s te verdienen, betekent geen tandje meer erbij en geen innovatie meer. En wel eigendom betekent voor de middenklasse… inleveren via de belastingen en keihard werken om het beetje bezit dat er nog rest te behouden… nee, dan gaan anderen maar wat ondernemen… Nederland in elk geval niet meer…We vragen ons geld wel aan de ECB.
    Zodra de Chinees, Koreaan en Japanner onze schuldbriefjes niet meer accepteert, hebben en kunnen we niets meer.

  2. De ingrepen van centrale banken ingevolge deflatievrees zorgen dat iedere nieuwe crisis groter dreigt te worden dan de vorige. We zitten met een enorme schuldenbubbel en waarschijnlijk is de minst desastreuze oplossing een schuldherschikking. Hier volgt een interview met de vroegere hoofdeconoom van de BIS: https://themarket.ch/interview/william-white-central-banks-keep-shooting-themselves-in-the-foot-ld.3053 Ook Mark Mobius wijst in zijn laatste boek erop dat we de deflatievrees moeten laten varen https://economictimes.indiatimes.com/markets/expert-view/mark-mobiuss-mantra-dont-stick-to-a-theme-be-diversified/articleshow/79261576.cms?from=mdr

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: