Het inflatiepercentage is in februari uitgekomen op 2,5% terwijl benzine in een jaar tijd bijna 8% duurder werd. Het Centraal Bureau voor de Statistiek is verantwoordelijk voor de berekening van de inflatie in Nederland. Dit doet het CBS aan de hand van de CPI (ConsumentenPrijsIndex). Deze index is een mandje met verschillende goederen en diensten. Het pakketje moet een beeld schetsen van de aankopen van een gemiddelde Nederlands huishouden.
In de berekening worden voedingsmiddelen, huishoudelijke apparaten, auto’s, energie, woningkosten, overheidsdiensten en natuurlijk de consumptiegebonden belastingen meegenomen. De basis zorgverzekering maakt geen onderdeel uit van de CPI. Een stijging van de basispremie van de zorgverzekering wordt dan ook niet meeberekend als stijging van het inflatiecijfer. Deze kosten zijn de afgelopen jaren flink opgelopen, maar toch is deze prijsstijging niet zichtbaar in het inflatiepercentage. De aanvullende verzekeringen voor ziektekosten zijn wel opgenomen in de CPI.
De Nederlandse inflatie is in februari 2012 op jaarbasis uitgekomen op 2,5%. Ongewijzigd ten opzichte van een maand eerder. Volgens de Europese standaard gemeten (het zogenaamde HICP, een geharmoniseerde methode), steeg de inflatie in Nederland overigens met 2,9%. Dat ligt boven het gemiddelde inflatiecijfer van de eurozone (2,7%). In de afgelopen vijftien jaar is de inflatie in Nederland met ruim 35% gestegen. Dit is overigens nog een laag percentage als we kijken naar de prijsstijging van energie. Hieronder in de grafiek ziet u het contrast.
In de afgelopen vijftien jaar zijn de energieprijzen in Nederland ruim drie keer zo hard gestegen in vergelijking met andere prijzen uit de consumentenprijsindex. De energieprijzen lagen in januari 2012 bijna 120% hoger dan vijftien jaar geleden. De hogere kosten voor energie komen volgens het statistiekenbureau voornamelijk door de stijging van de kosten om gas te leveren. De leveringskosten zijn afhankelijk van de olieprijs en die is, zoals u weet, aanzienlijk gestegen afgelopen jaar. Doordat energie vooraf wordt ingekocht zijn de prijsstijgingen pas vanaf 2012 echt zichtbaar. Alleen niet echt in de inflatiecijfers.
Huisvesting, energie en vervoer is samen verantwoordelijk voor de helft van het totale Nederlandse inflatiecijfer, berekend volgens de cijfers van het CBS natuurlijk. Belangrijk voor de ontwikkeling van het inflatiepercentage, aan de hand van de consumentenprijsindex, is de weging van de verschillende goederen en diensten. Binnenkort komen we daarop terug en zullen we dieper ingaan op de prijsveranderingen van de verschillende productegroepen en de bijbehorende bijdrage aan de inflatie. De weging van de overheidsbelastingen, huisvesting en energie wordt namelijk nogal eens aangepast. Er wordt gesjoemeld met de cijfers door middel van de weging van de goederen en diensten.
De werkelijke voelbare inflatie is in Nederland veel hoger dan de officiële inflatiecijfers van het CBS. Macro-economisch gezien is het van belang dat overheden de inflatie onder controle houden. Het credo van de Europese Centrale Bank is niet voor niets ‘onder, maar dichtbij de 2%’. De verhouding tussen de rente en de inflatie is scheef aan het groeien. Het gevolg is dat onze koopkracht flink zal afnemen. Dat komt door het feit dat de gemiddelde Nederlander steeds meer geld kwijt is aan de grondstofgerelateerde producten in het leven. Voedsel en bezine zal iedereen dagelijks moeten blijven consumeren. Hoe hoger de prijs van voedsel en energie dus stijgt, des te lager de weging van deze productsegmenten in de inflatieberekeningen zullen worden om het inflatiepercentage in gareel te houden.
Koen Dil
De inkomsten van de rijksoverheid over het jaar 2012 worden begroot op 244 miljard euro.
Om aan geld te komen voor het uitvoeren van het beleid heft de overheid belastingen. De belastingen vormen het grootste deel van de inkomsten van de overheid. Verder verdient de staat aan de verkoop van aardgas uit de Nederlandse bodem. Ook krijgt de overheid inkomsten uit de winst van bedrijven waarvan de overheid (voor een deel) eigenaar is, zoals KLM.
(bron:http://www.overheid.nl/zowerktdeoverheid/watdoetdeoverheid/belastingen)
Nu ben ik benieuwd hoeveel de belastinginkomsten op jaarbasis gestegen zijn. Immers deze stijging is pure inflatie voor een economie.
Belastingen vormen het grootste deel van de inkomsten van de overheid in Nederland. Daarnaast ontvangt de staat inkomsten uit de verkoop van aardgas uit de Nederlandse bodem. Ook krijgt de overheid inkomsten uit de winst van bedrijven waarvan de overheid (voor een deel) eigenaar is, zoals KLM en KPN. De inkomsten van de rijksoverheid over het jaar 2002 worden begroot op 129,6 miljard euro.
(bron:http://nl.wikipedia.org/wiki/Belasting_in_Nederland)
130 miljard ten opzichte van 244 miljard = 54 %hogere belastingdruk in 10 jaar tijd!
Tsja of Wikipedia moet er naast zitten natuurlijk met haar 129,5 miljard.
Churchill: “Ik geloof alleen in in statistieken die ik ZELF heb vervalst”.
Is dat de oplossing van dit probleem misschien?
Overal ter wereld worden de inflatiecijfers gemanipuleerd. http://inflation.us/charts.html
Het is inderdaad niet te bevatten dat ze denken dat mensen zelf niet voelen dat het in de supermarkt steeds meer gaat kosten. Hoe kan het dat de inflatie nauwlijks stijgt, ondanks de toename van de prijs van voedsel en olie? Welke weging wordt er nu dan aan gehangen? Verantwoordelijk voor de discutabele berekeningen: http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/6B543C63-B2D5-486E-902D-D2EEF7FF42EF/0/organogram.pdf
Zijn er nog meer onderzoeksbureaus in Nederland die zich bezig houden met de inflatiecijfers?
[img]http://www.shadowstats.com/imgs/sgs-cpi.gif?hl=ad&t=[/img]
Over manipuleren en bedriegen gesproken.
Zit ik van de week s’ochtends wakker Nederland te kijken, komt er onderaan en banner voorbij.
Gewoonlijk bestaat zo,n banner uit tien tot 15 berichten, deze niet, om het bericht kwam het bericht ” Nederlanders zien niets in de terugkeer naar de Gulden”
Nou weet ik niet bij welk volksraadpleging bureau ze dit hebben opgedoken maar het komt niet overeen met wat de gemiddelde Nederlander vind.
Zo worden de geesten der dommen wel netjes gekneed.
@Mc Leod : De hoeksteen van indoctrinatie is herhalen en nog eens herhalen.
De media is niet van ‘ons’.
Zo ook het CBS.
Allemaal Khazaren-instellingen.
Allemaal.
Of moet ik ’t nog een keer herhalen misschien ?
😉
Als je de leugen maar groot genoeg maakt en hem vaak genoeg herhaalt, gelooft uiteindelijk iedereen het.
Citaat : J Goebels
Op TV zegt men altijd: ‘Er zijn veelmensen die werk zouden willen’. Dit is niet juist, geld zou al volstaan.
Coluche
Problemen kan je best oplossen met iemand anders geld.
Paul Getty
Duidelijk verhaal over dat we bestolen worden: http://danielamerman.com/articles/2011/DoubleRc.html
Inflatie, en wanneer iedereen op de nullijn wordt gezet, wat ik wel terecht vind overigens, zal dat best wel pijn in de portemonnee doen. Zeker voor de lagere en de middeninkomens. Maar de topinkomens moeten ook op de nullijn gezet worden. Zo kan het kabinet meteen flink besparen zonder dat chronisch zieken en gehandicapten weer het hardst getroffen worden door bezuinigingen op de zorg.
Exact, knowtomuch,
Maar steeds openlijker manipulatie van het volk, steeds groter de minachting van het intellect.
Maar blijkbaar is de gemiddelde Nederlander zo blind en beinvloedbaar, niet voor niet dat hoe stomzinniger het tv aanbod hoe beter het bekeken wordt.
Ik zie de toekomst somber in, er is een kleine groep mensen die de ogen open hebben maar machteloos zijn tegen dit systeem, de meeste anderen zijn alweer gerustgesteld als ze van hun zuur verdiende maandloon een hebbedingetje kunnen kopen. Ach, zo slecht gaat het niet hoor, is wat de mensen roepen terwijl ze bij de Appie hun karretje weer vol gooien voor 190 Gulden!!!
@Mc Leod : Ik geef binnenkort ook m’n portie aan Fikkie.
Weinig keus.
Het ergste is nog wel dat we toch geen reëele oplossing kunnen aanbieden.
Al zouden we de macht ook hebben…
Maar wakker worden doet The Sheeple uiteindelijk toch wel ; daar hoeven we ‘gelukkig’ niets voor te doen …
Want ‘ze’ gaan de hele middenklasse wurgen en op de ‘onderklasse’ gooien ; zo de basis voor de door ‘hen’ gewilde (wereld-) Revolutie leggend …
Men vergeet voor het gemak even te melden dat juist de energie zo duur is geworden door de belasting druk die erop gelegd is met de invoering van deze belastingen om maar co2 te reduceren wat overigens ook weer een drogreden is…
Men laat zich blijkbaar nog steeds voor de gek houden!!!
Ik zag laatst op de website van cbs een calculator om je persoonlijke inflatie te meten. Daar kun je dus je eigen ‘mandje’ vullen en kijken hoeveel procent dat er op jaarbasis duurder is geworden.
Alleen om de een of andere reden staat er nu al (minimaal) een paar weken: “Wegens onderhoud is de persoonlijke inflatiecalculator tijdelijk niet beschikbaar.”
:/
Een verontrustend artikel!!
De auteur meent dat de weging van verschillende goederen en diensten nogal eens wordt aangepast en kwalificeert die handelwijze als gesjoemel.
Misschien heeft hij wel gelijk en dat zou een kwalijke zaak zijn.
Echter: feiten (hoe, wanneer, een patroon) ontbreken, terwijl de vraag wie de opdrachtgever is van dat aanpassen niet wordt gesteld en dus ook niet beantwoord.
Daarmee heb ik geen mogelijkheid om gefundeerd protest aan te tekenen bij degene die voor het vermeend gesjoemel verantwoordelijk is.
Actie zet meer zoden aan de dijk dan klagen en huilen en past bovendien geheel in het inzicht, dat Thomas Jefferson ons al voorhield: “the price of freedom is eternal vigilance”.
Ja Koen DIl, dit is een uitnodiging!