Wie een vijand zoekt, vindt hem altijd. Of zoals het spreekwoord luidt: wie slechts een hamer heeft, ziet overal spijkers. Amerika bedreigt Rusland nu openlijk met oorlog. Goodbye diplomacy, hello Stone Age, staat te lezen op de website van de Strategic Culture Foundation. De dreigende taal vanwege de Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO draait om een Russisch raketsysteem dat in ontwikkeling zou zijn. Het zou Westerse landen kunnen bereiken.

Koude Oorlog

Tevens is zo’n systeem in strijd met specifieke (in 1987) internationale afspraken gemaakt na de Koude Oorlog-periode. Maar die Koude Oorlog is ondertussen terug van weggeweest.

“At that point, we would be looking at the capability to take out a (Russian) missile that could hit any of our countries”. En: “Counter measures (by the United States) would be to take out the missiles that are in development by Russia in violation of the treaty. They are on notice.”

Retoriek en oorlogstaal

Rusland antwoordt op serene wijze bij monde van persagenschap TASS.  “Het lijkt erop dat mensen die zulke verklaringen afleggen, zich niet realiseren welke verantwoordelijkheid ze hebben. Zich niet bewust zijn van de gevaarlijkheid van agressieve retoriek”. Agressief? Retoriek? Vanwege de Verenigde Staten? Dat is de laatste twee jaar schering en inslag. Dan weet elk weldenkend mens direct welk zeer machtig personage bedoeld wordt.

Worden we voorbereid op oorlog?

Tja, op én of andere manier dient de enorme, niet aflatende stijging van het defensiebudget onder Trump verantwoord te worden. Defensiebudget? Het zou beter openlijk het Aanvalsbudget heten. Hier is de lijst met de top tien van miltaire uitgaven per land. We merken dat de VS uiteraard op nummer één staan met 610 miljard dollar voor 2018. Het werd onlangs weer met tien procent verhoogd. Bijna drie keer zoveel als China (nog een gezochte en gevonden Nieuwe Vijand). En maar liefst bijna tien maal zo hoog als Rusland!

Rusland onder druk

Nederland heeft nu een aantal (vermeende of reële) ‘spionnen’ het land uitgezet, vier Russen. ‘Premier Mark Rutte sluit niet uit dat er maatregelen tegen Rusland worden getroffen naar aanleiding van de verijdelde cyberaanval op de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag‘, klinkt het. Doen wij dus méé? Opnieuw? Met de VS en het VK? Rusland ontkent in alle toonaarden. Ze zouden al toegang tot alle archieven hebben. Het lijkt een valabel argument. Maar wat betekent zo’n ontkenning in het algemeen in feite? Het zou het eerste land niet zijn dat volhard in publieke leugens. Bush junior deed het om met een drogreden Irak binnen te vallen. Wat is waarheid en wat verzinsel, voorwendsel om een Nieuwe Vijand te duiden?

De oorlog is natuurlijk al lang bezig

Wat te denken van de VS die tegen Assad vechten in Syrië. En daar recht tegenover Rusland staan dat net de Syrische president steunt. Dit gebeurt openlijk, al sedert 2011, met ‘meer dan een half miljoen doden en 11 miljoen Syriërs op de vlucht’. Met geen einde in zicht. Een patstelling tussen twee grootmachten die hun onderlinge ‘meningsverschillen’ (het gaat zoals in alle oorlogen om macht en geld, om invloedsferen en economische belangen) uitvechten. Op andermans grondgebied. Dat IS een oorlog, zij het dat niemand het ‘conflict’ (extreem eufemistisch) die naam durft geven. Retoriek. Uitdagen. Dreigen. Leidend misschien weldra tot een openlijke oorlog? En welk werelddeel ligt tussen Rusland en de VS? Wij Europeanen dienen dit goed te beseffen…

Onpartijdig

We kiezen in deze zeker geen partij. Niet voor de VS die al sedert WOII zich militair in tientallen landen bemoeien, openlijk en verdoken. Niet voor Rusland dat een vreselijk verleden draagt van onmenselijk communisme onder Stalin et al. Kijken alleen naar wat er sedert twee jaar vooral internationaal gebeurt. Luister niet naar wat ze zeggen maar kijk naar wat ze doen, luidt een nuttige wijsheid. Maar luister toch maar! Naar de openlijke oorlogstaal en bedreigingen. Kijk naar de defensiebudgetten. Hoor en kijk naar wie eerst met (tot nu toe verbale) agressie begon. Er zijn al landen die zich voorbereiden op. Zo heeft Zweden reeds al haar inwoners gewaarschuwd voor crisis en oorlog. Weten ze iets wat wij nog niet weten?

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: