Beleggen Belgen misschien beter dan Nederlanders?

We gaan slechts een heel kort stukje schrijven maar hopen dat het voldoende stof zal doen opwaaien. In milieus van beheerders van pensioenfondsen en van gepensioneerden in Nederland. Het is de titel van een artikel in Vlaamse zakenkrant De Tijd die tot nadenken hoort te stemmen. Van zaterdag 21 december 2019. ‘Pensioenspaarfondsen boeken hoogste rendement in tien jaar.’ Leest u nu nog eens de titel van dit stukje terug? Verder geen commentaar; dat laten we aan u, de lezer (Nederlandse gepensioneerde?) over…

Eén reactie

  1. Het antwoord is: Nee! De beleggingsportefeuilles van de Belgische pensioenfondsen boekten in 2018 gemiddeld een verlies (staat ook op tijd.be). Terwijl de Nederlandse situatie (met dezelfde beleggingmix!) al jaren stabiel stevig in de plus blijft.

    Maar toch: alle vermoeide Nederlandse verzekerden en gepensioneerden: kom naar België! Zoals het NL pensioenfonds AON al eerder gedaan heeft. Enkel door de verhuizing steeg de dekkingsgraad met 11% en kon het fonds weer indexeren.

    Ligt aan de zure NL toezichthouder DNB, die het toekomstig beleggingsrendement ‘prudent’ (!) bepaalt op 1%, terwijl in België, zoals in tal van andere Europese landen > 3% als een meer realistische rendementsinschatting wordt gezien.
    Zelfs de Tweede Kamer was ‘geschikt’ door de verschillen en stelde vorig jaar vragen aan de minister.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: