Biflatie in 2012: De prijsveranderingen

In 2012 was de inflatie in Nederland gemiddeld 2,5%. De prijs van autobrandstoffen steeg het meest. Consumentenelektronica daalde daarentegen sterk in prijs.

biflatie 2012

Inflatie: olie

Autobrandstoffen zijn in 2012 flink in prijs gestegen. Ze waren gemiddeld 7,3% duurder dan in 2011. Daarmee stonden autobrandstoffen in de top 5 van de meest in prijs gestegen producten. Naast de hogere olieprijs zorgden ook de accijnsverhoging in januari 2012 en de btw-verhoging per 1 oktober voor deze stijging. De prijzen van zowel euroloodvrij, diesel als LPG bereikten in 2012 recordhoogten. Naast autobrandstoffen werden ook bus- en taxivervoer, gas en sigaretten flink duurder.

Deflatie: electronica en water

Niet alles werd duurder in 2012. Voor kraanwater betaalde de consument 7% minder dan in 2011. De grondwaterbelasting werd in januari 2012 afgeschaft en de drinkwaterbedrijven hebben dat doorberekend aan de klant. Ook betaalde de consument opnieuw minder voor consumentenelektronica, zoals computers, televisies en fotocamera’s.

Voedselinflatie

De prijzen van levensmiddelen stegen in 2012 met 2,0% gemiddeld minder sterk dan de totale inflatie. Aardappelen waren zelfs 11,9% goedkoper dan in 2011. Dit kwam vooral doordat de prijs in 2011 na een slechte oogst erg hoog was. De prijzen van aardappelen maken wel een inhaalslag. In december 2012 steeg de prijs van aardappelen op jaarbasis met 29,5%. Koffie en thee stegen het meest in prijs. Koffie en thee waren 3,9% duurder dan in 2011. Dat komt vooral door de beperkte voorraden door tegenvallende oogsten in de afgelopen jaren en een verhoogde vraag uit groeimarkten als Brazilië en China. (Bron: CBS)

37 reacties

 1. Inflatie doet zich met name voor in fiat geld, heheh. In zilver en goud wordt alles steeds goedkoper. He, hoekendanu?

  Biertje, 15 jaar geleden Fl 1,50. Nu €2,50. In 15 jaar tijd. En ik mag niet meer in guldens denken zeggen ze dan. De wielen van het treinwrak roken en roken. Piepend naar de afgrond, de machinist riep nog: maar we hebben een platina munt van 1 biljoen dollaaaaarrrr….

 2. SNS wordt ook recht geluld as we speak. Bad bank nr. 7. Socialiseren die hap. Monetariseren. Wordt het niet een beetje tijd voor een systeemfaaltje? Een kleintje? Toe…

  De roofdieren zijn toch ook uit het circus?

 3. @1 Gangpad
  Dit is slechts een oefening ! Biljetten met een nieuwe opdruk !

  5 = 5 Euro

  Als dat straks goed wordt geaccepteerd door de menigte, krijgen we de finale:

  50 = 5 (huidige) Euro
  100 = 10 Euro
  200 = 20 Euro
  500 = 50 Euro
  1000 = 100 Euro
  2000 = 200 Euro
  5000 = 500 Euro

 4. Ach wat is het toch fijn om zoveel wijsheid en inzicht te aanschouwen…
  De voorspellers van rampspoed en alwetendheid struikelen hier over de aardappelkistjes waarom ze eerst stonden om te verkondigen wat zij allemaal wel niet doorhebben.

  Maar dat ligt vooral aan de kistjes.. en natuurlijk niet aan hen. De illusie van inzicht en voorspellingen smaakt als honing.

  En daarna naar de Mac…om een hamburger… want een honger dat je er van krijgt.
  En de vrijheid! De vrijheid van die kennis allemaal!

 5. Bij m’n lokale bouwmarkt hier (FR) lag er afgelopen week een stapel stenciltjes met de prijsverhogingen van allerlei bouwmaterialen ; die varieerden van 2 tot 9 (!) % , afhankelijk van het type materiaal ; bouwstenen, dakpaten, isolatiewol, piepschuim, hout, cement, leien, schroeven, betonstaal, pvc-produkten enz enz

  Gemiddeld ging het om zo’n 4,5% schat ik.
  Op basis van de ‘exclusief-prijzen’ natuurlijk, dus zo wordt een verhoging van bijvoorbeeld +5% (excl) met 19,6% btw, alsnog 6% …

  Gelukkig ben ik bijna uitge- en verbouwd hihi

  O ja, die prijsverhogingen waren hooguit 6 maanden geldig…

 6. @5 hou je mond eens!

  Er worden hier dingen besproken , en inzichten uitgewisseld waar de gewone mens helemaal geen weet van heeft, en de oplettende mensen hier de gewone mensen mee wakker willen schudden.
  Wat denk je wel.
  Met je domme praatjes. Droom maar lekker verder in je burgerbestaan..en kom hier niet meer.
  Hier zijn alleen wakker mensen welkom, en anders helpen we die wel om wakker te worden voor de rampspoed.
  Hier zitten gewoon mensen die het allemaal doorhebben, en die gewoon de feiten aanhalen die we uit allerlei mediabronnen halen wat de gewone mensen niet kunnen beseffen omdat ze alleen naar de msm luisteren.

 7. Zowel ‘Jammer maar toch’ en ‘Kzienietzdus’ zijn met een aan zekerheid grensende waarschijnlijkheid één en dezelfde persoon … Madman dus … zucht … een complex manneke ja … wat mensen vandaag de dag al niet doen om een ‘plusje’ op internet te krijgen … pfff …

 8. Wat zit de geschiedenis toch vol verrassende wendigen, de schot John Law verwoeste destijds Frankrijk en nu heeft de jood John Lew de twijfelachtige eer en nog wel met een heuse toupet wat heeft ie toch te verbregen , ik vrees een heleboel fiat geld ha ha ha

 9. @8, KTM er zweeft er maar één zoals mm, als een adelaar ver verheven boven het pruttelende voetvolk.
  Kom gewoon met je voetjes terug op aarde mm. Gedraag je wat wereldser en wat minder hemels. 🙂

 10. electronica onderdelen zijn de afgelopen twee jaar flink in prijs gestegen, als je audioapparatuur repareert dan schrik je je rot, prijsstijgingen van rond de 20 % in het afgelopen jaar zijn geen uitzondering, verder stijgt de prijs van van de een aantal drogist/huisapotheek spullen ook ieder jaar. Een ander trucje is: de inhoud kleiner, of gebruikte grondstoffen van goedkopere/lagere kwaliteit en dan dezelfde prijs voor het product hanteren. een goed voorbeeld de huidolie van kneip, eerst pure amandelolie nu bestaat het uit zonnebloemolie, De producten die schreeuwerig adverteren, zoals televiesies blijven dezelfde of lager prijs, de producten die niet adverteren/opvalllen (wat je dagelijks nodig hebt) stijgen ieder jaar een stuk in prijs, meer dan het officiele inflatiecijfer.

 11. Stijgende inflatie tijdens een recessie kan de recessie doen verdiepen. In combinatie met overheidsbezuinigingen en lastenverzwaringen tast een hogere inflatie de koopkracht flink aan, waardoor de economie in een neerwaartse spiraal terechtkomt.

 12. Hé, wat leuk, de nederlandse vertaling van De Protokollekes !

  http://olympiczion.nl/wp-content/uploads/2012/12/109901785-Protocollen-van-Zion.pdf

  (onderstaand citaatje komt van blz 6)

  PROTOCOL 3 (Overwinningsmethode)
  1. Ik kan U verzekeren, dat wij thans nog maar weinige schreden van ons doel zijn verwijderd. Nog maar een korte tijd en de cirkel van de symbolische slang, die het zinnebeeld van ons volk is, zal gesloten zijn. En zodra de cirkel zich sluit, zullen alle staten van Europa daarin als in een
  bankschroef geklemd zijn.

  Let wel : de tekst is opgedoken eind 18e eeuw, zodat bovenstaande tekst inmiddels al làng gerealiseerd is ; de Bank of England kwam in 1815 en Banque de France kwam in 1824 in Rothschild’s privé-bezit …

 13. Vooruit dan, nog wat citaatjes uit De Protokollekes, alle te vinden op blz

  ” Het misbruik van macht leidt tenslotte tot ineenstorting van de grondwettelijke instellingen en onder de slagen van de razend geworden
  massa stort alles tot puinhopen ineen.”

  6. “Onder onze leiding werd de adel verwoest, die de natuurlijke beschermer en de voedster van het volk was en wiens belangen onafscheidelijk met de welvaart van het volk waren verbonden.
  Nadat tegenwoordig de voorrechten van de adel te niet zijn gedaan, is het volk onder het juk van rijk geworden woekeraars en parvenu’s gekomen, die hen onbarmhartig onderdrukken.”

  7. “Wij zullen de arbeider lijken als de bevrijders uit zijn onderdrukking, terwijl wij hem uitnodigen, toe te trede tot onze legers van socialisten, anarchisten en communisten. Deze groepen helpen wij steeds voort, waarbij wij de schijn aannemen dat wij hen willen helpen uit een gevoel van broederschap en humaniteit, met deze door onze socialistische vrijmetselarij verkondigde principes.”

  8. “De adel, die volgens wettelijk recht de arbeidskracht van de arbeiders opeiste, had er belang bijdat de arbeiders goed gevoed, gezond en krachtig waren. Ons belang vergt daarentegen de
  verslechtering van de toestand der arbeiders.”

  Toch fijn, zo’n NL-vertaling.

  Het is maar een suggestie natuurlijk, maar zou het geen goed idee voor u zijn om de link uit m’n vorige reaktie even te saven en vervolgens wat rond te melen aan familie, collega’s en vrienden ?

 14. Afkomstig van blz 8 :

  13. “Deze haat zal nog toenemen door de economische crisis, waardoor de beurshandel, de industrie en het bedrijf ten slotte lam gelegd wordt. Met behulp van het goud, dat geheel in onze handen is, zullen wij met alle verborgen middelen een algemene economische crisis in het leven roepen en hele legers arbeiders in alle landen van Europa gelijktijdig op de straat gooien. Deze massa’s zullen zich dan bloeddorstig storten op hen, die ze in hun eenvoud van jongs af aan
  benijden en die ze dan eindelijk van hun eigendom kunnen beroven.”

  Dat citaat is onze nabije toekomst, lieve mensen-gn-gnn …

 15. Sorry hoor, maar nog een ‘kleinigheidje’ :
  van (blz 9)

  “Om deze reden moeten wij onvoorwaardelijk het geloof verwoesten, het fundamentele bewustzijn van God en de Heiligen Geest uit de ziel van de Christenen rukken en het geloof vervangen door materiële overwegingen en behoeften.”

  4. “Om de volkeren geen tijd te laten tot nadenken en beschouwingen moeten wij hun gedachtenafwentelen op handel en bedrijf. Dan zullen zij slechts op hun eigen voordeel bedacht zijn endaarbij de gemeenschappelijke vijand niet opmerken.”

  5. Maar om de vrijheid van de volkeren volledig te kunnen ontbinden en vernietigen, moet men de speculatie tot fundament van de nijverheid maken; zodoende zullen de schatten, die de nijverheid aan de bodem onttrekt, niet in handen van de industriëlen blijven, maar door speculatie in onze zakken vloeien.”

  ***************

  Het gaat hier gewoon om een blauwdruk van de ontwikkelingen van de afgelopen twee eeuwen, en als u dat weigert in te zien behoort u in mijn ogen tot de categorie ‘ongesgoolde’ …

 16. In de wereld van het fiat geld zullen de prijzen van alles uiteindelijk altijd stijgen dat is gewoon een keyniaans feitje.

  De protocollen van zion of satan zijn natuurlijk vermaard en geven een goed beeld hoe mbv van het gijzelen van het monetair systeem dwz centrale banken de macht compleet , allesoverheersend zelfs totalitair is.

  1. Inderdaad, strookt ook met mijn voorspelling dat 2013 het jaar van de inéénstorting van de euro wordt en van een klassenstrijd op Europese, wellicht mondiale shaal.

 17. @ktm, griezelig hè. Punt 13 gaat dit jaar gebeuren. Punten 6 en 8 zijn niet helemaal duidelijk. De adel kneep het volk toch gewoon uit waardoor ze helemaal niet goed gevoed, gezond en krachtig waren?

  1. Tja, dat is het beeld dat ons altijd is aangepraat via media en onderwijs, hè ?
   Maar wacht eens … in wiens handen zijn die laatste twee eigenlijk al sinds een eeuwtje of zo ..?
   Hmm … misschien zoden de historische FEITEN wel eens héél anders kunnen zijn …

   Neem dat gezeik over de ‘Inquisitie’ (1500-1800), georganiseerd door die o zo ‘verachtelijke’ Katholieke Kerk … mensen ‘levend verbranden’, voor de rest van hun leven in donkere spelonken vastklinken blablabla …
   Ik heb me daar wel eens in verdiept en wat blijkt ? ‘Slechts’ 10.000 personen zijn er omgebracht door de Roomse Inquisitie, waarvan zo’n 85-90% op (zwààr) ‘aandringen’ van lokale adel, om zo weigerende belastingbetalers definitief uit te schakelen en de erfenis op te strijken, in de héle bovengenoemde periode.

   Nou is iedere dode er één te veel, maar 10.000 ‘stuks’ ?

   Man, daar deed Lenin tijdens de ‘zuiveringen’ of de Holodor (kunstmatige hongersnood in Oekraïne rond 1930) nog geen DAG over … maar dààr hoor je NIKS van in de media of op school ‘natuurlijk’ …

   Ik bedoel, DRIE EEUWEN of één ENKELE DAG …

   Heeft iemand hier een zakjapannertje ..?

   Samengevat : WANTROUW uw K-media & K-scholing … en niet zo’n beetje ook ..!!!

 18. Moeilijk, moeilijk. Ik ben me volledig bewust van de kwaadaardige bedoelingen van de k- elite. Ik beschouw het zelfs als een persoonlijke missie de mensen daarvan te doordringen, neem dar maar van me aan. Ik doe mijn best, mensen in mijn omgeving zijn al redelijk los van al hun aannames over goeie bedoelingen van de politici, bestuurders en elite ( veel overlap natuurlijk ). En daar worden ze niet altijd vrolijk van, dat kan ik he wel vertellen. Maar ja, de waarheid mag en vooral MOET gezegd worden, of mensen daar nou blij van worden of niet.
  Eerlijk gezegd heb ik dertig jaar geleden al veelvuldig gelezen over de misdaden van Lenin, Stalin, Hitler, Pol Pot en noem maar op.
  Jij weet veel van de geschiedenis ( ik ben ook niet onwetend hoor ), en die is belangrijk, maar dat laat onverlet dat ik nu wel zie wat gaande is. Een Khazarenrijk in wording. En de mensen moeten gewaarschuwd worden.

  1. dat is nou precies wat ik ook denk

   ” Maar ja, de waarheid mag en vooral MOET gezegd worden, of mensen daar nou blij van worden of niet ”

   ” de mensen moeten gewaarschuwd worden ”

   Ik wil er eigenlijk nog iets aan toevoegen :

   De situatie is véél levensbedreigender dan zelfs de best geïnformeerden vermoeden …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: