Bitcoin vs goud: De beste investering? Dat er van alles aan de hand is en het vertrouwen in gevestigde orde een nieuw dal heeft bereikt zie je aan de run op investeringsassets als Goud. En tegenwoordig steeds meer Bitcoin: het digitale goud. Bieden goud en bitcoin jouw die garantie die je zoekt? Of gaat welvaart en vermogen een héél ander gezicht krijgen? Bitcoin of goud

In dit artikel:

De waarde van bitcoin vs goud

Een historische gebeurtenis in het voordeel van bitcoin. In februari 2021 staat voor het eerst de koers van bitcoin zo goed als gelijk aan de koers van goud. Voor één Bitcoin betaal je op dit specifieke moment zo’n 58.000 USD. Voor een kilo Goud is dat nagenoeg hetzelfde. Slechts een klein beetje minder. Een paar dagen later is ziet dit er weer héél anders uit. Bitcoin is weer een stevig aantal procenten gezakt. Terwijl de koers van Goud zijn trouwe gang voort zet.

Wet van vraag en aanbod

In beide gevallen heb je te maken met de wet van vraag en aanbod. In het geval van goud weet je wat er is, maar wat zal er nog komen? Over dat wat er nog gedolven gaat worden kunnen alleen maar schattingen worden gemaakt. Voor menigeen is het een raadsel.

Bitcoin biedt daarin een veel duidelijker beeld. Je weet wat er is, je weet wat er nog gaat komen. En wanneer het stopt. Aan de hand hiervan heeft de in anonimiteit gehulde investeerder Plan B het stock to flow model ontworpen voor goud. Ondanks de heftige bewegingen van de koers volgt bitcoin nog altijd de grote lijn van dit model. Is bitcoin dan écht zo volatiel?

Wat is het nou écht waard?

Goud

Wat ik mij nog altijd afvraag: Als goud zo enorm waardevol is, waarom ligt het grootste deel dan opgeslagen in een kluis? Waarom worden de mooiste plekken van de wereld open getrokken om er een paar klompen goud uit te trekken. En deze vervolgens netjes om te smelten tot glimmende homogene blokken en deze als een soort van jachttrofee weg te stoppen in een door mensen beheerde kluis?

Zilver kent zo nog zijn praktische toepassingen. Maar, wat is goud naast een mooie glimmende Rolex als teken van welvaart of als ring dat zegt ik ben de jouwe voor altijd?

Bitcoin

En wat is bitcoin eigenlijk? Een stuk code. Code die niemand beheert die zijn oorsprong vind in idealen van een mysterieuze entiteit: Satoshi Nakamoto. Prachtige ideeën over decentralisatie van het systeem, geen controlerende macht meer, etc.. Prachtig, maar waarom kennen we je gezicht niet Satoshi? En, wat als de stroom uitvalt, of je geen toegang meer hebt tot internet? Floep. Daar gaat je vermogen.

Lekker praktisch

Goud

Maar ja, wat wat zegt dat eigenlijk. Het overgrote deel van het goud ligt te in kluizen van banken opgeslagen. De centrale macht. Dezelfde centrale macht die nu overduidelijk laat zien dat het systeem dat zij heeft opgebouwd op inklappen staat. Buiten dat, kun je bij de supermarkt moeilijk betalen met een klomp goud. Ook kun jij je online bestelling niet afrekenen door een stukje goud in te scannen. En zie jij jezelf met kilo’s goud je koffer door het winkelcentrum lopen. Hierbij uitgaande dat ze ooit nog de deuren zullen openen. Maar, als je naar agenda 2030 kijkt. Dan is dat ook nog maar de vraag.

Bitcoin

Ja, dat is lekker makkelijk. Je eigen bank spelen met een usb-tje dat een hardware wallet heet. Of al je bitcoin op een papier zetten dat je dan diep moet stoppen in een kluis. En waarvan je de “seed phrase” op een stuk titanium moet stansen, voor het geval er brand uitbreekt.

Als het gaat om bitcoin dan ben jij je eigen bank. Hoera. Dat eigen beheer heeft zo zijn voordelen. Maar ja. Er staat nogal wat tegenover. Een foutje is zo gemaakt. Waar je een kilo goud niet zomaar kwijtraakt. Is een bitcoin zo weg. Één verkeerde handeling en je stuurt het de blockchain in, waar niemand het ooit terug zal vinden.

Deze digitale investeringsasset heeft natuurlijk wel de creativiteit van vele fanaten aan zijn zijde. Het gemak van waarde uitwisseling via bitcoin is vele malen makkelijker dan via goud. In no-time is je betaling naar de andere kant van de wereld verstuurd, zonder tussenkomst van wie dan ook. Telefoon, internet. Dat is alles wat je nodig hebt.

Populariteit van bitcoin vs goud: Google weet het

We zijn het er wel over eens, dat wanneer ergens veel naar gezocht wordt, dit een aardige indruk geeft van de populariteit van het onderwerp. Toch?

Daarom wil ik google er even bijhalen. In onderstaande afbeelding zie je twee grafieken. De rode lijn geeft het zoekvolume aan naar bitcoin de blauwe het zoekvolume van goud.

Er is een duidelijke toename in het zoekvolume, ofwel de populariteit van Bitcoin te zien.

Minen van goud vs bitcoin mining

In beide gevallen of het nu gaat om het minen van goud of bitcoin, de energie die noodzakelijk is om goud of bitcoin te minen is enorm. Voor goud moet je diep de grond in. Bitcoin vraagt om zoveel energie daar kun je een land van draaiende houden.

Bitcoin vs goud als investeringsasset

In vergelijking tot goud is bitcoin nog maar een zuigeling. Maar wel één van gigantische proportie. Dat bitcoin in een nieuwe fase komt is wel te zien aan een aantal recente ontwikkelingen:

Wat deze ontwikkelingen voor vraagtekens oproepen laat ik even in het midden. Voor alles kun je twee kanten op redeneren.

Wat betreft de koers kun je volgens verschillende experts verwachten dat de bitcoin koers zich wat meer zal stabiliseren door deze ontwikkelingen. En, vergeet ook niet het eerder genoemde model van Plan B.

Samenvatting en conclusie: Bitcoin vs Goud – de beste investering

Bitcoin of goud? Ik weet het niet hoor. Ik laat het aan je persoonlijke wensen en voorkeuren. Als ik zo kijk naar wat er in de wereld gebeurd. Vraag ik mij af wat de waarde van geld werkelijk zal zijn met de jaren. De elite heeft een duidelijk plan. Wat kun je er als investeerder nog aan doen? En bieden goud en bitcoin je de veiligheid die je zoekt?

In deze tijd is er een veel belangrijke investment-asset: Je gezondheid. Health is Wealth. Er is er maar één die zorg kan dragen voor deze gezondheid. En die verantwoordelijkheid ligt niet in handen van een land- of wereldleider, zelfs niet in dat van een almachtige zakenman. Zorg ervoor dat je kunt blijven eten. Dat is je Goud, Jouw Bitcoin, Jouw welvaart.

Tot die tijd. Zolang de dollar regeert. Zou ik kiezen voor een asset, die mij geld oplevert en die past bij mijn wereldvisie.


Ten slotte: Ik ben geen financieel adviseur, en niets van dit is financieel advies, louter een opinie. Overweeg je te gaan investeren, raadpleeg een professional en speel niet met vermogen dat je niet missen kunt.

4 reacties

 1. Geachte,
  Wat is dit, wederom een flutartikel is er geen verschil tussen een onz. goud en een kilo goud ?
  Volgens mij is een ounz.goud( 35 g) ongeveer 1500€ en een kilo goud ongeveer 50 000 euro.
  Ben ik nu verkeerd ? mogelijk.
  Maar vooraleer ik zo ik zoiets publiceer lees ik mijn artikel 2 X na , anders zwijg ik.
  Verwacht wel rechtzetting van wouter.
  Vriendelijke groeten
  Willy

 2. Inderdaad wat een flutartikel met fluargumenten. Als je niets te vertellen hebt bespaar mensen dan de tijd om het te lezen en de energie die nodig is om dit soort onzin op te slaan.

 3. Geachte,

  Wanneer krijg ik eindelijk een reactie op mijn op mijn reactie ?
  1 ounce is geen kilo en omgekeerd
  Dit was een echt flut artikel
  Heb nochtans een rechtzetting gevraagd
  Of heb ik geen recht op een rechtzetting ?
  Zo niet zal ik , op al deze artikels zeer hard reageren

  1. Goedendag Willy,

   Wat fijn dat je deze fout recht wilt zetten. Ik heb het doorgeven aan de beheerders.

   Vervelend dat mijn visie niet aansluit bij jouw beeld van wat een goed artikel is.

   Je reactie goed of kwaad is hoe dan ook welkom.

   Vriendelijke groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: