‘Bitcoin wordt belangrijker dan Visa, Mastercard en PayPal’

Een studie van DataLight vergelijkt de digitale munt bitcoin (BTC) met drie grote betaalproviders. Van wereldformaat ook: het zijn Visa, Mastercard en PayPal. De resultaten zijn opzienbarend. In tien jaar is deze ‘nieuwkomer’ erin geslaagd om op de voorgrond te treden. In competitie te gaan met deze drie betaalgrootmachten. Zelfs zich te positioneren als een een gevaarlijke concurrent voor de toekomst. Indien bitcoin verder evolueert zoals in het verleden, snelt zij alle competitie voorbij, aldus het onderzoek.

Bitcoin is referentiemunt

De studie benoemt bitcoin als digitale referentie munt. Niet alleen omdat het de eerste digitale munt is, dus de oudste. Maar ook vanwege zijn nog steeds dominante marktkapitalisatie en ‘the most significant community of users and developers in the entire ecosystem.’ Zelfs na de kleine terugval tijdens de berenmarkt van 2018, blijf het aantal transacties in BTC weer stijgen, bij gebruikers en handelaars. DataLight besliste bitcoin op verschillende manieren te vergelijken met concurrenten kredietkaartmaatschappijen en betaalproviders. De resultaten zijn zoals gezegd ‘“surprising”.

De resultaten

  • het aantal bitcoin transacties lag in 2018 gemiddeld 450 maal hoger dan die van Visa.
  • de $3,4 biljoen getransfereerd met bitcoin was 5,8 groter dan bij PayPal
  • bitcoin is beter geschikt voor het verzenden van grotere sommen, ook internationaal, dan Visa. Want de munt verslaat Visa in kostprijs en verzendingstijd

‘Bitcoin wordt belangrijke speler’

Dan volgen nog meer complimenten en optimisme vanwege de researchers van DataLight. Hier is nog zo één. In vertaling weer: ‘Bitcoin was de eerste digitale munt en de code is nog niet perfect. Maar zelfs met al haar imperfecties is ze honderden keren sneller dan de bestaande manieren om geld te verzenden.’ (‘…still many hundred times faster than the existing wire transfers.’)Haar provisies, kosten, zijn zo laag dat je miljoenen dollars kan verzenden voor een tiental centen.‘ Tot daar de vertaling.

Toekomst en lightning network

Het volgende mag ook nog gezegd worden. En het is misschien wel een revelatie voor velen, nog niet zo bekend met de digitale wereld: This is the reason many financial organizations find it so attractive. Voilà, en hiermee is dat ook weeral officieel. Go Bitcoin Go, zouden wij zeggen. Ondanks dat de kosten voor een trancties (de zogenaamde fees) weer wat zijn gestegen, tijdens de recente stijging van bitcoin, is er met o.a. het Lightning Network nog van alles mogelijk voor snelle en goedkope transactie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.