Blockfi Review

 

Meer informatie over BlockFi

BlockFi is een Amerikaans online platform, opgericht in 2017 dat crypto leners en uitleners bij elkaar brengt. De peer-to-peer kredietmarktplaats biedt unieke voordelen aan kredietnemers en kredietverleners. Lange termijn crypto-investeerders hebben namelijk de kans om nog meer rendement uit hun investering te halen. En kredietnemers kunnen geld lenen aan gunstige voorwaarden.

BlockFi bouwde aan een sterke financiële basis en kan dan ook gezien worden als een betrouwbaar platform.  Het bedrijf beschikt over meer dan $2 miljard in activa onder beheer en kreeg financiële ondersteuning van onder andere Valar Ventures en Morgan Creek Capital. In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen en risico’s van BlockFi en bekijken we ook hoe dit werkt in de praktijk. 

Voordelen voor de kredietverlener: 

Indien je crypto’s bezit en je wil deze houden als langetermijninvestering, dan kan je dankzij BlockFi nog meer rendement halen door je crypto’s uit te lenen in ruil voor een interestvergoeding. Wanneer jij je cryptovaluta aan BlockFi toevertrouwt, krijg je als beloning een maandelijkse rente bijgeschreven. Standaard wordt je uitbetaald in de coin die jij hebt uitgeleend. Maar je kan ook kiezen voor interest payment flex, waarbij je voor een kleine fee in een andere cryoptovaluta kan worden uitbetaald. Op jaarbasis kan je tot wel 8,6% rendement halen. Dit is echter geen vast bedrag. BlockFi hanteert namelijk flexibele rentepercentages, die tot stand komen door vraag en aanbod.

De actuele BlockFi rente kan je hier bekijken: https://blockfi.com/rates. Als je dit vergelijkt met een traditionele spaarrekening, waar de rentes historisch laag staan, is dit echt wel een heel hoog rendement! En dat terwijl je niet onderhevig bent aan extra grote risico’s. 

Je kan altijd je cryptovaluta weer opvragen, maar je moet er wel rekening mee houden dat je slechts 2 gratis opvragingen per maand kan doen, 1 voor crypto en 1 voor stablecoin. Bij frequentere opvragingen wordt er een kleine fee aangerekend. 

Voordelen voor de kredietlener: 

Indien je cryptovaluta bezit, maar je hebt even wat extra geld nodig voor een ander project, dan kan je bij BlockFi geld lenen met jouw cryptovaluta als onderpand. Dit heeft het voordeel dat jij je eigen cryptovaluta niet moet liquideren, wanneer de waarde misschien net laag staat, of wanneer je gewoon je crypto investering wil behouden. Bovendien biedt het niet-liquideren van je cryptovaluta ook het voordeel dat je er geen onnodige tax op zal betalen. 

BlockFi leningen zijn bovendien ook interest-only. Dit wil zeggen dat je maandelijkse afbetaling enkel bestaat uit het interestbedrag en je enkel op het einde van je leentermijn je het leenbedrag volledig terugbetaald. Zo krijg je maximale financiële ruimte voor het project waarvoor je leent. 

Indien je bijvoorbeeld $10.000 leent met een jaarlijkse interest rate van 4,5%, dan betaal je maandelijks slechts $37,50 terug, en pas na een jaar betaal je de hele $10.000 terug. 

Hoe werkt BlockFi in de praktijk? 

Crypto uitlenen

Het uitlenen van crypto ook wel crypto staken is heel eenvoudig. Wanneer je je account hebt aangemaakt stort je je cryptovaluta en je begint meteen te verdienen. Simpel! Momenteel aanvaardt het platform Bitcoin, Ethereum, Litecoin en enkele Stablecoins. 

Crypto lenen

Ook het lenen van geld is dankzij BlockFi erg eenvoudig. Wanneer je een lening wil aangaan zijn er wel enkele zaken waar je rekening mee moet houden. 

  • Je hebt dus wel cryptovaluta nodig als onderpand om het debiteurenrisico te verminderen. 
  • Het bedrag dat je kan lenen hang ook af van de hoeveelheid onderpand die jij aanbiedt. Je kan tot 50% van de waarde van je onderpand lenen. Dit heet de loan-to-value (LTV) ratio. 
  • De interest rate die je zal moeten betalen hangt ook af van deze LTV-ratio. Indien je slechts 20% van jouw onderpand leent betaal je minder rente dan wanneer je 50% van de waarde van jouw onderpand leent. De huidige rentes kan je hier bekijken

Wat zijn de risico’s van BlockFi? 

  • Liquiditeitsprobleem: Wanneer de waarde van Bitcoin keldert, daalt dus ook de waarde van het onderpand dat bestaat uit Cryptovaluta. Zo zou het kunnen zijn dat deze niet meer voldoende is om het risico te dekken. Wanneer de debiteuren om deze, of voor een andere reden, hun geld niet meer willen terugbetalen kan er een liquiditeitsprobleem ontstaan. Gelukkig heeft BlockFi een sterke financiële back up en bovendien zorgt een slimme spreiding van hun portefeuille met de zogenaamde collateralized loan voor een daling van het risico. 
  • Geen Depositogarantiestelsel: BlockFi is geen Europese bank en neemt daarom niet deel aan het depositogarantiestelsel. Maar dit wil niet zeggen dat ze niet verzekerd zijn. De cryptovaluta die de kredietverlener uitleent aan BlockFi worden opgeslagen bij Gemini, een van de meest betrouwbare en gereguleerde crypto bedrijven ter wereld. 

BlockFi brengt kredietnemers en kredietverleners samen en biedt hen beide unieke voordelen. Als je de mogelijkheid hebt om je cryptovaluta uit te lenen, kan je slapend je rendement verhogen. En indien je tijdelijk even wat meer financiële ruimte nodig hebt, dan kan je dankzij BlockFi geld lenen met aantrekkelijke voorwaarden zonder je cypto-investering in te leveren. Geld lenen kost uiteraard altijd geld, en aan het uitlenen van geld of crypto’s zijn altijd risico’s verbonden. Maar BlockFi biedt je wel een unieke risk-reward die absoluut het ontdekken waard is! 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.