Saoedi-Arabië kan elk moment (we schrijven 16 oktober 2018) met een verklaring komen over het lot van de verdwenen journalist Jamal Khashoggi. Dat zegt CNN die haar info haalt uit ‘anonieme bronnen.’ Nog geen dag geleden dreigde het land ermee olie als wapen te gebruiken. Ligt een nieuwe oliecrisis op de loer? Saoedi-Arabië voelde zich aangevallen met de recente beschuldiging door het Westen, Europa en de VS dus. Het ontkent tot nu ten stelligste elke betrokkenheid bij de verdwijning van de balling en journalist Jamal Khashoggi sinds 2 oktober 2018. Hoewel diens verloofde maar liefst tien uur lang buiten de Saoedische ambassade te Istanbul stond te wachten.

CC0 Creative Commons Pixabay

‘Per ongeluk’

Jamal was er binnen gegaan maar kwam nooit meer naar buiten. Een follow up, vervolg, van deel 1 van ons artikel. Nu een dag later is het angstig maar nieuwsgierig afwachten wat de Saoedi’s gaan uitbrengen… Volgens CNN nog zou het land bekennen de journalist te hebben gedood, zij het ‘per ongeluk’ tijdens een ondervraging (?!)

Selectieve verontwaardiging

Dr Ron Paul, die nog presidentskandidaat is geweest, praat erover in zijn Liberty Report. Een tv programma over de actualiteit dat elke weekdag live wordt uitgezonden. De verontwaardiging van de VS is bijzonder selectief, aldus the good doctor (kleine woordspeling of allusie van ons, maar Ron Paul is écht een goede dokter die de VS zou kunnen genezen). Trump wil enerzijds de geplande reuzenverkoop van wapens aan Saoedi Arabië niet in gevaar brengen. En anderzijds zijn de VS niet in het minst gechoqueerd door de honderdduizenden doden in Syrië en Jemen. Veroorzaakt precies door de oliestaat in samenwerking met… de Verenigde Staten.

Een oliecrisis riskeren?

Ron Paul stelt ook dat ondanks dat NoordAmerika innig verstrengeld is met SaoediArabië sinds mensenheugenis, ‘we’ zomaar geen jurisdictie hebben in andere landen. We moeten niet weer de politieman van de wereld gaan spelen, aldus Paul. Ofwel moeten ‘we’ consequent zijn en onze eigen schuld en betrokkenheid in deze toegeven. Dat betekent dus ook eventueel breken met deze islamitische, dictatoriale oliestaat. Is een nieuwe oliecrisis in de maak? In ieder geval zouden we meer moeten weten over wie Khashoggi in werkelijkheid was.

Wie is/was Jamal Khashoggi echt?

Slechts een journalist van The Washington Post, een Saoedische banneling die in 2017 in de VS zijn toevlucht zocht en kreeg? Of een medewerker van de CIA? Had Khashoggi misschien gevaarlijke kennis over de eventuele betrokkenheid van zijn land bij de aanslagen van 9/11? Nogal wat bannelingen die in Virginia komen wonen vinden uiteindelijk wel hun weg naar het CIA hoofdkwartier aldaar, aldus Ron Paul. In ieder geval was Khashoggi bevriend met Osama bin Laden én met hoge verantwoordelijken van zijn land. Het blijven prangende vragen waar het publiek recht op heeft dat ze beantwoord worden, aldus het Liberty Report…

5 reacties

 1. Als Saoedi-Arabië maar lang genoeg wacht met een verklaring ebt vanzelf de commotie weg. Intussen verschijnen allerlei scenario’s en raken we behoorlijk gedesoriënteerd. De vraag is of het echte bewijs van een moord in het consulaat wel geleverd gaat worden. Er wordt, middels allerlei dreigingen en boycotten, veel ophef gemaakt maar tegelijk vrezen de betrokken landen ook de economische schade. Veel bluf dus. Ik denk dat de “soep van 400 dollar” niet zo heet gegeten wordt. De economische belangen zijn mede door jarenlange globalisering zo verstrengeld dat juist daardoor andere machtsblokken zich op termijn er mee gaan bemoeien om geen economische schade te lijden. Vergeet niet dat Turkije de hele affaire aangrijpt om een ‘goeie daad’ te verrichten ten aanzien van de VS(en de EU) om hun verslechterde positie te verbeteren. Ze waren verrekte snel met een wild verhaal dat K. in stukken zou zijn gehakt vorige week woensdag, heel toevallig gehaktdag. Over een weekje zijn we Khashoggi al weer vergeten en gaat het nieuws weer verder met de waan van de dag. Maar ja, met al die onrust in het M-O weet je het maar nooit. We zijn er al aan gewend om na enige commotie aldaar weer snel de andere kant op te kijken. Ben wel benieuwd of het deze keer ook zo is.

  1. Bild publiceert een gruwelijk detail: https://www.bild.de/politik/ausland/politik-ausland/khashoggi-angeblich-lebendig-zerteilt-mord-dauerte-7-minuten-57876812.bild.html Een soortgelijke theorie kwam al vaker voorbij. De geluidsopnames moeten haast wel echt bestaan, gezien de gedetailleerde beschrijving door inmiddels al verschillende personen. Mogelijk ook opgenomen via afluisterapparatuur van Turkije en dus spionage. Daarom niet handig als bewijsmateriaal. De smartwatch-theorie lijkt mij haast verzonnen om zogenaamd op die manier het bewijs van audio-opnames te leveren. Via stemherkenning zal de buitenwereld de bewijslast kunnen bevestigen. Nu maar zien hoe de VS dit gaat oppakken.

 2. Een olieprijs van 400 Dollar per vat en tijdens een eventuele oliecrisis sluit Iran de Straat van Hormuz af, dan een olieprijs van meer dan 1000 Dollar per vat? In ieder geval dan dezelfde toestanden als in eind 1973, of wordt deze crisis dan nog vele malen erger dan toen?

  Een oliecrisis kan echt een zeer diepe economische depressie en het instorten van het huidige financiële systeem inluiden. Zeker wanneer in het gehele Midden-Oosten een grote oorlog uitbreekt.

  1. Mooi man , Bij een prijs van 50 euro de liter aan de pomp krijg je aan diezelfde pomp een duidelijk beeld van de crisis.. De boer die op zoek is naar zijn vrouw heeft geen diesel voor zijn trekkers maar rapper Boef gooit zijn Rolls voor de derde keer vol van de week..

   1. En energie wordt dan ook onbetaalbaar, moet we tijdens zo’n oliecrisis 500 à 1000 Euro per maand voor gas en licht betalen? Dat betekent massale armoede voor Jan Modaal en daaronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: