Brexit: de een z’n dood is de ander z’n brood

10

Alleen domme mensen veranderen nooit van idee of mening. Het mag duidelijk zijn dat heel wat pro Brexit stemmers in 2016 spijt hebben van hun reactie. Eigenlijk hadden ze geen idee wat voor gevolgen deze zou hebben. Het was ook slechts een nipte meerderheid die koos voor afscheiding van de EU. Met 51,9 procent waren ze. Het palaveren en bakkeleien over hoe zogezegd ‘de wil van de kiezer’ in de praktijk te brengen, sleept sindsdien eindeloos aan. We benoemden het eerder reeds als een never ending story. Maar die lijkt (?) nu toch naar een eindpunt te gaan. Op 31 oktober verlaat het VK de EU, met of zonder deal. Tenzij er nog een deus ex machina opduikt?

Impasse

De enige manier om uit de verdeeldheid die maatschappelijk maar vooral politiek heerst te raken, is een nieuw referendum houden. Nieuwe verkiezingen zouden dit kunnen initiëren. Dit zal premier Johnson trouwens voor de tweede keer proberen door te drukken. Hoewel commentatoren hem weinig kans geven. Hij reist vandaag, 9 september 2019, ook naar Ierland om te praten over de backstop. Het is trouwens de laatste dag dat het parlement zetelt en er iets beslist kan worden. Johnson heeft dit wetgevende lichaam buiten spel gezet of zal dit officieel doen vandaag. Het parlement zal dan pas midden oktober 2019 terug samen kunnen komen. Wat de tijd tot de 31ste nog krapper zal maken. Een controversiële daad trouwens, die heel wat kritiek krijgt.

Iedereen verliest…

Het is als bij de scheiding van een koppel, in een relatie of huwelijk. Meestal wint niemand, geen van beide partners. De EU verliest een belangrijk (hoewel vaak tegendraads) lid. GrootBrittannië is zeker geen overwinnaar. Er is de openstaande schuld van naar verluid 46 miljard euro of pond wegens ‘contractbreuk’ zullen we het noemen. De pond verloor stelselmatig aan waarde. De City ziet haar invloed als financieel centrum van Europa afbrokkelen. Ook heel wat investeerders verkozen het zekere voor het onzekere te nemen. En trekken naar elders met hun investeringen. Ook naar Nederland.

…maar Nederland wint

Britten zijn sinds het Brexit-referendum in juni 2016 bijna zes keer zoveel gaan investeren in Nederland. Andersom zijn de Nederlandse investeringen in het Verenigd Koninkrijk juist afgenomen, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

De echte problemen

Terwijl Britse politici van elke pluimage verhit debatteren sedert weken, maanden, jaren, blijven de echte problemen waarmee het land kampt liggen. Aan het begin van 2018 was het al duidelijk dat die omvangrijk zijn:

Low economic growth and in particular stagnant real wage growth
Poor productivity growth
Inflation which is contributing to fall in disposable income.
State of the housing market – expensive prices and rents are contributing to intergenerational inequality.
Uncertainty from Brexit transition.
Relative poverty and inequality

Economicshelp.org

Onder invloed

Gevraagd naar de prangende sociale kwesties stemt het Britse publiek over heel andere onderwerpen dan politieke. Laat staan over zoiets idioots als een afscheiding. Zich afscheiden, niet ongewoon als mindset voor een eilandstaat b.t.w., maakt zwakker. Kwetsbaarder en makkelijker te beïnvloeden. Begrijpelijk dus dat de Trump administratie haar kans grijpt om zo mogelijk het VK nog nauwer aan zich te binden. President Trump hangt premier Johnson als een wortel voor, de aanzienlijke economische deals die zijn land wachten ingeval van een harde Brexit. Eerst zien en dan geloven zouden we zeggen!