Coronavirus en krediet: de perfecte storm

Zerohedge, gekend voor zijn ultrakritische standpunten, opinies en artikelen, wijst op het gevaar voor een financiële en economische meltdown. Een imminente instorting. De negatieve effecten van het Coronavirus/Covid 19 voor de wereldeconomie zijn nu reeds ampel zichtbaar. We schrijven 17 februari 2020. Spaargeld is zo goed als verdwenen. De liquiditeit staat dicht bij of zit op het nulpunt. De waarderingen van assets, financiële en economische waarden, aandelen en vastgoed, zijn torenhoog en geprijsd voor perfectie. Overheden, investeringsfondsen en particuliere beleggers willen er nog steeds niet aan. De impact van de zo grotendeels gesloten fabriek van de wereld, China, kan de druppel zijn. De spreekwoordelijke druppel dan die de emmer doet overlopen. Dat is wat wel genoemd wordt: de perfecte storm. Dit, zo’n wereldwijde gezondheidscrisis, is wat een reeds fragiele economie waarschijnlijk niet kan dragen…

Hopen en bidden

Analysts are still trying to get to grips with the virus’s economic impact and they commonly express the hope that after a month or two everything will return to normal. This seems too optimistic.’ ‘Het zal wel voorbij waaien,’ is zo’n beetje de gemeenschappelijke gedachte. (Wishful thinking?) Wanneer we nu gewoon me z’n allen blijven hopen. Bidden? Er liedjes over schrijven of dansjes doen (letterlijk, kijk maar eens op YouTube!) Zerohedge waarschuwt, Biflatie waarschuwt: This shall not pass. Dit gaat niét voorbij. ’t Is tevéél voor Korneel. Niet ook nog eens dit… De Chinese regering zet de geldkraan verder open. Wat kan ze anders doen? Ze vraagt banken niet te streng te zijn voor schuldenaars. Wat kan ze anders doen. What would you do…?

Kredietcrisis Bis

Wat komen kan, wat komen zou, wat komen moet? Kredietcrisis Bis of Twee? Dat wordt al erg zonder ook nog een ernstige vertraging van het maatschappelijk en economische leven. Binnen China vooral maar snel uitdeinend naar de rest van de wereld. ‘The credit crisis was already likely to be severe, given the combination of the end of a prolonged expansionary phase of the credit cycle and trade protectionism. These were the conditions that led to the Wall Street crash of 1929-32. Given similar credit cycle and trade dynamics today, the question to be resolved is how an overvaluation of bonds and equities coupled with escalating monetary inflation will play out.

Killer

Terwijl de aandacht gericht is op het bestrijden en inperken van het virus, of zou moeten gericht zijn, blijft er nauwelijks tijd over voor iets anders. Zolang dit niet onder controle is, zal er angst en onzekerheid blijven heersen. En dàt is de echte killer. Besmettingen en overlijdens, hoezeer ook betreurd. Met alle dramatische, emotionele gevolgen vandien. Maar wanneer er twijfel rijst over hoe het Coronavirus/Covid 19 precies allemaal verspreid wordt? Dan gaat men aan àlles twijfelen. En twijfel staat voor stilstand. Uit voorzorg. ‘Je weet maar nooit.’ Dan ga je zelfs denken dat bankbiljetten ‘besmet’ zijn. Of dat cargo komend uit China en omstreken misschien gevaar vormt. Het reizen, de mobiliteit van mensen komt tot stilstand. Iedereen begint iedereen en alles te wantrouwen. Ja, sommigen tonen zich zelfs van hun onfraaiste kant en racisme steekt de kop op. Where will it end…?

Tussen hoop en realiteit

‘IMF: Coronavirus Could Damage Global Growth in 2020.’ Could? Reken maar van yes. De situatie zoals ze is, 17 september 2020:

‘A coronavirus outbreak that began in Wuhan in China has infected more than 71,000 people globally. 
The latest figures reported by each government’s health authority as of Monday in Beijing:
_ Mainland China: 1,770 deaths among 70,548 cases, mostly in the central province of Hubei
_ Hong Kong: 57 cases, 1 death
_ Macau: 10
_ Japan: 415 cases, including 355 from a cruise ship docked in Yokohama, 1 death
_ Singapore: 75 cases
_ Thailand: 34
_ South Korea: 30
_ Malaysia: 22
_ Taiwan: 20 cases, 1 death
_ Vietnam: 16 cases
_ Germany: 16
_ United States: 15 cases; separately, 1 U.S. citizen died in China
_ Australia: 14 cases
_ France: 12 cases, 1 death
_ United Kingdom: 9 cases
_ United Arab Emirates: 9
_ Canada: 8
_ Philippines: 3 cases, 1 death
_ India: 3 cases
_ Italy: 3
_ Russia: 2
_ Spain: 2
_ Belgium: 1
_ Nepal: 1
_ Sri Lanka: 1
_ Sweden: 1
_ Cambodia: 1
_ Finland: 1
_ Egypt: 1′

(Associated Press) En de aandelenbeurzen? Zij stijgen verder… Waarom, waarop? Op ‘hoop’ dat het virus nu wel vlug onder controle zal zijn. Donkere wolken pakken samen boven de wereldeconomie. Maar beleggers verkiezen de ogen te sluiten. Te blijven kopen, bidden en hopen. Hoop doet leven, zegt men. Nou ja….

11 reacties

 1. Corona is inmiddels geen black swan meer maar een onbeheersbaar probleem. Cargo komend uit China. Daar ga je al. Virussen liften nu eenmaal niet alleen mee met mensen. Als handelaren apathisch worden en het vertrouwen blijft te lang weg ligt de wereldeconomie echt op z’n gat. De coronacrisis moet niet veel langer meer gaan duren want dan zie je op een avond laat op tv dat de beurzen in Azië ineens in een vrije val zijn geraakt en dat de volgende dag de rest van de wereld zal volgen en dan zal het deze keer niet zo zijn dat zooi ineens weer opkrabbelt. Laten we niet vergeten dat ook het internationale toerisme klappen gaat krijgen en iedereen die een verre reis of een cruise gaat doen begint in z’n achterhoofd al wat zenuwachtiger te worden. Kortom gevolgen zijn nu al onontkoombaar. Men praat er maar liever niet over.

  1. En dan een economische crisis met echte schaarste aan van alles en nog wat? Tijdens de vorige crisis vanaf 2008 t/m 2014 was er alleen maar schaarste aan geld.

  2. Het zal allemaal zo’n vaart niet lopen. Volgens Donald Trump zijn de problemen met Covid19 in april opgelost, want dan wordt het lekker warm in China en sterft het virus vanzelf uit. Na een dippie, verwacht ik in de tweede helft van 2020 een enorme boost van de wereld-economie, met de beurzen sky-high en alles is weer pais en vree.

   1. Zei Tru,p da? Nou ja, het is een klimaatontkenner.
    Kijk naar kikkerland: de ene virusepidemie na de andere, bij mens en dier. Een makkie voor verwekkers en overbrengers om bij warme winters te overleven en resistent te worden. Een paar weken ouderwetse vrieskou zou een uitkomst zijn, waarschijnlijk ook voor de Chinezen.

 2. Ik raak inmiddels de weg kwijt maar de beleggers niet. Was ik maar belegger geworden dan kende ik nu geen zorgen. Helemaal niets aantrekken van negatieve signalen gewoon wachten op gratis geld van centrale banken. Zojuist even wat berichten gespot in de MSM. Lees dat Japan een duikeling maakte met 6,3 procent minder BBP in het laatste kwartaal 2019. Vooruitzichten extreem somber. China nog meer ellende met uitwaaiering naar andere economieën. Ook mijn pensioenfonds ABP geeft een daling aan van 97,8 naar 94,1 procent van de dekkingsgraad over de maand december.

  Kijk ik naar de Europese beurzen dan is er gelukkig niets aan de hand. AEX en de DAX gewoon kleine plusjes. Mogen ook beslist niet gaan dalen want dan gaan onze pensioenfondsen mee de dieperik in. Beste lezers hier, sta op, haal uw geld van de bank en beleg!!! Ik citeer maar even Louis van Gaal: “Ben ik nou zo slim, of ben jij nu zo dom….”

  1. Ik ben een belegger/meer gokker internationaal. Ik ben ook de weg kwijt. Verlies echt fortuinen want ik ben professioneel opgeleid tot dr in de economie met specialisatie, internationele financiering. Ik heb het opgegeven op de beurs. Gewoon wat ik heb beleg ik in edelmetaalmijnen in de hoop dat dat in ieder geval mij in de toekomst eten op mijn bordje geeft.

 3. Op https://www.eurasiareview.com/15022020-nascent-and-as-yet-unreported-economic-crisis-in-china-may-be-trigger-for-global-stagflation-analysis/ “Nascent And As Yet Unreported Economic Crisis In China May Be Trigger For Global Stagflation – Analysis”.

  Een diepe recessie met daarbij een torenhoge inflatie, dat zal de koopkracht veel zwaarder aantasten dan tijdens en vlak na de vorige recessie die gepaard ging met deflatie en stagnerende lonen en uitkeringen.

  1. Welja, misschien zelfs wel de Russen. Of de CIA. Als je ooit in militaire dienst bent geweest moet je je de lessen over ABC/biologische-oorlog nog herinneren. Al ruim honderd jaar in ontwikkeling en toegepast (o.a. in Vietnam), natuurlijk niet door het beschaafde westen, hè.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: