CumEx Files: ABN ook als staatsbank betrokken bij frauduleuze handel

Nieuwe onthullingen van FTM.nl over de CumExFiles, in specifiek: De betrokkenheid van ABN Amro als staatsbank bij de frauduleuze CumEx handel.

 • Bij weinig banken werd de frauduleuze CumEx-handel zo fanatiek bedreven als bij de staatsbank ABN Amro.
 • Het ministerie van Financiën had daar sinds 2006 gedetailleerde kennis over.
 • Maar ook nadat het ministerie in 2008 eigenaar werd van ABN Amro, bleef de bank willens en wetens betrokken bij transacties waarmee Europese belastingdiensten ernstig werden benadeeld.
 • Compliance officer Nico Zwikker mocht de nationalisatie in goede banen leiden. Hij was ooit de compliance officer van Fortis GSLA. In die tijd ging hij mee naar klanten om hen te overtuigen dat er niets mis was met CumEx-transacties. Van 2009 tot 2013 was Zwikker hoofd Compliance van ABN Amro.
 • ABN Amro was zeker tot februari 2016, ruim zes jaar na de nationalisatie van de bank, betrokken bij dividendarbitrage: transacties waarin financiële instellingen ten onrechte bij Europese belastingdiensten dividendbelasting een of meerdere malen terugvorderden.
 • Het ministerie van Financiën had gedetailleerde kennis van deze praktijken, maar ondernam er niets tegen en deelde deze ook niet met de toenmalige minister Jeroen Dijsselbloem.

abn amro

 • In juli 2014 wilde de Duitse Justitie via een rechtshulpverzoek een inval bij de in Amsterdam gevestigde ABN Amro Clearing Bank laten uitvoeren. Dit in het kader van het onderzoek naar de CumEx-fraude, het grootste naoorlogse fraude-onderzoek in Duitsland.
 • De afdeling Fortis GSLA werd in 2005 voor het eerst in verband gebracht met CumEx-fraude. De Fransman Stefan Stanciu luidde binnen Fortis de klok. Stanciu heeft in 2006 de fiscale opsporingsdienst uitgebreid over de CumEx-fraude bij Fortis ingelicht. Sindsdien was de kennis over de frauduleuze dividendarbitrage binnen het ministerie van Financiën bekend: de FIOD maakt immers deel uit van het ministerie.
 • In die periode was Gerrit Zalm minister van Financiën en Joop Wijn staatssecretaris. In september 2008, een jaar nadat Zalm en Wijn waren afgetreden, werd ABN Amro genationaliseerd; ook delen van Fortis worden staatseigendom. Zalm werd in november 2008 de hoogste baas bij de staatsbank, en haalde later ook Joop Wijn naar ABN Amro. Zalm noch Wijn willen zeggen of zij in 2006 al kennis hadden van CumEx-transacties.
 • Compliance officer Nico Zwikker mocht de nationalisatie in goede banen leiden. Hij was ooit de compliance officer van Fortis GSLA. In die tijd ging hij mee naar klanten om hen te overtuigen dat er niets mis was met CumEx-transacties. Van 2009 tot 2013 was Zwikker hoofd Compliance van ABN Amro.
 • De Kirchberg Group uit Luxemburg was tot begin 2010 een volle dochter van ABN Amro. Kirchberg hield zich bezig met dividendarbitrage waarbij onder andere CumEx- en CumCum-transacties werden verricht.Na een management buy-out bleef Kirchberg exclusief zaken doen met ABN Amro. Pas eind januari/begin februari 2016 deelde ABN Amro de Luxemburgers opeens mee dat ze alle banden wilde verbreken. De reden: Kirchberg hield zich volgens ABN Amro bezig met ‘dividendstrippen’.
 • In het beursprospectus wordt geen melding gemaakt van het verleden van ABN Amro. Ook blijft de grote belangstelling van de Duitse justitie voor ABN Amro Clearing Bank onvermeld.

 

Nog veel meer over de frauduleuze praktijken van ABN AMRO kunt u lezen op FTM.nl

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: