Maar liefst 55 miljard is uit de Europese staatskassen geroofd. Het is de grootste diefstal ooit, aldus The CumEx Files. Dit betreft een internationaal onderzoek van Correctiv, een Duits collectief van onderzoeksjournalisten. Oplichters – ‘Groepen van bankiers, handelaren en pensioenfondsen’ – claimden jarenlang onterecht teruggave van roerende voorheffing. Een gigantische fraudezaak dus die nu aan het licht komt. De hoofdrolspelers zijn: ‘Sanjay Mansukhlal Shah, een Brit die in Dubai woont, en de North Channel Bank in het Duitse Mainz.’

Ook Nederland slachtoffer: €152 miljoen

Er leiden sporen ‘naar brievenbusbedrijven in exotische belastingparadijzen, onder meer op de Britse Maagdeneilanden.‘ Aandelenpaketten zouden van het ene bedrijf naar het andere gesluisd zijn.  Elk claimde op zijn beurt teruggave van nooit betaalde belastingen. Tevens werd hetzelfde gedaan met valse documenten, aldus Het Nieuwsblad. Ook Nederland zou getroffen zijn, volgens het internationaal onderzoek. En wel voor ‘minimaal 152 miljoen euro.’  De fraude liep van 2001 tot 2016.  Zij wordt reeds drie jaar lang onderzocht door verschillende internationale gerechtelijke instanties.

Rabobank en ABN Amro betrokken bij miljardenzwendel

Zoals aangetoond door FTM.nl blijken de Rabobank en de ABN Amro betrokken in deze miljardenzwendel.  Een van de hoofdrolspelers in deze fraude is de Zwitserse bank Sarasin. Sarasin was in die periode een dochter van de Rabobank. ABN Amro, dat in september 2008 werd genationaliseerd, ging op 20 november 2015 naar de beurs en weigerde daarna vragen van de Duitse parlementaire enquêtecommissie te beantwoorden. Het blijkt maar weer eens dat banken het niet kunnen laten. De totale schade is berekend door Christoph Spengel van de universiteit van Mannheim en is minimaal 55,2 miljard euro.

2 reacties

  1. Door mondialisering en globalisering is een voortdurend proces van wereldwijde economische, politieke en culturele integratie op gang gebracht. Maar alle landen, en zelfs binnen de EU, hanteren hun eigen fiscale regels. We willen graag open grenzen maar vergeten daarbij om de fiscaliteit op elkaar af te stemmen. Zolang landen een eigen regering, en de westerse landen een eigen parlement, in stand houden met eigen wet- en regelgeving zal de mondiale fiscale fraude welig tieren. Zelfs in enorme omvang, zoals nu weer blijkt. En dat geldt niet alleen voor de dividendbelasting maar voor veel andere heffingen. Een beerput van hier tot Tokio. Misschien zijn we in globalisering te ver doorgeschoten en moeten we ons beraden of de voordelen wel opwegen tegen de nadelen. Of moeten we er mee leren leven met de wetenschap dat een ideale wereldheerschappij toch niet is te verwezenlijken. Kijk naar het mislukte EU-experiment waarvan ik denk dat deze na de Brexit verder zal afbrokkelen. Zoveel landen, zoveel meningen. We zullen, als we willen overleven, genoegen moeten nemen met beperkte grenscontroles en beter toezicht op het internationale geldverkeer bij zakelijke transacties.

  2. Ik kan hier zooooooo boos om worden. Wij moeten met onze belastingcenten de banken redden als het slecht gaat in 2008 en ze gaan ondanks dat alles gewoon door met frauderen. We hadden er lekker een paar failliet moeten laten gaan en de bankiers (net als in ijsland) een tijdje in het gevang meoten zetten, misschien leren ze dan. Het is nog niet te laat, dus ik neem aan dat ze er deze keer niet vanaf komen met een geldboete, maar er ook ECHT consequenties tegenover staan!! Tijd voor een systeem zonder banken. ALLEMAAL boeven, dat blijkt ook gewoon maar weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: