Breaking news! Miljardenfraude met dividendbelasting

2

Maar liefst 55 miljard is uit de Europese staatskassen geroofd. Het is de grootste diefstal ooit, aldus The CumEx Files. Dit betreft een internationaal onderzoek van Correctiv, een Duits collectief van onderzoeksjournalisten. Oplichters – ‘Groepen van bankiers, handelaren en pensioenfondsen’ – claimden jarenlang onterecht teruggave van roerende voorheffing. Een gigantische fraudezaak dus die nu aan het licht komt. De hoofdrolspelers zijn: ‘Sanjay Mansukhlal Shah, een Brit die in Dubai woont, en de North Channel Bank in het Duitse Mainz.’

Ook Nederland slachtoffer: €152 miljoen

Er leiden sporen ‘naar brievenbusbedrijven in exotische belastingparadijzen, onder meer op de Britse Maagdeneilanden.‘ Aandelenpaketten zouden van het ene bedrijf naar het andere gesluisd zijn.  Elk claimde op zijn beurt teruggave van nooit betaalde belastingen. Tevens werd hetzelfde gedaan met valse documenten, aldus Het Nieuwsblad. Ook Nederland zou getroffen zijn, volgens het internationaal onderzoek. En wel voor ‘minimaal 152 miljoen euro.’  De fraude liep van 2001 tot 2016.  Zij wordt reeds drie jaar lang onderzocht door verschillende internationale gerechtelijke instanties.

Rabobank en ABN Amro betrokken bij miljardenzwendel

Zoals aangetoond door FTM.nl blijken de Rabobank en de ABN Amro betrokken in deze miljardenzwendel.  Een van de hoofdrolspelers in deze fraude is de Zwitserse bank Sarasin. Sarasin was in die periode een dochter van de Rabobank. ABN Amro, dat in september 2008 werd genationaliseerd, ging op 20 november 2015 naar de beurs en weigerde daarna vragen van de Duitse parlementaire enquêtecommissie te beantwoorden. Het blijkt maar weer eens dat banken het niet kunnen laten. De totale schade is berekend door Christoph Spengel van de universiteit van Mannheim en is minimaal 55,2 miljard euro.

Over de auteur

Zet de dagelijkse economische en maatschappelijke onderwerpen uiteen.