In heel Europa zijn landen jaren achtereen het doelwit geweest van ‘bendes’ van bankiers, handelaren en hedgefondsen die via ingenieuze constructies fraude met dividendbelasting pleegden. De schade loopt in de tientallen miljarden. ‘Dit is georganiseerde misdaad in krijtstreeppak.’ Ook in Nederland is de Belastingdienst al jarenlang slachtoffer van dividendstrippende bankiers. Dit blijkt uit het onderzoek van het internationale journalistieke samenwerkingsproject The Cumex Files, waarvan Follow the Money deel uitmaakt.

  • Via zorgvuldig opgezette internationale samenwerkingsverbanden wisten banken en brokers de belastingdiensten in Europa tussen 2001 en 2016 op zijn minst 55,2 miljard euro te ontfutselen.
  • Het gaat hier om twee soorten strategieën die onder de term ‘dividendstrippen’ worden samengevat: CumEx en CumCum. CumEx is een vorm van belastingontduiking (illegaal), CumCum wordt door regelgevende instanties gezien als belastingontwijking (onrechtmatig).
  • CumEx Files zijn technisch ingewikkeld, maar komt hier op neer: er wordt meerdere keren dividendbelasting teruggevorderd terwijl er maar één keer dividendbelasting wordt afgedragen.
  • CumEx-transacties zoals die tot 2012 in Duitsland plaatsvonden, hebben zich volgens de Belastindienst in Nederland niet voorgedaan, maar ook hier wordt met ingenieuze financiële constructies dividendbelastingen teruggevorderd, terwijl de grondslag daarvoor ontbreekt.
  • In Nederland denkt de belastingdienst voor minimaal 152 miljoen euro te zijn benadeeld door de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley. Het gaat hier om CumCum-transacties.
  • Uit vertrouwelijke stukken van onder andere de Australische bank Macquarie en de Zwitserse private bank Sarasin blijkt eveneens dat Nederland in het vizier van dividendstrippende handelaren en bankiers stond.
  • De autoriteiten (toezichthouders en belastingdiensten) traden niet of nauwelijks op tegen deze praktijken. Vaak hadden de autoriteiten niet eens door dat ook zijzelf gestript werden.
  • In Duitsland werd dit type transacties in 2012 expliciet verboden, na de ontdekking dat de belastingdienst voor miljarden was benadeeld. In februari 2016 besloot de Bondsdag tot een parlementaire enquête. Kort daarna werd een grootschalig strafrechtelijk onderzoek ingesteld en liet de Keulse officier van Justitie invallen uitvoeren bij diverse banken.
  • Een van de hoofdrolspelers in deze fraude is de Zwitserse bank Sarasin. Sarasin was in die periode een dochter van de Rabobank.
  • ABN Amro, dat in september 2008 werd genationaliseerd, ging op 20 november 2015 naar de beurs en weigerde daarna vragen van de Duitse parlementaire enquêtecommissie te beantwoorden.

Lees het hele artikel op FTM.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: