Dan toch geen Facebook libra cryptomunt?

Facebook krijgt het bijzonder warm van al de officiële tegenwind die het krijgt. Naar aanleiding van zijn voor 2020 aangekondigde cryptomunt libra. Protesten en kritiek van overheden alom, van de Verenigde Staten in de meest extreme mate. Maar ook van China, Duitsland, Rusland en nog een handvol grote, belangrijke landen. Tot hoorzittingen toe. Mark Zuckerberg deelt dan ook mee dat de libra mogelijk uitgesteld wordt. Of zelfs helemaal niet het licht zal zien. Nochtans zou hij de machtigste man ter wereld kunnen worden. Namelijk degene die de Amerikaanse dollar kan onttronen.   

https://libra.org/en-US/partners/

Concurrentie

‘What this latest announcement from Facebook suggests, is that governments, banks, and regulators really haven’t been spooked by the existing cryptocurrency industry yet. But that the power of a corporation, with a not too clean record on data use, fake news, or ethics, may well significantly destabilize the status quo.’ Zo komen we tot de échte reden waarom vooral de VS zo gekant zijn tegen de libra. De cryptomunt kan namelijk een zo belangrijke munt worden dat ze de dollar zware concurrentie zou aandoen! En concurrentie, dat kan het land met de grootste schuld ter wereld, in de geschiedenis van de mensheid, niet toestaan.

Lenen tot in het oneindige

De VS moeten kunnen blijven lenen, tot in de oneindigheid zoals het er wel degelijk naar uitziet. En wel tegen de laagst mogelijke rentevoet. Daarvoor is het imperatief dat de dollar de wereldreservemunt is en blijft. Ook dus tot in het oneindige. Voor altijd en eeuwig. Of dit zal lukken, met of zonder libra, is nog maar de vraag. Doch de landen die het aandurfden de hegemonie van de greenback te ondermijnen, zijn allemaal manu militari van regime veranderd. Noord-Amerika heeft nooit kunnen bevroeden dat de nieuwste bedreiging van een bedrijf zou komen. Een wereldbedrijf met meer macht dan heel wat landen. Dus: afstoppen, zo moeilijk mogelijk maken, verhinderen, verbieden. De libra is al dood voordat hij geboren wordt.

Risk off

Nochtans kan Zuckerberg Facebooks cryptomunt lanceren zonder toestemming van de Amerikaanse administratie! Wie of wat zou hem dat kunnen verhinderen? Natuurlijk zou dan Facebook geviseerd worden. En een Amerikaans bedrijf dat zelfs niet meer welkom zou zijn in eigen land… Dat wil de CEO en grootste aandeelhouder blijkbaar toch niet riskeren. Was of is de bedreiging die van de libra uitgaat dan zo ernstig? Het zou een stablecoin worden, slechts deels geruggesteund door de dollar.

Welke ‘privacy’?

Jawel, zelfs dat kan de Trump administratie niet riskeren. Zij moét ten allen prijze het kunstmatige evenwicht dat status quo heet, verdedigen. (Niemand is toch zo naïef om te denken dat het alles draait om onze privacy te beschermen?!) De Libra Association bestaat uit 28 belangrijke entiteiten. Facebook heeft een derde van de wereldbevolking als klanten, gebruikers. Zelfs de verzekering dat het hoofddoel van de cryptomunt is om al degenen zonder bank, toch toegang te verlenen tot het monetair systeem, mag niet baten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: