De Grote Reset – hoe zit het nu echt

De term of uitdrukking valt vaker. Ook Biflatie besteedde er onder meer door collega Gerrit Welbergen nogal wat aandacht aan. Het IMF neemt in de persoon van Managing Director Kristalina Georgieva de term in de mond. Het is ook de titel van het nieuwe boek van World Economic Forum stichter en Executive Chairman Klaus Schwab. The Great Reset; het klink wat geheimzinnig in bepaalde oren, en omdat 2020 ook het tijdperk van de complottheorieën was – 2021 zal weinig anders brengen, wordt er meer achter gezocht. Terwijl het echt wel onschuldig en zelfs uiterst progressief heet. De wereld(economie) heropbouwen, en ditmaal met veel meer aandacht voor welvaartspreiding en groene energie, duurzaam produceren, met minder vervuiling van fauna en flora. Er zullen ook nieuwe technologieën ingevoerd worden, en dit zal iedere aardbewoner ten goede komen. Dus wat is het probleem? 

Dewereldmorgen.be. Niet iedereen gaat er echter zo licht over. Is die Grote Reset misschien een soort Paard van Troye? Gaan burgers een stuk vrijheid misschien moeten opgeven in ruil voor meer veiligheid? Is er u iets gevraagd, beste Lezer, want blijkbaar zeet het WEF mijn adres niet… Getuige van dat we hier mogelijk te maken hebben met een wolf in schaapskleren – Herr Schwab dan, als brenger van de Blijde Boodschap – alvast de titel van een artikel op deze uiterst kritische site:

´The Great Reset van het Wereld Economisch Forum: tussen droom en nachtmerrie?´

Ook Bob de Wit (hoogleraar Strategisch leiderschap) ziet het maar met een schuin oog aan. Hij eveneens schreef een boek over de Grote Reset, getiteld ‘Society 4.0’ wat een manifest van ‘zorg’ maar ook van  ‘hoop’ heet. ´Volgens De Wit is de Great Reset onontkoombaar en volkomen cyclisch omdat we aan het einde zitten van het industriële tijdperk dat simpelweg op is. ‘Echter, de koers die het World Economic Forum heeft ingezet is een weg van ondemocratisch bestuur, zonder feed back mechanismes en een systeem zonder rem leidt tot een dictatuur’, aldus De Wit.´ 

9 reacties

 1. “The Great Reset” is een bundel geschreven door verschillende auteurs en eigenlijk een persifflage op Shakespeares Much Ado Abouth Nothing. In Much Ado About Nothing, zijn er veel voorbeelden van opzettelijke misleiding en zelfbedrog. In het stuk hebben de spelletjes die worden gespeeld en de trucs die worden uitgehaald vaak de beste bedoelingen: mensen verliefd op elkaar te laten worden, hen helpen te krijgen wat ze willen, of hen te doen inzien dat ze zich vergissen. Toch zijn ze niet allemaal goed bedoeld. (Wikipedia) Ben ik naïef, ongelovig of beide? https://www.youtube.com/watch?v=0mpsro3s5pI

  1. Het gaat hier waarschijnlijk meer om een monetaire en economishe reset.
   Een mogelijke Orwelliaanse ‘herstart’, bijvoorbeeld, in slavernij, zoals sommigen denken.
   Maar misschien zijn we de superieure, menselijke maakbaarheid voorbij en moeten we meer denken aan een ‘Great Reset’ gestuurd door de natuur in onze ontregelde leefomgeving. De actuele gezondheidscrises zouden wat dat betreft een vingerwijzing kunnen zijn.

 2. Er zijn ontelbare speculaties voorbij gekomen hoe een Great Reset er uit zou moeten zien. Ik krijg steeds meer het idee dat er totaal geen regie is vanuit een WEF of welke elitaire club dan ook. Er zijn al boeken over geschreven en honderden columns van economen die denken het licht te zien. Ik denk dat er simpelweg geen regie mogelijk is in de enorme monetaire chaos die is ontstaan.

  Centrale banken zijn uitgespeeld met hun beleid van excessieve stimuleringen. Rente op nul en schuldenberg op recordhoogte. Hun opkoopbeleid van waardeloos geworden schuldpapier kunnen ze niet meer stoppen want dan valt de boel om. Ze hebben diverse malen geroepen dat het nu de beurt is aan de overheden. Die moeten met fiscale maatregelen proberen een einde te maken aan de schuldopbouw. Dus aflossen m.b.v. belastingmaatregelen en bezuinigingen. Niks meer en niks minder.

  De bedoeling van Clown Schwabber en zijn kompanen is om het volk te laten geloven in een geregisseerde reset om daarmee te voorkomen dat er paniek ontstaat op de financiële markten. Zolang ze doorgaan met hun QE-beleid is daar nog geen sprake van. Ze blazen hun eigen balansen op met overtollig schuldpapier en creëren daarmee ruimte voor de financiële markten. Ze vergeten dat het gepeupel onrustig wordt. Ze vergeten de enorme inkomensongelijkheid die uiteindelijk ontaardt in een revolte onder de massa. Ze vergeten dat het in het verleden altijd zo is gegaan.

  1. Ik denk ook dat het een grote afleidingsmanoeuvre is. Saab is maar een secretaris van de elite. Of hier nu wel of niet een wereldomvattend plan achter zit, heb ik steeds meer twijfel over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: