De “War On Cash”: Belastingdienst gaat sluiten, banken nemen taken over

Onlangs schreef ik een reactie onder een artikel van collega Joost van Buuren: ‘Griekse belasting op cash: tegen ontduiking of tegen anonimiteit?’ Ik maakte een statement dat we voor een totale omschakeling staan van ons geldsysteem. Van cash naar digitaal. Het is een langzaam proces; we zijn nu in de overgangsfase.

Op weg naar digitaal

Iedere bankrekeninghouder maakt gebruik van internetbankieren maar velen zullen daarnaast nog gebruik maken van contant geld. Althans, ik zelf zeker wel. Voor de kleine boodschappen, bij de bakker, de fooi op het terras, de collecte aan de deur, en eigenwijs als ik ben, ook voor de wekelijkse karrenvracht bij de super. Ik ben namelijk faliekant tegen het afschaffen van contant geld. U zult straks begrijpen waarom. Ik vind de huidige situatie met een combi van contant en digitaal ideaal. Internetbankieren en geld uit de muur. Niks mis mee, houden zo.

Is cash gevaarlijk?

Maar onze overheid waarschuwt daar voor. Met contant geld op zak loop je risico. Een tik op de kop, of zelfs de complete pinautomaat om je oren als een scooterrijder in het donker net even voor jou pinbeurt een lading springstof in de gleuf heeft geschoven. Kortom, we lopen gevaar volgens de overheid die een waarschuwend vingertje heft, samen met de banken. Deze willen liever zo snel mogelijk van alle pinautomaten af. Liefst helemaal van het contante geld. Er gaat teveel zwart geld om in het criminele circuit, maar ook onder de ‘witte-boorden-criminelen’ die het zwart geld witwassen.

En cybercriminaliteit dan?

Kortom, de misdaad speelt mooi weer met ons contante geld. Dat is uiteraard ongewenst. Met deze drogreden worden we door banken en overheid voorgelicht dat het beter is dat cashgeld verdwijnt. Het is een vals voorwendsel omdat cybercriminelen al lang de weg hebben gevonden op het internet. Hoeveel rekeninghouders zijn al niet slachtoffer geworden van een tik op hun digitale bankrekening. Oké, heeft één voordeel, je hoofd doet niet zeer maar het is wel pijnlijk voor je bankrekening.

Totale reset

Er zit meer achter om cashgeld te verbannen. Het is niet de criminaliteit, het is ons wankele fiat geldsysteem. Dat loopt op zijn einde. Centrale banken weten dat donders goed. Om het krediet gedreven geldsysteem overeind te houden is de (centrale) rente naar nul gemanipuleerd. De schuldenberg tot record hoogte gestegen en de aflossing onbetaalbaar geworden. De rente- en aflossingsverplichtingen slokken teveel op van het toekomstige inkomen. Daarmee zal het BBP nationaal, maar ook mondiaal dalen. Het begin van het einde van een failliet geldsysteem. De oplossing is een totale reset. Omschakelen naar volledig digitaal. Dat is wat ons in de (nabije) toekomst staat te wachten. Niets meer en niets minder.

Cryptocurrency reguleren

De visionair George Orwell had gelijk. De totale controle over onze financiën is aanstaande. We zien dat steeds meer landen het cashgeld verbannen. Joost van Buuren schreef in de eerder aangehaalde column: “Overheden zijn overal druk bezig om cryptomunten, bitcoin voorop, te ‘omkaderen’. In wetten, regels te gieten. Te ‘reguleren.” Dat moet dus eerst gebeuren. Dat ook de hoeveelheid cryptogeld geheel in beeld is net als alle transacties op onze bankrekeningen. Ik schat in dat het tempo gelijk op gaat met het verbannen van cash. Duurt geen 10 jaar maar moet zeker korter. Een aanstaande crash van ons failliete fiat geldsysteem zal niet lang op zich laten wachten. De kans bestaat dat centrale banken haast maken.

De ECB, partner in crime

Demonetarisering van ons chartaal geld staat voor de deur. Ooit gingen we giraal, straks gaan we massaal digitaal. En plukt de overheid ons kaal. Banken en overheden gaan massaal met ons geld aan de haal. Oké, rijmen kan ik wel maar dichten niet. Het dichten van mijn financieel gat, want dat is wat ons massaal gaat overkomen als we overheid en banken ons geld in beheer laten nemen. Dat is wat er gebeurt. Letterlijk en figuurlijk. Al onze financiële transacties zijn in beeld bij de bank. En de overheid controleert de bank. Ik zie deze instituten steeds dichter naar elkaar kruipen, te samen met centrale banken en de ECB. Ja hoor, daar is ie weer, de ECB. Kom ik altijd bij terecht. De partner in crime. Een groot samenwerkingsverband tussen banken en overheid is op til. Uit pure noodzaak om een failliet geldsysteem te redden.

Internetbank, c.q. belastingbank

Grote veranderingen staan ons te wachten. De Belastingdienst, die na al die toeslagenaffaires niets meer goed kan doen, kan worden opgeheven. Alle directe en indirecte heffingen op de burger kunnen rechtstreeks digitaal worden afgeschreven van onze bankrekeningen. Zoals bijvoorbeeld de BTW. Deze wordt nu geïnd door de ondernemer en afgedragen op zijn btw-aangifte aan de Belastingdienst. Met wat aanpassingen in het internetbankieren, en het insluiten van belastingen in het bankwezen, kan de kostprijs verhogende btw direct via elke digitale transactie worden afgedragen naar de rekening van ’s Rijks Schatkist. De kassabon laat zien dat er 100 euro naar de rekening van de super gaat en 20 euro naar NL86INGB0002445588 van de Schatkist.

Geen aangifte inkomstenbelasting meer

Ook de loon- en inkomstenbelasting wordt direct van onze rekening afgeschreven als de maandelijkse uitbetaling van het loon, pensioen of uitkering wordt bijgeschreven. Zijn werkgevers en uitkerende instanties gelijk blij. Geen inhoudingen en afdrachten op aangifte meer aan de Belastingdienst. Scheelt een paar krachten in de loonadministratie. Ook de winstaangifte voor ondernemers kan weg. Geen aftrekmogelijkheden meer, maar lager tarief en innen via de bij te schrijven ontvangsten. Allemaal voordelen dus, althans zo zal de voorlichting zijn richting de argeloze burger. Moet nog wel even het hele belastingstelsel op zijn kop. Maar daar was de politiek toch al ongeveer aan toe na al het gehannes met toeslagen.

Geen fictie, gewoon andere tijden

De tijd staat niet stil, er moeten veranderingen worden doorgevoerd willen we overleven in deze tijd van ‘war on cash.’ We staan voor de allergrootste belastingvereenvoudiging sinds tijden. Makkelijker kunnen we het niet maken. Gaat praktisch vanzelf. Banken heffen de belasting en dragen af. Tegelijk int de bank hun gemaakte kosten. De 5 euro per maand van nu zal natuurlijk omhoog gaan vanwege de vele digitale en (belasting) diensten die ze verlenen. Op elke transactie zou bijvoorbeeld 1 of 2 eurocent kunnen worden geheven. Omwille van het fiat geldsysteem zal de rente op spaartegoeden verder naar negatief gaan. Opnemen en thuis bewaren lukt zonder cash toch niet meer. Ook  goud is riskant als bijvoorbeeld een echte systeemcrash dreigt. Goud is in crisistijden vaker geconfisqueerd door de overheid.

Nu de FED nog

Hoe we het ook wenden of keren, we zitten gevangen in het web dat de ECB achter de schermen langzaam aan het spinnen is. Om de euro overeind te houden moeten we niet in de gelegenheid zijn om bijvoorbeeld euro’s te wisselen voor dollars. De 100-dollar biljetten zijn nog altijd het meest geliefd in het internationale betalingsverkeer. Het is nu een kwestie van samenwerking tussen ECB en de FED. Als de rente in de VS nu eens verder omlaag wordt gemanipuleerd dan kan op termijn ook daar negatieve rente worden geïntroduceerd. Dan zal ook de drang bij de FED groot zijn om cashgeld af te schaffen. Amerikanen zijn al van het plastic met hun creditcards, dus zou dat geen groot probleem zijn. We worden er langzaam in geluisd. We staan er bij en kijken er naar. We denken dat het goed is omwille van ons geldsysteem en ter voorkoming van omvallende banken. Want stel je voor dat er een bankrun zou ontstaan. Zonder contant geld is dat uitgesloten.

Ook voordelen?

De grote vraag is nu hoe snel deze ontwikkelingen gaan. Ik denk met dezelfde snelheid waarmee een recessie intreedt. Als een recessie zou verdiepen naar een depressie dan is er  haast geboden en raken beleidsmakers in paniek. Echter kan de politiek nooit overhaast een  nieuw belastingstelsel invoeren in een democratie als de onze. Of toch wel? Als we met ons allen lekker worden gemaakt met lagere tarieven. Vergeet niet dat duizenden ambtenaren overbodig worden en kunnen worden ingezet in de zorg. Bedrijven en instellingen kunnen hun administraties vereenvoudigen en overtollig personeel overhevelen naar de zorg. De grote vergrijzing vergt 100.000 extra medewerkers in de komende 10 jaar.

“Het zal mijn tijd wel duren”

Een radicale systeemwijziging zal vragen om een verandering in mentaliteit. Is de huidige samenleving bereid om de overheid de totale controle te geven over de eigen financiën. En zijn we bereid om te betalen voor behoud van het huidige fiat geldsysteem dat geheel in handen is van het bankwezen. Een bankwezen dat een waterhoofd heeft gekregen door de bandeloze uitgifte van krediet. Een geldsysteem heeft gecreëerd dat volledig in handen ligt van centrale banken. Centrale banken die op het randje van de ondergang met hun beleid de massa onderdrukken en beslag leggen op hun inkomsten en uitgaven. Dat is waar we naar toe gaan als het contante geld verdwijnt. We zien dat het proces zich versnelt. Kunnen we het stoppen? Of leven we verder met de waan van de dag en roepen we: “het zal mijn tijd wel duren.” GW

12 reacties

 1. They want you to obey. They want you to be a sheep like they are sheep. Obedient, unquestioning piece of machinery. Sit when told to sit, stand when told to stand. They want you to give up your humanity, your autonomy for a paycheck, gold star, bigger TV. The only way to be human, the only way to be free, is to rebel. They’ll try to crush you. They’ll use every tactic they have to make you obedient, docile, subservient, but you can’t let them. You have to be your own master, whatever that takes. Better to die a human being than to live as a purposeless cog in their machine.
  -ted kaczynski- the unabomber.

  https://youtu.be/GRWbIoIR04c

 2. Mensen, die al echt barre tijden zonder geld of bezit hebben meegemaakt, zullen zich afvragen: waar maak je je eigenlijk druk over?
  Het bloed kruipt waar het niet gaan kan.
  Als het weer zo ver komt (in het rijke westen) zullen wij op een heel fysieke manier vindingrijk (moeten) zijn om te overleven.
  Onze iele welvaart en hightech superioriteit zijn niet meer dan gekleurde zeepbellen die tegenwind niet zullen overleven. Alle mooie, digitale hebbedingetjes en verworvenheden hebben geen vrijheid gebracht, maar juist (geestelijke) gevangenschap. Door een ziekelijke overwaardering en afhankelijkheid.
  Ze belanden uiteindelijk waar ze thuishoren, op de schroothoop, en geen mens zal er meer naar omkijken.
  Bereid je voor om te vechten voor de ware (geestelijke) vrijheid en het (over)leven.

 3. Zou het kunnen dat deze dreiging van overheidswege ook leidt tot een heropleving van de ruilhandel?

  Dat is zeer lucratief aan het worden.
  Laten we een voorbeeld nemen. Jan heeft een garage en biedt aan om mijn auto te repareren. Er zijn gemakshalve voor de rekensom geen onderdelen nodig, maar wel een halve dag werk door één van zijn monteurs. Ik ben handig in het onderhoud van de tuin en het snoeien van bomen en heesters. En ik loop 3/4 van diezelfde dag in zijn tuin te werken. We zouden elkaar allebei een rekening kunnen sturen van € 250,=

  De lachende derde is de fiscus. Die incasseert twee keer de btw van dit bedrag . Dat is totaal ruim € 100.
  Daarnaast moet Jan van zijn inkomsten 40% naar de fiscus brengen (= 100 euro) en ik ook (opnieuw € 100)

  Samen leveren wij € 300 in de lachende (r)overheid.
  Als we beiden besluiten elkaar geen rekening te sturen, houden we dat geld in onze zak. Kortom: laat weten waarvoor je beschikbaar bent en probeer in alle redelijkheid gebruik te maken van diensten die anderen aanbieden en probeer in elke situatie zoveel mogelijk tegenover elkaar weg te strepen.
  Buurtverenigingen, wijkverenigingen, sportinstellingen, kerken etc. kunnen op die manier legaal enorme bedragen besparen. Dan maakt het niet hebben van Cash niet zoveel meer uit. Zijn de prestaties niet uitwisselbaar omdat ik niet 6 uur nodig heb om in zijn tuin te werken maar twee volle dagen….. Dan kan ik besluiten om bij wijze van spreken geen 16 uur, maar 10 uur in rekening te brengen.
  Kortom: wees inventief!

  1. Het huidige monetaire en fiscale systeem loopt op zijn einde. Teveel krediet-gedreven en de verzorgingsstaat gaat teveel (belasting)geld kosten. Wordt op termijn te duur en is daarom onhoudbaar. Niet voor niets is er veel belastingontduiking en een zwart geld circuit. En waarom draaien zoveel (kerkelijke) instellingen en verenigingen op vrijwilligers. Onze samenleving is in feite al behoorlijk ingericht op het “voor wat, hoort wat” principe. Voor ondernemers onderling ligt het wat lastiger om elkaars diensten uit te wisselen en/of te verrekenen. De Belastingdienst zou dat willen belasten omdat er belaste werkzaamheden voor een opdrachtgever, die als ondernemer staat geregistreerd, worden verricht. Dat is in het economische verkeer een belastbaar feit.

   Als particulieren onderling elkaars diensten uitruilen ligt dat anders. Deze zijn niet als ondernemer bekend. Is gewoon voor wat, hoort wat. Maar echte scheidingvlakken zijn praktisch niet toe te passen. Het belasten van klus-werkzaamheden in het economisch verkeer is moeilijk traceerbaar voor de Belastingdienst. In het zogenaamde ‘grijze circuit’ wordt door vakmensen veel geklust in de vrije tijd naast hun dienstbetrekking. Gewoon tegen een beloning en voor een particulier. Dit is al zo oud als de weg naar Rome. En het is prima zo. Je kan niet al het geld wat er rond klotst gaan belasten.

   Heeft ook te maken met de hoge belastingdruk die we overal kennen in de westerse economieën die een verzorgingsstaat hebben ingericht. Wat ik al opmerkte, op termijn niet houdbaar. Als op een bepaald moment zo’n systeem crasht maakt het individualisme weer plaats voor het collectivisme. Dat hebben we ons in feite afgeleerd in een maatschappij waarin we veel diensten in handen hebben gelegd van de overheid.

 4. Zolang de mens zich niet volledig laat digitaliseren, automatiseren en systematiseren heeft Orwell geen schijn van kans dat zijn fictie ooit werkelijkheid wordt. Centraal gestuurde repressie zal
  onherroepelijk leiden tot meer autonoom denken en handelen van het individu.
  De cashloze ‘proeven’ elders (bv. In India) bewijzen dat mensen onderling heel goed en duurzaam ‘met gesloten beurzen’ met elkaar kunnen handelen, zonder overheden, banken en computers.

  Zelfs volledig autonome gemeenschappen zijn denkbaar, met een basis van wederkerige dienstbaarheid, de oervorm van onze samenleving.
  Niet vereten mag worden dat ook tegenwoordig miljoenen vrijwilligers belangrijke delen van onze maatschappij laten functioneren.

 5. Voel me zelf een beetje George Orwell. Ik schreef deze zin: “Grote veranderingen staan ons te wachten. De Belastingdienst, die na al die toeslagenaffaires niets meer goed kan doen, kan worden opgeheven.” Tien uur later verscheen dit bericht in de Telegraaf en andere media: https://www.telegraaf.nl/nieuws/1045825325/grote-reorganisatie-belastingdienst-na-toeslagenaffaire . Het eerste begin dus. Met de afsplitsing van Toeslagen en Douane wordt de feitelijke Belastingdienst al een stuk kleiner en wellicht beter bestuurbaar. Drie verschillende werkstromen die niet echt bij elkaar passen hebben veel te lang een log apparaat gevormd met heel veel bobo’s. Een overheidsinstantie waar topambtenaren een constante stoelendans ten tonele voeren. Geen oog voor de werkvloer waar afdelingen soms bijna stuurloos hun eigen gang gingen. Onpraktische werkinstructies moesten uitvoeren die maatschappelijk niet strookten met de keiharde werkelijkheid in de samenleving. Ambtelijk organisaties lopen wat dat betreft vaak ver achter op de realiteit in een beweeglijke samenleving.

  De reorganisatie zal zich vooral moeten gaan richten op beter toepasbare wet- en regelgeving. Daarbij moet de Dienst zich nog verder opsplitsen in kleinschalige afdelingen die zich doelgericht in dienst stellen van hun doelgroepen. En niet andersom door de wet voor te schrijven. Ondersteuning bieden bij ondernemers die problemen hebben met het voeren van een deugdelijke boekhouding. En niet jaren later achteraf corrigeren bij een boekenonderzoek met het opleggen van navorderingsaanslagen. Kwestie van verandering van een ouderwetse cultuur. Juist nu de organisatie veel oudere werknemers er heeft uitgewerkt en heeft verjongd moet stevig worden ingezet op cultuurverandering. Ik stel mij nu beschikbaar voor de vrij gekomen functie van Directeur Generaal.

  1. Mijn steun heb je, Gerrit. Je beschikt over gezond verstand en dat is steeds moeilijker te vonden in onze samenleving.

  2. Ach Gerrit jij stelt je beschikbaar als directeur generaal.

   Het lijkt het erop dat de gedwongen vertrokken Jaap Uijlenbroek de hoogste ambtenaar in Den Haag gaat worden.

   Dus NEE Gerrit net als jij hebben normale mensen geen kans om hun intrede te doen in een systeem van belangen en vrinden!

   Om die rede moest immers ook (ex)wethouder de Richard de Mos eerst het veld ruimen voordat Paulientje Krakkemikje dat moest doen.
   Richard de Mos was loco-burgemeester en zou (waarnemend)burgemeester worden toen vaststond dat Krakkemikje moest opstappen en hij had geen connectie met de gevestigde orde met zijn partij!

   Eindelijk duidelijk waarom de gevestigde orde geen aanklacht naar buiten kan brengen over de vermeende misstap(pen) van Richard de Mos?
   Maar voor Japie HUN Aapie hebben ze gelijk een goed plekie in het ambtelijk asiel!

   Dus nee Gerrit, maar van mij mag je!

   1. Je hebt het vals spelen van de elite heel goed in kaart gebracht, Theo.
    Wat zou er gebeuren als PVV en FvD gaan fuseren en samen veruit de grootste zouden worden bij de volgende verkiezingen? Dan zou de elite hen collectief de rug toedraaien, totdat de macht weer naar de bekende kliek gaat!

    1. ‘De bekende kliek’ of de onbekende kliek: het is en blijft allemaal politiek.
     Maar hoop doet leven, al is ht tegen beter weten in. Tóch?

 6. Het grote manco voor het artikel.
  Dan denk ik aan mijn ouders welke WO2 zeer duidelijk aan het lijf hebben ondervonden.
  Mijn vader was schipper Rijnvaart en tussen 1941 en 1945 hadden deze mensen GEEN geld en hoe leefden zij.
  RUILHANDEL en best grappig om te vermelden ik heb heden nog een heel exclusieve bloemenvaas in mijn bezit.
  Want vader en moeder hebben de hele oorlog lang in Duitsland op de Rijn vertoefd.
  Hadden ook geen geld nodig.
  Kippen, konijnen en ander klein vee dat was het geld en wie deze niet had, had mooie spullen.
  lading welke vervoerd werd van graan tot kolen was dus makkelijk aan te komen voor ruilhandel.
  Mijn vrouw is Poolse en heeft dus de crisis jaren 90 ervaren.
  Zij met familie leefde op het platte land en daar gold exact hetzelfde er was aan niets een tekort.
  Noorwegen en Zweden hebben reeds proef gedraaid en dat liep direct op een groot fiasco uit.
  Omdat de mensen met een kaart een goud deeltje kochten en gingen daarmee naar het buitenland om het weer om te zetten in euro of dollar.
  En zo zijn er tal van proeven met een succes een fiasco.
  Rusland het enige land wat geen schulden kent bij lagere overheden heeft afgelopen voorjaar een systeem wat wel een succes is geworden en waarom?.
  Voor ondernemers welke er aan mee doen is de BTW verlaagd van 16% naar 3% en toch is er veel meer BTW verkregen als voorheen en wie betaalt deze prijs?.
  HET WESTEN omdat zo de kapitaalvlucht is afgekapt.
  Wij noemen dit het zwart geld circuit.
  Heden draait het systeem proef bij ambtenaren en private werknemers en ook hier is de belasting op inkomen gezakt van 13% naar 9%.
  Amerika en Israël waren heel nieuwsgierig hoe dit mogelijk is maar krijgen voorlopig geen inzicht erin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: