Coindesk stelt een terechte vraag en ze geldt eveneens voor de cryptowereld. Overheden maken het burgers almaar lastiger om nog cash geld aan te houden. Te gebruiken, te spenderen en ontvangen. Waar is het hen daarmee nu om te doen? Om zwart en crimineel geld uit circulatie te halen, zoveel mogelijk? Om ons te controleren, beheersen? In Griekenland word je bestraft wanneer je niet minstens een deel van je loon met een betaalkaart uitgeeft. (Dat wist u toch, en het is 8 januari en nog lang geen 1 april…) De wet is ingegaan op 1 januari 2020. Gelukkig Nieuwjaar! 

Griekenland belast het gebruik van cash

Aanmoedigen geen of minder contanten te gebruiken. Eventueel daar op aandringen, tot daar nog aan toe. Maar ronduit bestràffen, belasten, wie nog (veel) cash geld durft te gebruiken? Ondergetekende had niet gedacht bovenstaande titel ooit te hoeven schrijven. En toch. Maar contanten worden in tal van landen geschuwd. Van België tot Griekenland, van Portugal tot Nederland, van Uruguay tot Slovakije. Macro Trends noemt ze allemaal op, de landen waar u met cash niet meer welkom bent. Bedoelend: waag het niet om ermee aan te komen boven een zeker laag bedrag! Macro Trends breekt dan ook een lans voor goud en bitcoin. Als we ergens nog met ons geld (het weinige…) kunnen vluchten is het daarheen, toch? Maar: goud kan altijd geconfisceerd worden (zoals in de States in de jaren ’30). En oh wee, overheden zijn overal druk bezig om cryptomunten, bitcoin voorop, te ‘omkaderen’. In wetten, regels te gieten. Te ‘reguleren’. Te…versmachten straks?

Limieten

Country Limits
France €3,000 (€15,000 for non-residents)
Hungary €5,000 for business/legal persons
Cyprus €10,000
Portugal €10,000
Slovakia €5,000
Spain €2,500 (€15,000 for non-residents)
Bulgaria €10,000
Belgium €3,000
Greece €1,500
Denmark €1,340
Netherlands €3,000
Australia $10,000 (proposed)
Uruguay $5,000 Tab. 3
Currently Active Criminal Cash Payment Ceilings
by Country
Source: European Consumer Centre France (October 2019)’

‘I know nothing!’

Oké, gesteld: we weten niks van goud af, het hoe en waar (wel het waarom misschien?) Ook: van cryptmunten hebben we al helemaal geen kaas gegeten. Te ingewikkeld allemaal hoor. Ja, de term ‘bitcoin’ zegt ons, vaag, wel iets. Maar om dat nu allemaal te gaan bestuderen? Erover te lezen, onszelf te moeten instrueren (oeps, weeral zo’n moeilijk woord…) Pffff. Ja, beste lezer, en toch, en toch. Want overheden sturen ons naar banken. Niet voor contanten, maar het moet ineens allemaal, en dringend ook, met kaarten. Met plastic. Maar wat indien of als die banken insolvent worden? Niet meer kredietwaardig? Zoals in 2019 nog gebeurde in India. Duizenden klanten van Indiasche banken die niet meer aan hun rekening konden. Banken had gespeculeerd, foutje, jammer, u kunt nog 14 euro afhalen per maand. In China. En net weer in januari, ditmaal in Libanon. Het zal meer en meer gebeuren, mark our words! Dan kunt u toch best voorzien een appeltje of…neen: véle kilo’s appels voor de dorst achter de hand te hebben. Dus: toch maar vlijtig studeren op digitale munten en goud hoor…!

4 reacties

  1. Ik kan me de ongerustheid vd artikel schrijver voorstellen. Maar weet nog steeds niet zeker of bitcoin nu de oplossing is. Van de andere kant. Als er voldoende believers zijn in de bitcoin dan is het op zn minst een overweging waard om eventueel een bitcoin aan te schaffen.

    1. Hallo Bergje, ben het helemaal met je eens. Je moet oeverigens ook niet op één paard wedden. Bitcoin is erg jong, bestaat net 10 jaar en moet de eerste echte economische crisis nog meemaken.. Maar wat wel staat is dat je ongeveer alles beter kan hebben dan fiat 🙂 Toch koop ik zelf liever wat goud, minder volatiel.

  2. Het heeft natuurlijk alles te maken met de “war on cash.” Zogenaamd om het zwart en crimineel geld te verbannen roepen de overheden om het hardst om te minderen met cash en alles online af te handelen. De dieper liggende gedachte hierachter is om de totale controle te krijgen over ieders financiën. Daarvoor staat cash in de weg en moet het netwerk van cryptomunten geheel omkaderd zijn. Wat daarna volgt, over een x-aantal jaartjes, is dat we met ons allen een nieuwe vorm van belasting betalen. Een bankbelasting om het fiat geldsysteem overeind te houden. Hoe dan? Heel eenvoudig, met negatieve rentetarieven en de kosten van het aanhouden van een (verplichte) bankrekening. Dat is waar centrale banken naar streven. Samen met de overheid roepen ze dat het dient om de burger te beschermen. Totale onzin natuurlijk. De cybercriminaliteit neemt navenant toe al naar gelang meer transacties digitaal gaan.

    Nogmaals, het is het huidige fiat geldsysteem dat banken en overheid dwingt om cash te verbannen. Alleen door de totale controle te hebben over de financiën van alle burgers kun je heel eenvoudig belasting heffen. Ook een kleine vergoeding voor het doen van een overschrijving komt dan in beeld. Alle transacties zijn in beeld. Ideaal. Ook voor de overheid. Die kan de Belastingdienst grotendeels sluiten. Alle huidige vormen van belastingheffing kunnen worden vervangen door een heffing op de banktransacties. Hoe simpel is dat niet. De btw op al het geldverkeer wat beweegt tussen rekeninghouder en leveranciers, winkels, bedrijven, enzovoort. De loonheffing en inkomstenbelasting kunnen verdwijnen. Nu al is precies in beeld wat voor soort bijschrijvingen iemand op zijn rekening ontvangt. Als dat de maandelijkse inkomsten zijn van de werkgever dan hoeft de baas geen loonheffing meer in te houden en af te dragen. Allemaal administratieve rompslomp waar een werkgever niets aan heeft. Via de bankrekening kunnen alle inkomensbijschrijvingen worden belast en linea recta worden bijgeschreven op de rekening van de Schatkist. Een totale omvorming van het belastingstelsel is nu nog politiek gevoelig. Maar tijden veranderen. De taken van de Belastingdienst kunnen worden overgenomen door de banken. Ben ik nu George Orwell? Absoluut niet. Kwestie van nuchter vooruit kijken. Al schrijvende denk ik om hierover maar een eigen column te gaan schrijven. Tot snel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: