Griekse belasting op cash: tegen ontduiking of tegen anonimiteit?

4

Coindesk stelt een terechte vraag en ze geldt eveneens voor de cryptowereld. Overheden maken het burgers almaar lastiger om nog cash geld aan te houden. Te gebruiken, te spenderen en ontvangen. Waar is het hen daarmee nu om te doen? Om zwart en crimineel geld uit circulatie te halen, zoveel mogelijk? Om ons te controleren, beheersen? In Griekenland word je bestraft wanneer je niet minstens een deel van je loon met een betaalkaart uitgeeft. (Dat wist u toch, en het is 8 januari en nog lang geen 1 april…) De wet is ingegaan op 1 januari 2020. Gelukkig Nieuwjaar! 

Griekenland belast het gebruik van cash

Aanmoedigen geen of minder contanten te gebruiken. Eventueel daar op aandringen, tot daar nog aan toe. Maar ronduit bestràffen, belasten, wie nog (veel) cash geld durft te gebruiken? Ondergetekende had niet gedacht bovenstaande titel ooit te hoeven schrijven. En toch. Maar contanten worden in tal van landen geschuwd. Van België tot Griekenland, van Portugal tot Nederland, van Uruguay tot Slovakije. Macro Trends noemt ze allemaal op, de landen waar u met cash niet meer welkom bent. Bedoelend: waag het niet om ermee aan te komen boven een zeker laag bedrag! Macro Trends breekt dan ook een lans voor goud en bitcoin. Als we ergens nog met ons geld (het weinige…) kunnen vluchten is het daarheen, toch? Maar: goud kan altijd geconfisceerd worden (zoals in de States in de jaren ’30). En oh wee, overheden zijn overal druk bezig om cryptomunten, bitcoin voorop, te ‘omkaderen’. In wetten, regels te gieten. Te ‘reguleren’. Te…versmachten straks?

Limieten

Country Limits
France €3,000 (€15,000 for non-residents)
Hungary €5,000 for business/legal persons
Cyprus €10,000
Portugal €10,000
Slovakia €5,000
Spain €2,500 (€15,000 for non-residents)
Bulgaria €10,000
Belgium €3,000
Greece €1,500
Denmark €1,340
Netherlands €3,000
Australia $10,000 (proposed)
Uruguay $5,000 Tab. 3
Currently Active Criminal Cash Payment Ceilings
by Country
Source: European Consumer Centre France (October 2019)’

‘I know nothing!’

Oké, gesteld: we weten niks van goud af, het hoe en waar (wel het waarom misschien?) Ook: van cryptmunten hebben we al helemaal geen kaas gegeten. Te ingewikkeld allemaal hoor. Ja, de term ‘bitcoin’ zegt ons, vaag, wel iets. Maar om dat nu allemaal te gaan bestuderen? Erover te lezen, onszelf te moeten instrueren (oeps, weeral zo’n moeilijk woord…) Pffff. Ja, beste lezer, en toch, en toch. Want overheden sturen ons naar banken. Niet voor contanten, maar het moet ineens allemaal, en dringend ook, met kaarten. Met plastic. Maar wat indien of als die banken insolvent worden? Niet meer kredietwaardig? Zoals in 2019 nog gebeurde in India. Duizenden klanten van Indiasche banken die niet meer aan hun rekening konden. Banken had gespeculeerd, foutje, jammer, u kunt nog 14 euro afhalen per maand. In China. En net weer in januari, ditmaal in Libanon. Het zal meer en meer gebeuren, mark our words! Dan kunt u toch best voorzien een appeltje of…neen: véle kilo’s appels voor de dorst achter de hand te hebben. Dus: toch maar vlijtig studeren op digitale munten en goud hoor…!