Decentral: een Centrale Crypto Bank in wording?

2

Econoom Stephen Moore, ‘a former Wall Street Journal editorial writer and senior fellow at the Hoover Institution’, wil de eerste wereldwijde gedecentraliseerde centrale crypto bank oprichten. Het is een mondvol en tegelijk een unieke, gedurfde, mind blowing zet. En provocerend natuurlijk tot en met! U kunt zich voorstellen op wat voor tegenwind het initiatief kan rekenen?! Toch lijkt het maar de zoveelste stap in wat een razendsnelle ontwikkeling en evolutie is. Voor de blockchain techniek, voor digitale munten. De man is ook een volhouder en van alle markten thuis. Kunnen we hem een (crypto)revolutionair noemen? Vecht hij het ultieme gevecht tegen windmolens? Of is hij een opportunist…

Decentral

‘Economist Stephen Moore, who recently lost out on a bid to join the board of the Federal ReserveOpens a New Window., is now looking to start his own mini-Fed through the creation of a cryptocurrencyOpens a New Window. product that is billing itself as “the world’s decentralized central bank.”‘ Hij vervoegt daarmee als CEO een groep ondernemers die zoekt een zekere stabiliteit te brengen voor bitcoin en altcoins. De aanvoer regelen ook bijvoorbeeld, net als de Federal Reserve dat doet voor de Amerikaanse dollar. (En hoè die dat doet…?!) Bij de eerste crypto centrale bank ter wereld zou geen sprake zijn van geld (munten) bij creëren tegen de sterren op natuurlijk. Wat ECB en Fed uiteraard wel kunnen en doen naar willekeur, met alle muntontwaarding van dien.

Overige taken van Decentral

  • ‘will attempt to perform Fed like duties
  • regulating the supply of crypto in the same way as the Fed controls the supply of money
  • will exchange its own new token for other cryptos
  • supply of the new cryptocurrency will be tied to the value of the dollar or some other “stable” valuation method’ 

Een tijdbom

Of de Federal Reserve zo’n zet graag ziet komen? Neen natuurlijk niet, want Decentral zou haar macht en autoriteit een geweldige klap toedienen. Het mag gerust een tijdbom onder de gevestigde monetaire macht worden genoemd. Onder de dollar ook en zeker. Dus: met man en macht tegenwerken zal haar antwoord wel worden. Mark our words…! De hamvraag wordt dan wel: kàn zo’n gedecentraliseerde centrale bank voor crypto wel worden tegengehouden…?

Minpuntje

Moore zag een zitje bij de Fed aan zich voorbij gaan. Haalt hij zo compensatie voor rancune en zoekt hij wraak? De volgende uitspraak horen we ook niet graag en ze komt precies van CEO Moore: “I’m really excited about doing this,” Moore said. “I hope it makes me rich.” Kijk, rijk willen worden is prima, maar als dit je eerste besogne en insteek is, dan horen we zulks toch niet graag. Het geeft niet echt…vertrouwen. Ons idee! Hoe denkt u hier over, beste lezer? Verwacht u dat Decentral het licht zal zien? En welke implicaties zal of zou dit dan wel hebben? We vernemen het als altijd graag…!

https://www.foxbusiness.com/technology/exclusive-stephen-moore-fed-crypto-central-bank

https://www.forexlive.com/cryptocurrency/!/fed-board-reject-moore-to-start-a-cryptocurrency-central-bank-20190624