Grootste gelddrukker ter wereld: het wordt méér cash in plaats van minder

After 201 years, German firm, Koenig & Bauer AGthe market leader for machines that print the world’s banknotes – is pushing into printing on Coke cans and beverage cartons.’ Tijdelijk toch. Want voor wie er nog aan twijfelt of er nu meer of minder cash in omloop is? Biflatie berichtte tot nu toe wel vaker over de cashloze maatschappij die in aantocht is. Of in ieder geval al flink in ontwikkeling. Maar wie de grafiek van de totale geldhoeveelheid bekijkt onderaan dit artikel gaat hier misschien wel anders over denken…

Biljetten absoluut niet zeldzaam

Over welke landen precies allemaal meer of minder van zijn drukpersen afnemen, is Claus Bolza-Schuenemann discreet. De Chief Executive is de achterachterkleinzoon van de oorspronkelijke stichter van Koenig & Bauer. De familie controleert nog een vijfde van de aandelen. Wat hij wel zegt is dat alle euro’s en dollars op deze machines gedrukt worden. CFO Daehn:

“Especially emerging markets need increasing amounts of cash, as cash in circulation closely correlates with gross domestic product,countering reports that banknotes are becoming obsolete because of the advance of cashless payments.’

De huidige situatie is goed en de orders heel behoorlijk, voegt hij er nog aan toe.

It’s all in the chart, stupid

klik hier voor de grotere weergave

5 reacties

 1. Steeds meer mensen komen tot ontdekking dat ze beter niet in de valkuil kunnen trappen van volledige controle.
  Een aantal mensen in mijn omgeving hebben al een stap voorwaarts gemaakt door pinbetalingen te minimaliseren en alle betalingen van minder dan bijvoorbeeld 20% van het maandsalaris Cash te betalen. Langzamerhand gaan steeds meer ogen open voor de kwade bedoelingen van de banksters en de politieke elite.

 2. Het is natuurlijk wachten tot een totale debt reset. Je kan het je nu misschien nog niet voorstellen, maar het is de enige manier waardoor het schuldensysteem, of eigenlijk gewoon het systeem, verder kan. Centrale banken zitten in de knel. FED durft niet verder te verhogen, en de ECB al helemaal niet, want hogere rentes zijn gewoon de strop voor eigenlijk het hele obligatiesysteem. De schulden worden wereldwijf onbetaalbaar bij hogere rentestanden. Eerst komt de ontkenningsfase, want niemand gaat geloven dat de negatieve rentes binnen een niet al te lange tijd zullen worden ingevoerd. Ongeloof, maar daarna de acties en ge gevolgen, mensen nemen geld van de bank, iedereen zet om naar cash geld, want dat valt niet te belasten. totdat het macroeconomische zo’n rommel wordt, dan komt er waarschijnlijk vanuit IMF een schuldenreset. En knop op de toetsten en alles naar nul. Misschien even chaos, maar daarna vrolijk weer verder. Iedereen die in goud zit lacht en misschien bitcoin ook wel, want de machthebbers kunnen dat veel moelijker regelen dan geld en schuld an sich. Het is een nog onvoorstelbare gedachte, maar het gaat komen, ben ik vrijwel zeker van. Duurt misschien nog even en gelukkig maar dus maak u klaar.

 3. Dat er meer biljetten worden gedrukt heeft niets te maken met meer of minder cash. Deze firma drukt ook voor landen met een hoge inflatie. Dat zijn veel doosjes extra papier. Ik ben van mening dat er minder cash gebruikt wordt in de westerse landen doordat de massa kiest voor het digitaal betaalgemak. Daarnaast dwingt de lage rente de banken tot repressieve maatregelen zoals negatieve rente waardoor mogelijk een heffing wordt ingevoerd op cashgeld. Ik kom daar op terug in een eigen column die hier binnenkort verschijnt.

  1. Nou Gerrit, ik denk ook dat als er maar een beetje het besef komt dat je met digitaal geld eigenlijk geen baas meer bent over je eigen geld, dit heel snel kan veranderen. We blijven (zuinige) nederlanders. Negatieve rente op je bankrekening is eenvoudig te innen, maar heffingen op cashgeld?? In de praktijk gewoon niet haalbaar. Daarom kan de trend snel keren, helemaal onder de toch zuinige nederlanders.

  2. Gerrit, Simon en natuurlijk ook anderen.

   Ik las op 7 mei jl. een goed stuk op marketupdate.nl , “IMF onderzoekt mogelijkheden negatieve rente”.

   Hierin wordt ook gesproken over een wisselkoers op je JE EIGEN geld.

   Laat ik nu net een krantje voor die Bagger verkiezingen binnen krijgen met een bijdrage van burgemeester Krikke van Den Haag waar in ze de voordelen voor de burger van Europa opsomt.
   Ze komt niet verder dan “Als je met de auto naar Frankrijk of Spanje gaat kom je geen slagbomen meer tegen en hoef je geen wisselkoers meer te betalen”.

   Nu zou ik persoonlijk heel graag €3,00 wisselkoers betalen tijdens mijn verblijf in de door mij zelf gekozen opvang in de regio en juist dat luttele bedrag wordt door de onwetende voorstanders (de domme burgers) van Brussel continu aangevoerd als één van de grootste voordelen van dit Europa.

   Maar lezende het artikel in marketupdate onderzoekt het IMF juist wel een wisselkoersje en wel op het geld wat een burger contant wenst op te nemen van ZIJN spaarrekening!

   Een wisselkoers van een Euro voor een Euro, maar wat wisselen we dan?
   En om dat te begrijpen ben ik dan weer te dom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: