Deflatie: hier en nu en in de toekomst

22

‘Deflatie (‘uitblazen’) is in de economie een aanhoudende daling van het algemene prijsniveau. Anders gezegd is deflatie een negatieve inflatie. Hoewel deflatie op de korte termijn een stijging van de koopkracht betekent, kan het op de middellange termijn zeer schadelijke gevolgen hebben, omdat het de winstgevendheid van bedrijven aantast: zowel huishoudens als bedrijven zullen consumptie en investeringen uitstellen’. We kunnen het zelf niet beter omschrijven dan Wikipedia.org. En precies naar deze bijzonder ernstige toestand vrezen we dat de wereldeconomie evolueert. Sterker nog: we bevinden ons reeds in deflatie sinds februari 2020. Blame it on Corona? Neeuh, het zat er gewoon aan te komen.

Krimp

Uitgesteld koopgedrag en dus minder verkopen nopen tot minder investeringen, waardoor er meer ontslagen vallen. Die werklozen hebben minder te besteden, dus moeten de prijzen zakken tot een nog lager niveau. Het is de vicieuze cirkel van naar beneden, minder, krimp. En probeer daar nog maar eens uit te raken. De wereld maakte het eerder mee, in de jaren ’30. Die periode heette niet voor niets De Grote Depressie. Kenners met tientallen jaren ervaring zoals Gerald Celente noemen wat er nog aankomt zelfs De Grootste Depressie! Uit The Great Depression raakte de wereld pas uit na 10 jaar en een Tweede Wereldoorlog.

De doodsteek voor schuldenaren

Japan maakte ook zo’n periode van deflatie mee en recenter: ‘Ontwikkeling van de prijsindexen in Japan, 1980-2008. Vanaf 1993 trad deflatie op; de daaropvolgende periode geldt als een ‘verloren decennium’ voor de Japanse economie.’ Nog een gevolg voor de economie is de stijging van de reële rente. Schulden moeten dan afgelost worden voor een bedrag dat door de deflatie hoger ligt. Geld dat meer waard is geworden. Het kan de doodsteek betekenen voor landen, bedrijven en gezinnen die zwaar in de schulden zitten. Eén zo’n land komt dan al meteen in onze gedachten; u weet wel welk zeker?

Wikipedia.org

‘Nog lang niet aan de bodem’

Danielle Park is de President en Portfolio Manager van Venable Park Investment Counsel Inc., en auteur van de bestseller “Juggling Dynamite: An insider’s wisdom on money management, markets and wealth that lasts”. Ze onderhoudt teven een populair blog JugglingDynamite.com. Mevrouw Park spreekt en schrijft onder veel meer over de risico’s en realiteiten van investeerders gedrag. In april jl. werd ze geïnterviewd door HoweStreet.com. Onder de titel ‘Historically, Pandemics Lead to Deflation. Danielle Park – April 16, 2020′. We zijn nog lang niet aan de bodem, zegt ze:

Deflatie in aantocht

Ronald Heister (Bossmaker) in gesprek met voormalig bestuurder van de Nederlandse Bank, Lex Hoogduin, bestsellerauteur Eric Mecking (‘Deflatie in aantocht’) en schrijver en econoom Sander Boon:

De Grote Depressie