Chinese aandelen verloren reeds 12 procent in oktober 2018. En staan 26 procent onder hun niveau van begin dit jaar. Slecht nieuws voor de wereldbeurzen en dus de economie, dat nog helemaal niet in de koersen verrekend zit. Vroeger heette het: wanneer het regent in de VS, druppelt het in Europa. Of in de rest van de wereld. China is echter officieel de tweede grootste economie geworden, maar wellicht al de grootste ter wereld. En daardoor een betere graadmeter van de staat van die wereldeconomie. Die meter staat ondertussen flink in het rood…

CC0 Creative Commons Pixabay

Gekookte boeken?

Het is algemeen bekend dat het Oosterse land haar economische cijfers manipuleert. ‘To cook the books’, luidt de sappige Engelse omschrijving. Cijfers ‘masseren’ ook wel. Wel, het wordt nog erger dus wanneer dié cijfers al niet goed zijn?! Of tenminste flink onder de verwachtingen. Eén indicator is misschien wel de enige betrouwbare in het ganse land. Het is de purchasing managers index (PMI) opgesteld door een plaatselijke business school. 300 Van haar oud-studenten staan ondertussen aan de top van grote en kleine privébedrijven. Zij werden ondervraagd over hun toekomstverwachtingen. Hun plannen voor al dan niet investeren en mensen aanwerven.

Wereldbeurzen: Meer onheil op komst?

De bevindingen zijn ontluisterend. Compleet tegengesteld aan de officiële PMI natuurlijk, die al meer dan zes jaar rond dezelfde 50 punten blijft hangen. ‘Unprecedented difficulties, increasingly pessimistic about business prospects for the next six months.’ Deze onofficiële of officieuze index vertelt een heel ander verhaal. Want tuimelt van 55 begin 2018 naar 42 in oktober 2018. Dat kan tellen dunkt ons. Te meer omdat dit een voorspellende, voorlopende indicator is van de toekomst van een economie.  Li Wei, professor economie van genoemde school, vat de bevraging samen met enkele woorden. “For most, business has never been worse.”

Geen eilanden meer

CNBC heeft berekend dat wanneer de Chinese aandelenmarkt met 10 procent of meer daalt, 70 procent van de Amerikaanse aandelen dalen. En alle indexen eveneens op verlies komen, met ongeveer 5 procent oftewel de helft. No man is an island, schreef Hemingway ooit. Met alle landen en economieën sinds lang innig verbonden met elkaar, zouden we dit kunnen parafraseren. Geen enkel land is een eiland. Economisch gezien. (Het Verenigd Koninkrijk wel maar dat is een heel ander verhaal.) Als de geschiedenis een leidraad is, dan mogen we in Europa ook rode beursindices verwachten. En de afgelopen tijd gingen de beurzen al hard onderuit. We houden het in de gaten.

6 reacties

  1. Dat er meer onheil op komst is lijkt vrij zeker. Nog nooit hebben zoveel beursanalisten in koor geroepen dat een flinke correctie, of mogelijk een crash, aanstaande is. Het is ook een volkomen logische reactie op de enorme scheefgroei tussen de inkomens en vermogens van de 10 procent Rijken der aarde die evenveel rijkdom bezitten als de andere 90 procent van de wereldbevolking. De balans is volkomen zoek. Hoe groter dit soort verschillen, hoe groter de crash die de boel weer gelijk moet trekken. Wat mij opvalt is dat de markten in de VS en in de EU nog niet echt diep gaan maar voorlopig alleen maar corrigeren. Het lijkt er op dat nog behoorlijk wat beleggers een (ijdele) hoop hebben dat het om tijdelijke correcties gaat. Als zo meteen ook deze beleggers merken dat de lange hete zomer zo meteen toch echt ten einde is dan kan het kwik snel dalen en merken velen te laat dat de winter al is begonnen. De herfst als normale periode die we nodig hebben voor de overgang van warm naar koud seizoen zal voor velen te kort zijn. Gevolg: grote paniek in de winter en lange rijen in de Hema voor wollen wanten en ijsmutsen. Marcel Boekhoorn is de lachende derde.

  2. De Nederlandse beurs AEX is sinds de zomer ook al gewoon met 10% gedaald, je hoort het niet veel over, maar het momentum lijkt toch echt wel voorbij en de kans is groot dat de beurs in 2019 voor lagere koersen gaat zorgen, door uiteenlopende redenen. Vooral de centrale banken stoppen met het verschaffen van nieuwe geprinte euros en dollars zal denk ik de financiele wereld laten schrikken. Ze zijn daar zo aan gewend geraakt afgelopen jaren!!!!

  3. Volgend jaar een nieuwe recessie? Dan moet het kabinet opnieuw fors gaan bezuinigen op vooral de zorg en de sociale zekerheid, juist om dat de uitgaven aan deze twee posten hard groeien. Zie https://www.ad.nl/politiek/coalitie-zinspeelt-op-nieuwe-bezuinigingen~a038865b/ “Coalitie zinspeelt op nieuwe bezuinigingen”. Zullen deze 4 coalitiepartijen (VVD, CDA, D66, ChristenUnie) het voor elkaar krijgen om een nieuw besparingspakket door te kunnen voeren?

  4. Na regen komt zonneschijn, ofwel geen vuiltje in de lucht. Dit is juist een mooi instap moment.
    Zolang de inflatie maar laag blijft zal er geen reden tot paniek zijn. Die reden is heel simpel, er is geen alternatief voor kapitaal om te investeren! De rente in Europa staat op laagste niveau ooit en gaat de komende jaren niet of nauwelijks omhoog. De crypto-munten blijken toch meer en meer onbetrouwbaar, als investering, bovendien kunnen die door hackers gestolen worden.

    De onroerend goed markt is zwaar over de top. Er is al te veel kapitaal naar deze sector gevlucht. Buitenlandse valuta, zoals de Zwitserse frank zijn ook uit de gratie. De grondstoffen zijn normaal geprijsd, metalen zelfs fors gedaald. Olie is niet meer goedkoop. Wat moet je doen om nog rendement te behalen?

    Zodra de Amerikaanse beurs meer dan 5% gaat dalen zal de FED de rente weer op nul zetten.
    Ofwel niks aan de hand, voor diegene de er slecht door slapen, neem een PUT-optie, dan kan je profiteren van een dalende beurs.
    Oh, en al die zogenaamde wereld politieke vraagstukken is niet meer dan een rimpel aan het oppervlak, handelsconflict met China, moord conflict met Saoedi , spionage van de Russen, onenigheidje in Syrië, Iran en de Oekranie , Noord Korea, Brexit, allemaal gebakken lucht, wat gewoon weer verdwijnt, alsof er nooit iets is gebeurd.

  5. Tijd dus om een put te kopen op die aex en of andere indexen.

    Ik ben ook erg benieuwd wanneer de staatsschuld van de VS als zijnde onhoudbaar wordt gezien door de financiele markten. Dan krijgen we dus het griekenland scenario en toen was je de pineut als je als financiele instelling griekse staatsobligaties op de balans had staan straks ben je dus de pineut als je staatsobligaties van de VS op je balans hebt staan. Het omslagpunt zal dan 130 % staatsschuld zijn van het BBP maar dan ga ik wel van Italie uit. En die 130 % komt rap dichterbij.
    Echter is het mij nog niet geheel duidelijk waarom de VS niet net als Japan naar een staatschuld van 240 % van het BBP kan gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: