Donkere wolken aan de economische horizon

6

Chinese aandelen verloren reeds 12 procent in oktober 2018. En staan 26 procent onder hun niveau van begin dit jaar. Slecht nieuws voor de wereldbeurzen en dus de economie, dat nog helemaal niet in de koersen verrekend zit. Vroeger heette het: wanneer het regent in de VS, druppelt het in Europa. Of in de rest van de wereld. China is echter officieel de tweede grootste economie geworden, maar wellicht al de grootste ter wereld. En daardoor een betere graadmeter van de staat van die wereldeconomie. Die meter staat ondertussen flink in het rood…

CC0 Creative Commons Pixabay

Gekookte boeken?

Het is algemeen bekend dat het Oosterse land haar economische cijfers manipuleert. ‘To cook the books’, luidt de sappige Engelse omschrijving. Cijfers ‘masseren’ ook wel. Wel, het wordt nog erger dus wanneer dié cijfers al niet goed zijn?! Of tenminste flink onder de verwachtingen. Eén indicator is misschien wel de enige betrouwbare in het ganse land. Het is de purchasing managers index (PMI) opgesteld door een plaatselijke business school. 300 Van haar oud-studenten staan ondertussen aan de top van grote en kleine privébedrijven. Zij werden ondervraagd over hun toekomstverwachtingen. Hun plannen voor al dan niet investeren en mensen aanwerven.

Wereldbeurzen: Meer onheil op komst?

De bevindingen zijn ontluisterend. Compleet tegengesteld aan de officiële PMI natuurlijk, die al meer dan zes jaar rond dezelfde 50 punten blijft hangen. ‘Unprecedented difficulties, increasingly pessimistic about business prospects for the next six months.’ Deze onofficiële of officieuze index vertelt een heel ander verhaal. Want tuimelt van 55 begin 2018 naar 42 in oktober 2018. Dat kan tellen dunkt ons. Te meer omdat dit een voorspellende, voorlopende indicator is van de toekomst van een economie.  Li Wei, professor economie van genoemde school, vat de bevraging samen met enkele woorden. “For most, business has never been worse.”

Geen eilanden meer

CNBC heeft berekend dat wanneer de Chinese aandelenmarkt met 10 procent of meer daalt, 70 procent van de Amerikaanse aandelen dalen. En alle indexen eveneens op verlies komen, met ongeveer 5 procent oftewel de helft. No man is an island, schreef Hemingway ooit. Met alle landen en economieën sinds lang innig verbonden met elkaar, zouden we dit kunnen parafraseren. Geen enkel land is een eiland. Economisch gezien. (Het Verenigd Koninkrijk wel maar dat is een heel ander verhaal.) Als de geschiedenis een leidraad is, dan mogen we in Europa ook rode beursindices verwachten. En de afgelopen tijd gingen de beurzen al hard onderuit. We houden het in de gaten.