Het wordt alsmaar gekker in ons fiat geldsysteem. Spaarbanken en deposito-rekeninghouders voelen de gevolgen van de negatieve rente. Het rentebeleid van de ECB eist z’n tol. We konden er op wachten. De idiote gedachte om met goedkoop geleend geld de economie op te krikken wordt door kritische analisten al een aantal jaren beschouwd als een krankzinnige maatregel.

Negatieve rente eist z’n tol

Monetaire acties die goedkoop geld genereren mogen nooit te lang duren. Goedkoop geld werkt verslavend en lokt particulieren en bedrijven die minder stabiel in de schoenen staan. Ook zombiestaten, zoals Griekenland en Italië, staan vooraan in de rij om met goedkoop geld hun hoogrentende staatsleningen af te lossen. De monetaire geschiedenis heeft geleerd dat stimulering met goedkoop krediet niet te lang mag duren.

Boeterente

De schuldenberg wordt te hoog en dwingt tot lagere rentetarieven. Een steeds groter deel van de nationale inkomsten(BBP) wordt opgeslokt door de rente- en aflossingsverplichtingen. De economische groei daalt en zie nu anno 2020 de gevolgen. Onbetaalbare woonhuizen voor de jongeren en beurzen alltime high. De ECB heeft te lang gewacht met het afbouwen van hun stimulerende beleid en kan niet meer terug. De FED ziet zich gedwongen om later dit jaar ook hun rentetarieven te verlagen richting het nulpunt. Of zoveel eerder als de VS-economie krimpt. De ECB is een stap verder en berekent een negatief tarief van 0,5 procent voor de banken die hun overtollig (kas)geld stallen bij de ECB. Dat is een maatregel om de banken er toe te bewegen om zo weinig mogelijk kasgeld aan te houden na een dagje “hard werken,” lees: zoveel mogelijk leningen verstrekken. Houd je teveel over dan heb je het niet goed gedaan en betaal je voor straf een boete in de vorm van negatieve rente.

Noodklok

Duitse banken hebben er “handig” op ingespeeld en verlaagden hun spaarrente naar nul procent en zelfs negatief voor depositobedragen. De vermogende bankrekeninghouders worden hiermee gedwongen om geld op te nemen en te investeren in vastgoed en aandelen. Dat verklaart de lange beurshausse vanaf 2010 tot in de derde week van dit jaar. In de vierde week 2020 begonnen de koersen te dalen onder druk van het Coronavirus. Misschien wel een trigger voor meer beursellende. We gaan het volgen. Maar wat te denken van de problemen bij Europese banken? Banken die hun cashgeld niet meer kwijt kunnen. Duitse bankiers luiden nu de noodklok.

Bankrun

Wat er gebeurt is dat depositorekeningen worden geplunderd. Vooral in Duitsland en naar verwachting later dit jaar ook in Nederland als de ING als eerste Nederlandse bank de depositorente verlaagt naar – 0,5 procent. Voorlopig alleen voor boven de 1 miljoen. We weten inmiddels hoe de ECB werkt, net als met de renteverlagingen in kleine stapjes, gaat ook dat plafond van 1 miljoen in stapjes naar beneden. Echter maaien centrale banken het gras weg onder de voeten weg van de banken die veel spaargeld aanhouden voor hun rekeninghouders. In Duitsland staat 3 biljoen euro uit aan spaargeld op de digitale spaarrekening. Maar wat gebeurt er? Vermogende rekeninghouders zijn slimme mensen en nemen hun geld op van hun depositorekening. In Duitsland zijn ze een stapje verder met het plafond waarboven negatieve rente wordt berekend.

Banken lopen over met cash

Sommige Duitse spaarbanken berekenen negatieve tarieven boven 100.000 euro. Dat kost elk jaar 500 euro bij een negatieve rente van 0,5 %. De huur van een bankkluis gaat vanaf 10 euro per maand. Dan is het sommetje snel gemaakt. Depositohouders halen hun geld van de rekening en huren een kluisje bij de bank. Echter zijn ze niet alleen maar met velen met dezelfde gedachte. Er wordt dus massaal opgenomen waardoor vooral de klassieke spaarbanken overlopen van cashgeld en het niet meer kwijt kunnen. Kluizen zijn massaal van de hand gedaan door het digitaal internetbankieren. Nu moeten banken kluizen huren bij externe private bedrijven. Uiteraard zijn er genoeg rekeninghouders die zelf een kluis aanschaffen. Is slechts een eenmalige investering. Het is een tendens bij de buren die bankiers tot wanhoop drijft.

Crash van de EU-bankenunie

Boze bankiers keren zich steeds meer tegen het repressieve beleid van de ECB. Dit zijn kwalijke ontwikkelingen die aangeven hoe fout het huidige monetaire beleid is van een Europese Centrale Bank. Straks ook in Nederland. Maar wat mogen we verwachten als zo meteen de economie verder inzakt? Nog verder dalende rentetarieven? Nog meer staatsleningen in Europa met negatieve rentetarieven? Nog meer kosten voor banken, verzekeraars en pensioenfondsen? Met uiteindelijk nog meer onvrede bij de slachtoffers? De bankrekeninghouders, gepensioneerden en belastingbetalers? Wat mij betreft is het antwoord al ingegeven in de vraagstelling. En niet te vergeten het neveneffect, een crash van de EU-bankenunie op termijn.

GW

17 reacties

  1. Beste Johan, wat kunnen mensen dan volgens jou het beste doen met hun spaargeld voordat het zover komt? Wat is wijsheid …?

    1. Beste Ed,

      dankjewel voor je reactie. Maar Joost heeft besloten om mijn bijdrage waarop jij hebt gereageerd te verwijderen, met de mededeling SPAM. Ik wil best op je vraag reageren, maar niet als de blogbeheerder zo met zijn respondenten omgaat!

        1. Dit was het bericht van Johan (we hebben de link er even uitgehaald);

          Lang geleden hadden we bankiers; nu banksters. Vriendjes van de gangsters. Plukken doen we je altijd. Steeds minder geldautomaten, steeds hogere kwartaalkosten voor de rekening. En dan gaan we je dus nu stelselmatig afromen.

          En de burger? Die moppert, maar blijft trouw zijn pinpas gebruiken, want cash geld is zo lastig en onveilig. ‘k Heb een deel van mijn spaargeld al een paar jaar geleden omgezet naar een dollar rekening van de GarantiBank:
          Nog geen spijt van gehad…

          1. Maar als de Europese banken vallen gaat de Garantibank toch ook mee? Ongeacht of je er Euro’s of dollars op hebt staan …

          2. Dat was toch de bijdrage van Johan van Vught op het artikel ING voert negatieve rente in?

          3. Dat klopt. In het verwijderde bericht ( wat veel langer was) heb ik uitvoerig verteld wat m.i. het toekomstscenario is voor de Europese banken en hoe tussen nu en enkele jaren er in één weekend een forse haircut zal plaatsvinden op alle spaargelden. En er stond ook in hoe je je (enigzins) kunt voorbereiden.

          4. Jammer Johan, dat we niet meer mogen lezen van jouw visie in deze.

            Het lijkt dus steeds meer een eenrichtingssite te worden waar een andere mening de grond in wordt geboord!

          5. Jammer dat “Disqus” op deze manier werkt. Het is niet anders. Het internet wordt steeds zwaarder beveiligd tegen spam, virussen en nepnieuws. Dat er op die manier linkjes worden verwijderd begrijp ik. Toch staat dat de discussie niet in de weg. N.m.m. kunnen we hier nog een redelijk open discussie voeren. Met columns die soms behoorlijk “brekend” zijn en zich richten tegen het gevestigde establishment, zoals het oppermachtige bankwezen. Het is van groot belang dat deze manier van vrije meningsuiting in stand blijft in een tijd dat de nieuwsvoorziening via de MSM gezapig en eentonig is. Let op, de MSM zal zich nooit vijandig opstellen tegenover het establishment. Het is vaak hun broodheer.

            Provocatie kan ontwrichtend werken en daarmee het hele systeem omver werpen. Als de MSM de massa wantrouwend maakt t.o.v. het beteugelende beleid van het bankwezen o.l.v. de ECB, dan gaat het snel mis. Dan wordt ook de bankrun op gang gebracht bij het grote publiek. Worden banken leeg getrokken en volgt een systeemcrash. Daarom loopt de MSM altijd achter de feiten aan. Hier lopen we er op vooruit. Het enige echte wakker discussie-platvorm van slapend Nederland.

          6. Dag Theo, dat klopt niet wat u zegt. Biflatie.nl heeft dit bericht niet verwijderd, dat heeft disqus gedaan, daar er klaarblijkelijk een link in stond die aangemerkt werd als schadelijk. Biflatie.nl gebruikt het commentsysteem middels disqus. Wat ons betreft mag iedereen zijn of haar mening verkondigen, zolang er met respect wordt gediscussieerd.

          7. Beste Johan, nu dan nog een keer mijn vraag. Wat kunnen mensen dan volgens jou het beste doen met hun spaargeld voordat het zover komt? Wat is wijsheid …?

          8. Als ik zo vrij mag zijn. Maar ben ook benieuwd naar reactie Johan. Het spreiden van spaargeld over meerdere banken is aan te bevelen als het saldo meerdere tonnen bestrijkt i.v.m. het depositogarantiestelsel. Een deel omzetten naar goud of zilver, het best in munten, en veilig opslaan. Altijd cash aanhouden en uiteraard ook veilig opbergen. Maar momenteel is er nog geen sprake van paniek. Laten we daarvoor oppassen. Pas als bankaandelen sterk gaan dalen, met de Deutsche Bank voorop, dan is het opletten. Ik volg daarvoor de beursanalisten. Ook de ontwikkelingen in de gaten houden inzake de verdere optuiging van de EU-Bankenunie. Beleggen is altijd een optie maar zal ik persoonlijk nooit aanbevelen i.v.m. risico van een plotselinge beursmalaise. En juist die zal aanleiding zijn voor een heuse kredietcrisis die banken laat wankelen.

          9. Dank je Gerrit voor je antwoord. Ik ben echter van mening dat het depositogarantiestelsel ook niet veel waard is als alles in elkaar stort. (Worst Case Scenario) Met de torenhoge schuldenbergen is de staat dan namelijk ook failliet en dus kunnen ook zij niet meer garant staan! M.a.w. heeft die spreiding over meerdere banken dan ook niet veel nut. Ik denk dat dan iedereen die zijn spaargeld op de bank heeft staan alles kwijt raakt. Vandaar mijn vraag wat zijn de alternatieven voor sparen op de bank, naast een deel omzetten in goud en/of zilver en een deel omzetten in cash. Het alternatief beleggen is nu inderdaad zeer risicovol. Dus wat kun je dan nog doen …?
            P.s. ben ook nog erg benieuwd naar reactie van Johan ..!

  2. Het is ongelooflijk hoe groot de waan illusies van de bankiers zijn. Banken bestaan misschien over 15 jaar wel helemaal niet meer. Ik bedoel, CBDC’s komen eraan, de techsector duikt vol op finance, Google en Apple worden de nieuwe banken. Het is over en uit, helemaal voor duitse bank. Dat mensen nu geld gaan opnemen door de negatieve rente is het begin van het einde natuurlijk… Bancaire systeem leeft alleen nog door de QE van centrale banken!!

  3. Het is toch vrij duidelijk wat de burger nu moet doen gewoon goud en zilver fysiek aankopen want op deze manier ben je mooi uit het financieel systeem er is ook geen tegenpartij meer want je speelt mooi je eigen centrale bank. Er is een video van Markus Krall eind jan waarin hij haarfijn
    uitlegt wat het scenario zal zijn komende jaren o.a deflatie eerst, banken die kopje ondergaan, enorm geld drukken, banken reddingen en uiteindelijk pogingen van de staat om de nog resterende vermogens van haar burgers te confiskeren dus wees op je hoede echt zal geen pretje worden de komende jaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: