Het zullen vast nog profetische woorden blijken die Rupertus Rothenhaeuser spreekt. Zelf staat hij als CEO vooraan in de rangen met zijn Crypto Broker AG, onderdeel van de Crypto Finance Group. Die net een licentie gekregen heeft vanwege de Zwitserse financiële markten-autoriteit (FINMA) om cryptodiensten te verzorgen voor een waaier van meest professionele klanten. Woorden waarmee de CEO bedoelt: digitale munten en blockchain technologie zijn hier om te blijven! En gelijk heeft-ie natuurljk. De digitale technologie in het algemeen is een voorloper, voortrekker, een pionier. Een innovator, een disruptor ook zoals de Engelse term luidt. Betekenis: wat de status quo verstoort, het traditionele en gekende, vertrouwde op losse schroeven zet. En het is aan de traditionele bankenwereld om catch up te doen. Of niet.

Catch up of Catch-22

Catch up doen of toch niet mee innoveren – met het aanzienlijke risico lopen dan om achter te blijven. Zeg maar in een Catch-22 situatie terecht komen. Buitengesloten te worden. Niet langer van tel te zijn. Dit mag letterlijk genomen worden en heel ernstig. Want de DeFi sector zit de bankenwereld danig op de hielen. Van 1 miljard dollar ging het naar 64,66 miljard dollar marktkapitalisatie in 14 maanden, we schrijven midden februari 2021. Zozeer is DeFi in trek geraakt. Gedecentraliseerde financiën kunnen alles wat traditionele financiële instellingen doen maar dan beter, in de zin van goedkoper en sneller, en heel wat toegankelijker. Van lenen en sparen tot verzekeren, maar zonder op (centrale) banken te hoeven vertrouwen. Zonder je hele hebben en houden te moeten blootleggen om dan soms nog nul op het rekwest te krijgen. 

Crypto = geld

Zwitserland is een van de nog weinige landen die zogenaamde regulatory clarity verschaft aan de digitale wereld. De wetten eromtrent verduidelijken, regelen. Om ook en vooral de traditionele bank maar eveneens de particulier een veilige, gereguleerde omgeving en toegang te bieden. De Zwitsers hebben het al vlug gesnapt, zij zijn beslist méé. Maar ja, met een financiële traditie die bijna 300 jaar terug gaat, moet je Zwitsers nog weinig wijs maken over geld. Zoals: dat cryptomunten meer en meer als ´geld´ kunnen worden beschouwd. Digitaal geld dus wel van een bijzondere soort, zoals met deflatoire eigenschappen. Kom daar maar eens om in de inflatoire financieel-economische wereld zoals we die ´gewoon zijn´, ermee zijn opgegroeid, niet beter wetend of iets anders kennend. 

To participate or not to participate, that is the question

Dit is nog eens een opener die kan tellen: ´A new asset class is emerging – crypto assets. It is an asset class designed for the new digital age we are now entering. Bitcoin and other crypto assets have attracted retail investors and now the attention of institutional investors, who are drawn to the independence these assets enjoy from the policies of central banks and governments, and the blockchain technology shaping the future of finance.´ Een nieuwe waarden-klasse voor de nieuwe digitale eeuw, beter kunnen we het zelf niet omschrijven. Met cryptowaarden die onafhankelijk zijn van de handelswijze van (centrale) banken en overheden. En de blockchain technologie die de toekomst van financiën vorm geeft. Amen, zou ik zeggen.

Bitcoin and more

Achter het woord of de term ´bitcoin´ waarvan vandaag alvast een deel van de wereldbevolking zal gehoord hebben, zit zoveel meer. Anders gezegd: er komt zoveel meer achteraan. De meesten en zelfs zij die al wat ingewerkt zijn, zijn nog aan het behappen wat bitcoin en altcoins au fond zijn en betekenen. Of daar komt de DeFi sector al aan en dáárachter dient zich alweer wat nieuws aan. De wereld van NFT, non-fungible tokens en parachains. Decentralisatie en Tokenization zijn ook termen waarmee iedereen die méé wil zijn, zich beter vertrouwd kan maken. Want wie niet mee is is gezien in deze. Of wordt helemaal niét meer gezien… 

Eén reactie

  1. jEUst! ALARM!

    op het vorige onderwerp van gerrit staan allemaal anti eu en anti globalistische reacties!!

    grijp in, of je eu troll loon komt deze maand niet op je rekening!

    groeten

    ursula

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: