De echte kritische (zelfbenoemde) economen, die onze welvaartsperikelen al wat langer volgen, zullen het met een aantal stellingen in mijn columns wellicht eens en uiteraard soms ook oneens zijn. Zelf ben ik geen econoom, althans niet zo één die daarvoor gestudeerd heeft. Ik ben een kritische, observerende en overdenkende “doodnormale” burger die met beide benen op de grond staat in deze wispelturige en onberekenbare maatschappij. Het feit dat onze huidige samenleving zo onvoorspelbaar is maakt het juist heel boeiend om alle ontwikkelingen op economisch en politiek gebied te volgen. Persoonlijk vind ik dat interessanter dan bijvoorbeeld het volgen van onze showbizz of reality TV. Hoewel ik zeker in ben voor een spetterend live-concert van zowel pop als klassiek. Oké, leuk om te weten misschien, maar terug naar de realiteit. Het onbevangen beschouwen van onze macro-economische ontwikkelingen vanuit een positie die niet gehinderd wordt door veel theoretische kennis gelardeerd met (verouderde) rekenmodellen is ongeveer vergelijkbaar met de voetbalsupporter die schreeuwend vanaf de tribune z’n cluppie aanmoedigt. Vanaf de tribune heb je vaak een beter overzicht op het veld en zie je direct waar de bal naar toe moet. Zo bekritiseer ik ook ongeveer al onze gevestigde economen die in dienst van hun “club” van alles en nog wat roepen over de welvaart. Met de economie, die onder invloed van de door hun afkondigde maatregelen volgens hen snel weer een hogere groei zal vertonen dan de laatste jaren het geval was, gaat het nog altijd niet best. Het bekende wensdenken van verschillende betrokken partijen moet het vertrouwen weer bij de burger terugbrengen. De gestudeerde betweters staan niet aan de zijlijn maar spreken echter vanuit hun positie onder contract van hun club. De clubs zijn de banken en de overheid is de KNVB. Kortom, een enorme belangenverstrengeling.

Twee geldstromen

Wat we momenteel waarnemen is het langzaam uit elkaar groeien van twee geldstromen. De geldstroom die zich beweegt in het circuit van de financiële markten en de geldstroom die zich beweegt in de reële economie. De maatschappij waarin u en ik ons geld verdienen en uitgeven. In het (verre) verleden waren deze beide geldstromen nauw aan elkaar verbonden maar gaandeweg zijn de laatste jaren deze geldstromen verder uit elkaar gegroeid. Dit is voornamelijk gekomen doordat het bankwezen te groot is geworden. Er is een enorm financieel overgewicht in ons polderlandschap. Dat betekent dat er een grote machtsconcentratie is in onze bankensector. Het is een bekend gegeven dat de macht niet makkelijk uit handen wordt gegeven. Dus zal er voorlopig een strijd gaande zijn tussen de beide geldcirkels die alleen maar verder uit elkaar gaan staan. Dat geeft veel narigheid op maatschappelijk gebied en dat zien we al behoorlijk om ons heen.

Bankwezen en financiële markten, één grote kliek

Het bankwezen en de financiële markten vormen als het ware één grote kliek. Het grote geld, wat via de centrale banken wordt gecreëerd, blijft ronddraaien in het eigen circuit. Er lekt nauwelijks nog geld vanuit dit circuit naar de echte reële economie. Eerder was het vaak voorspelbaar dat de economie meestal aantrekt nadat de beurzen omhoog gingen. Vaak met een vertraging van een half jaar. De bullmarkt op de beurs duurt nu al ruim 5 jaar en verschillende beursindexen zijn tot recordhoogten gestegen. Af en toe een kleine correctie maar altijd weer een lange trend omhoog. Het is dan toch heel opvallend dat wij burgers in de echte maatschappij niet echt merken dat het beter gaat met onze economie.

Macro-economische problemen

De onderliggende problemen, zoals de forse stijging van de werkloosheid in de EU, de enorme opstapeling van staatsschulden, de krampachtige euro-muntunie, de toenemende wrijvingen tussen verschillende bevolkingsgroepen en ga zo maar door, zijn in het geheel nog niet opgelost. Eerder verslechterd. Het gaat niet goed in veel geledingen van onze maatschappij. Het is inmiddels een veel benoemd probleem, onze enorme werkloosheid. Echter wordt het probleem van bovenaf niet opgelost door bijvoorbeeld het creëren van werkgelegenheid en het kwijtschelden van schulden. Daar waar wij denken waar het grote geld zit, is men niet bereid om volop te gaan investeren in een maatschappij waar de armoede en werkloosheid hand over hand toeneemt.

Voedselbanken en werkloosheid

Het kwaad straft zichzelf zou je kunnen zeggen. Als je de problemen links laat liggen is dat juist vragen om meer problemen. Het lijkt er op dat we juist nu in die vicieuze cirkel geraken. Let op de signalen die momenteel de ronde doen. De Nederlandse voedselbanken maakten op 27 maart bekend dat het aantal huishoudens dat een beroep doet op voedselpakketten vorig jaar met 30 procent is gestegen. Wekelijks doen 35.000 huishoudens een beroep op een van de 149 voedselbanken.Het lukt de voedselbanken niet om dit groeiend aantal klanten van een volwaardig en gezond voedselpakket te voorzien“, zegt Voedselbanken Nederland. Een erg verontrustend bericht wat in de media als een heel klein berichtje onderaan de pagina’s werd vermeld. Nog meer verontrustend is de werkloosheidsmeter die aangeeft dat er per dag maar liefst 700 personen hun baan kwijtraken. Zie deze website. Zo kunnen we nog even door gaan met opnoemen van economische ellende. Nog eentje dan: de faillissementen. Ook van de cijfers op deze website zult u schrikken. Het is maar dat u het weet. Onze media gaan deze cijfers niet al te hoog van de toren blazen, we kunnen het beter niet benoemen, want we moeten geen slapende honden wakker maken. Wat niet weet, wat niet deert. Toch is het niet verkeerd dat een kleine minderheid in onze samenleving een klein beetje op de hoogte is van wat er allemaal mis is in ons welvarende polderlandschap. De website Biflatie.nl vindt hierin zijn bestaansrecht.

Koude oorlog

Terugkerend naar de aanhef van dit artikel wil ik resumerend aangeven dat alle mooie cijfers van onze AEX, de DAX en de Dow Jones ons brave hardwerkende burgers, en niet te vergeten de werkzoekende burgers, niets te bieden hebben. Het enige pluspunt van stijgende aandelenmarkten is dat de dekkingsgraad van onze pensioenfondsen daarmee gediend is, al is het waarschijnlijk maar voor tijdelijk. Het feit dat consumenten weer positiever denken over de toekomst van onze economie heeft volgens mij grotendeels te maken met de bullmarkt en het bekende wensdenken van onze gevestigde economen. De onderliggende problemen zijn nog altijd niet opgelost en woekeren voort als de bekende veenbrand. Op een verkeerd moment zal deze oplaaien. We hoeven alleen maar te kijken naar de politieke spanningen tussen Oost en West. De koude oorlog komt weer terug. Dat was wel te verwachten na deze ongekende zachte winter. Het zal toch niet zo zijn dat de komende zomer een hete zomer wordt in de ongunstige betekenis? Er zijn genoeg aanwijzingen dat economische sancties tussen West en Oost roet in het eten gaan gooien. Wat dat betreft moeten we de Baltic Dry Index de komende weken maar eens in de gaten gaan houden. Ook de Harpex Index is een goede indicator. De Harpex staat daarbij dichter bij de consument dan de BDI en is daardoor eerder vroeg cyclisch. Kortom, het worden weer spannende dagen voor de kerst.

Gerrit Welbergen

26 reacties

  1. Gister maar even gekeken:

   http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2013-2014/we-zijn-het-zat.html

   Conclusie is duidelijk: De NL burger is een oetl*l. En – zoals de geschiedenis leert – vooral heel erg laf. De Gouden Eeuw hebben we te danken aan slaven en de Engelsen, Ieren en Portugesen die de VOC-schepen bemanden. De Nederlander bleef thuis wegens angstaanvallen.

   Wat dat betreft is het eigenlijk maar goed dat NL wordt opgeheven. Straks na de EU-verkiezingen gaat dat snel gebeuren. Alles overgedragen aan het groot bedrijf. Want de laffe Nederlander geeft zn centen nu eenmaal graag uit aan Ikea, auto’s en andere bullsh*t.

   De EU is wat dat betreft het beste wat de Nederlander kan overkomen:
   – het laat hem verslaafd blijven aan rommel
   – het heft dit laffe land op (strafschoppen missen, WK-finales verliezen, en verder in het algemeen internationaal zoveel mogelijk voor aap staan)
   – het creeert een bureaucratie waar ie lekker over kan gaan zeiken

   Kortom, er komen prachtige tijden voor u aan! En dat kunt u vanachter uw pc’tje allemaal lekker gaan volgen! Wat is de wereld mooi!

   LANG LEVE DE EU!

   Vaarwel sombermansen, ik ga lekker genieten van de opheffing van dit laffe k*tland!

   1. ” het heft dit laffe land op (strafschoppen missen, WK-finales verliezen,”

    Wat een argument ! …en het songfestival winnen we ook al nooit !

    Maar geniet er maar lekker van ! , het is je gegund hoor..

    Nogmaals tijd voor actie !!!
    Waar spreken we in hemelsnaam af ???
    Mijn deur staat open…, nog steeds.

 1. Kijk ook even naar de onrust in de opkomende economieën. Doffe ellende in Turkije, Venezuela, Brazilië, etc, etc. Ook China is op een retour. Het schuldenprobleem kon daarginds wel eens een tweede Lehman-effect genereren. Er zijn al veel wazige berichten over een veelvoud van faillissementen en wankelende banken. De hoop van veel beleggers was juist gericht op die opkomende landen. Nu gaan onze beurzen weer omhoog omdat het vertrouwen in de opkomende markten wegvalt. Alsof de belegger denkt dat het allemaal weer koek en ei is in Europa. Het geld stroomt waar het niet gaan kan. Komt het dan uiteindelijk toch nog bij de hardwerkende burgers terecht? Ook ik doe aan wensdenken.

 2. Alle “welvaart”die wij opgelegd krijgen van overheden en aanverwante instellingen,instituten en beleidseconomen is een businessmodel met tot doel meer en meer afhankelijkheid,geen ontkomen aan.Als je verplichtingen wenst aan te gaan om jezelf in een bepaald levensonderhoud te voorzien,is de uitkomst reeds vastgesteld door roverheden c.s. te weten :slavernij.

  1. Exact: we zijn in zekere zin gevangen in het systeem omreden dat elke m2 grondgebied, elke persoon, elke euro in de boekhouding staat en via belastingwetgeving en civiele regelgeving wordt afgedwongen op een wijze die werkelijke vrijheid ernstig in de weg staan. Kies je voor een gemarginaliseerd leven blijven nog steeds een toenemende hoeveelheid basiskosten oplopen: zorgverzekering, vastrechten, gemeentelijke belastingen, premies volksverzekering etc etc. Ergo: kiezen voor een autonoom leven in oost-groningen betent nog steeds dat je zal moeten produceren teneinde je aan je opcenten te geraken. Ook ik heb getwijfeld over Belgie…

  2. Allereerst een groot compliment voor gerrit w. Ik dennk soms ook dat afhankelijkheid creeren het doel is en dat daar middelen voor ingezet worden. Er was afgelopen week een vrouw op radio 1 die nu een hoop bezigheidstherapy heeft om bij de gemeente voorelkaar te krijgen dat haar woz waarde op 300000 euro wordt vastgesteld in plaats van de 255000 euro waar het nu op vastgesteld is. De journalist begreep dit niet en waarom ze dit deed. Deze mevrouw zei dat ze dan haar rentekorting weer kreeg van de bank die haar de hypotheek verstrekte. Je wilt niet weten hoeveel tijd en energie het kost om dit te veranderen. En dat moeten we dan normaal vinden.
   dit micro economische voorbeeldje geeft ook aan dat er steeds meer reeel geld uit de reele economie naar de technisch failliete reele economie vloeit.
   steeds meer mensen raken verstrikt in dit economische web.
   Maae helaas we hebben van doen met niveauloze politici die met het stockholmsyndroom partij kiezen voor de ontvoerder ofwel het bankensysteem. Men weet in politiek den haag dat als er een grote nederlandse bank failliet gaat dat dan ook de nederlandse overheid failliet gaat.
   daarom worden er met symptoombestrijdings achtige lapmiddelen de rekening van deze crisisis vooruit geschoven in de tijd.
   Je zult je als burger nu echt serieus moeten afvragen in welke gemeente je gaat wonen. Gemeenten gaan namelijk bepaalde landelijke overheidstaken overnemen. Als dit financieel wat minder goed uitkomt, kan deozb-rekening weer wat hoger uitvallen,komt er weer een flitspaal bij, de afvalsftoffenheffing gaat weer met 20 euro omhooog etc.

   Het wordt steeds moeilijker om recessieproof te worden. En het wordt steeds moeilijker om je van dat afhankelijksheids web te ontdoen.

   Het zal niet lang meer duren of er komen boas langs de deuren om te controleren of je je afval in je tuin begraaft.

 3. De papieren economie, 4 x zo groot (inmiddels) als de ‘echte’, op zoek naar steeds meer rendement, rendement dat moet komen uit de echte economie. Dat lukt al lang niet meer; dus gaat het papier op zoek naar steeds meer ‘yield’, rendement, uit beloftes —>> Twitter, Facebook en andere virtuele ‘waarde’, carry trades, margin debt, hft aandelenhandel en andere manipulaties, kunstgrepen en manipulaties.

  Bakker Bart leent geld om het aantal bakkerijen snel uit te breiden, een kantoor met papier leent van een ander kantoor met papier (de bank) die weer belanghebbenden hebben in de vorm van commissarissen en aandeelhouders, nog meer papier. Panden worden gehuurd van vastgoedfondsen tegen woekerprijzen, vastgoedfondsen met eveneens papieren beloften aan aandeelhouders die meer rendement willen…..

  En de bakker die bakt, en die bakt, en die bakt…… teeeering zeg, wat een krentebollen moet hij bakken om al die papieren beloften waar te maken….

  Laatst vroeg ik zo’n dametje om een ‘high yield kaasbroodje’ met ‘carry-koffie’, ik wilde zo’n wanhoopsketen toch eens van binnen bekijken, het arme kind, geen flauw idee heeft ze. Denk ik.

  1. Hetzelfde probleem vind nu plaats met de fracking hype in de VS.
   De claims worden gebundeld en doorverkocht op Wall Street.
   Hetzelfde als destijds met de CDO´s in de huizenbubble.
   Door het steeds verder op papier door te verkopen ontstaan er onmogelijke verwachtingen van dit hele Fracking avontuur.
   Het gevaar is echter dat door de te hoge verwachtingen de te nemen noodzakelijke veranderingen in het energiebeleid op de lange baan geschoven worden.

   1. Yep; EROI als grootste vijand, die noodzakelijke hervormingen in de energiemarkt zijn ondergeschikt aan groei 2.0, simpelweg omdat de groei achterblijft bij wat ‘men’ noodzakelijkerwijs mag verwachten in een op cumulatieve schuld gebaseerd systeem. En dus komen die hervormingen te laat, wat overigens wel weer de weg vrij maakt voor het nieuwe denken. Wat dat ook moge zijn.

   2. Doet een beetje denken aan het hele tuplenbollen verhaal uit de 17de eeuw. Eerste werd er met fydieke tulpenbollen gespeculeerd, later ging het om briefjes van tulpenbollen en nog weer later werden briefjes van die briefjes verhandeld. We weten hoe dat is afgelopen.

  2. Jij doelt mede op de enorme omvang van de balansen van de banken. De balans van de ING-Bank omvat ongeveer 4 keer het Bruto Nationaal Product van Nederland. Het heeft allemaal weer te maken met dat derivatenverhaal. En dat is de terminale vorm van kanker waar de banken aan lijden wereldwijd.
   Jouw verhaaltje klopt, Houtskool. Maar leg dat maar eens uit aan het pleps om je heen. Ik doe zo nu en dan een poging, maar na een paar woorden lopen ze al krijsend de kamer uit omdat ze het niet begrijpen en niet willen begrijpen.
   Ik ga nu naar buiten en genieten van het prachtige weer.

   1. Cynicus, het is de juiste volgorde die je omschrijft. First they laugh at you, then they fight you, then you win.

    Diversificatie, ook hier. Voorbereiding op een andere situatie en intussen genieten van wat er is. Levenskunst.

    Elke generatie krijgt haar Waterloo.

  3. ” teeeering zeg” , wat moet de consument nog meer voor z’n broodje gaan betalen, voor die commerciele waanzin en poppenkast.
   Oprotten, met die dievenbende en keten maffia.

 4. Ik ben een echte kritische zelfbenoemde econoom.
  En ik pleit voor nieuwe valuta concurrentie op de europese valuta markt. Die incestieuse euro leidt tot een degeneratieve economie,samenleving, mensen,etc.
  Ik vindt dat we naar drie nieuwe euroos toemoeten. Een voor de banken. Een voor de overheid en een voor de mkber. Ik vindt dat de valutaruilverhouding als volgt moet zijn:
  1 mkb euro voor 3 bankeuro
  4 overheideuro voor 1 mkb euro.

  Ik wil dit en mijn wens is uw bevel.

  Weten jullie ook door welke econoom adolfje zich heeft laten inspireren? En stalin? En obama?

  Geloof me biflaten het is een verloren wedstrijd en een gelopen race. Het grootste monetaire experiment van na wo II door bernanke ingezet in maart 2009 is nu een vaste variabele geworden. Het water is inmiddels weer een graadje warmer geworden.
  ook duitsland is nu ontpiemeld. Jens weisman of weissmann. of weet ik veel hoe die fluim heet gaat de europese economie volblaffen met met versgeprinte euroos. Dit zal inhouden dat we allemaal langzaam opgesloten wo4den in economisch web die je steeds moeilijker kunt verlaten.

  Ik heb getwijfeld over belgie.

  Een weekend.

  En ktm zij met u.

 5. Misschien kan ik het verhaal samenvatten dat beurzen tegenwoordig het beleid van de ECB volgen ipv de daadwerkelijke resultaten van de bedrijven. Economie is in handen van politici gekomen.

  1. Politici hebben mijns inziens niet zoveel te vertellen. Het zijn hun adviseurs waar ze naar luisteren en laten de meeste van die zeer invloedrijke adviseurs nu specifiek bij bij een bank gewerkt hebben… nough said

 6. Misschien legt t meer af om je te concenteren op je eigen poep ,en te proberen daar wat aan te doen ipv je tijd en energie te verliezen aan de poephoop die de machthebbers uitschijten om je bezig te houden en daar constant in te blijven roeren.
  Want de stank is verlammend. En dat is nou net de bedoeling.
  Das ook een van de manieren om de macht te behouden.

  Slaap lekker!

  1. De financiële repressie zal langer duren dan menigeen denkt. Na 5 jaar “doom en gloom” te absorberen, ben ik vorig jaar begonnen het van mij af te schudden. Somberheid is als haat, het verteert.
   Begin dit jaar verloor mijn vrouw haar baan bij de Rabobank en was het voor ons kiezen of delen. Of we wachten tot de orkaan komt en overwaait, of we doen wat we kunnen tot die tijd.
   Gelukkig hadden we geld gespaard en onze hypotheek afgelost, dus hoezeer ik ook de financiële wereld veracht, dit is nu onze “life-line”: Handelen in aandelen.
   Het is een luxe om langdurig tegen de stroom in te kunnen zwemmen; ik heb twee opgroeiende tieners en moet dus liquide blijven. Morality be damned.

 7. En de komende twee jaar hebben we te maken met 4 maansverduisteringen rondom Joodse feestdagen, die worden ook wel Bloedmanen genoemd, meer info staat op http://appie.abspoel.nl/?p=10435#more-10435. Zo zal de eerste Bloedmaan op 15 april zijn tijdens de Joodse Pesach feest. Ik denk dat die Bloedmanen belangrijke gebeurtenissen aankondigen. Bijv. een grote oorlog in het Midden-Oosten, het crashen van het financiële systeem, enz.

  De reden dat de beurzen omhoog gaan, is om het volk vertrouwen te geven en koest te houden. Zouden de beurzen de afgelopen periode fors gedaald zijn, dan was het economische vertrouwen onder de bevolking compleet weggeslagen, met als gevolg een diepe depressie en omvallende banken.

 8. Gevonden op :

  http://www.kingworldnews.com/kingworldnews/King_World_News.html

  Kwootje :

  *********************

  ” But circling back to Japan, they have the largest Debt/GDP of any country in the world — a staggering 250%. The interest on their debt in the next few years will soon exceed all of the tax revenues because of an ever-increasing debt load.”

  ” This will lead to a very different Japan than what we see today. As Japan falls, the country will experience the most massive hyperinflationary depression, with the yen collapsing to zero. So, of the major economies of the world, Japan will probably be the first to fall.”

  ” But the United States will no be far behind. When the U.S. Dollar Index drops significantly below the key psychological level of 80, this will begin the acceleration of U.S. inflation. We are already seeing major food inflation in the U.S., with the CRB Spot Food Index already up 19% in 2014. That’s 19% food inflation in less than 3 months — already shades of hyperinflation. And this is before the dollar has really begun to fall in earnest.”

  *********************

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: