Goud en olie hoger door neerschieten Amerikaanse drone boven Iran

Iraans luchtafweer heeft op 20 juni 2019 een Amerikaanse drone neergehaald. Deze vloog naar verluid boven haar grondgebied, in de zuidelijke provincie Hormozgan. Terwijl de VS claimen dat er helemaal géén vluchten boven dat gebied plaatsvonden. Wie liegt, wie vertelt de waarheid? ‘General Hossein Salami, the commander of Iran’s Revolutionary Guard, said the incident sent “a clear message” to the US, adding that although Iran does “not have any intention for war with any country, but we are ready for war.”

Verhaal wordt aangepast

Een anonieme bron binnen de Amerikaanse strijdkrachten vertelde ondertussen tegen nieuwsbureau AP dat er wel was gevlogen. Zij het dan binnen het internationaal luchtruim. Strikt genomen zou de eerste verkaring dan ook géén leugen kunnen zijn, alleen was ze dan niet volledig. Midden juni beschuldigden de VS Iran er van twee tankers te hebben aangevallen. Een video en een gevonden paspoort moesten dit bewijzen. De EU waarschuwde toen niet te vlug conclusies te trekken door Iran met de vinger te wijzen. Opvallend was dat Angela Merkel dit wel deed. Voor één keer met ‘de Amerikanen’ meedoen dus. Meerdere landen verlangden toen hardere bewijzen. President Trump stuurde ondertussen nogmaals 1000 soldaten naar de regio.

WAR

De zaak is nog niet geluwd of het volgende, bovenstaande voorval doet de spanning in de regio verder stijgen. Meer dan de heft van de Amerikanen verwacht een oorlog met Iran. Maar minder dan 40 procent keurt Trumps aanpak van de situatie goed. Aldus een Reuters/Ipsos poll. Iran zou zich niet houden aan gemaakte afspraken over haar uraniumprogramma, aldus het Amerikaanse standpunt. Vandaar zegde president Trump de overeenkomst van 2015 onder voorganger Obama op. Ondertussen reageren zowel de olieprijs als de goudkoers. Beide stijgen op een gegeven moment met ongeveer 3 procent dezelfde dag. Eerder won goud al aan waarde omdat de Amerikaanse dollar terrein verloor tegenover de euro. Dit door een hint van de Federal Reserve over een volgende rentedaling.

Biflatie poll

En u, beste lezer, denkt u dat het tot een regelrechte oorlog zal komen tussen de VS en Iran? Of zou het bluf zijn vanwege president Trump, afdreigen? En ziet u dan Iran buigen voor deze hegemonie? Waar zal de zo precieuze aardolie(prijs) naartoe gaan ondertussen volgens u? We vernemen het als altijd heel graag…

2 reacties

 1. Er komt op zeer korte termijn een oorlog tussen de VS en Iran welke het gehele Midden-Oosten in brand zal zetten.

  Op https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2290095-zelfs-een-beperkte-aanval-kan-al-een-reactie-van-iran-opleveren.html ‘Zelfs een beperkte aanval kan al een reactie van Iran opleveren’ het volgende:

  ‘Verschrikkelijk scenario’

  Toch is Marandi er niet zeker van dat een escalatie nu definitief van de baan is. “Niets is onmogelijk. Maar als het tot een oorlog komt tussen de VS en Iran, als de VS tot de aanval overgaat, dan zou dat tot de verwoesting van alle olie en gas-faciliteiten in de Perzische Golf leiden. Alle tankers zullen vernietigd worden. Dat zou kunnen leiden tot een wereldwijde economische meltdown. Iets dat we in de recente geschiedenis nog niet eerder hebben gezien. En Amerikaanse troepen zouden verdreven worden uit Irak en andere gebieden in de regio. En miljoenen mensen zullen op de vlucht slaan, richting Europa. Een verschrikkelijk scenario.”

  Zo zal een regionale oorlog in het Midden-Oosten de wereldeconomie in een ongekend diepe crisis doen storten. En dan niet alleen maar daardoor, maar mede ook door de Brexit, de financiële situatie van Italië, de penibele situatie rondom Deutsche Bank.

 2. Ik denk het juist dat er geen oorlog komt tussen Amerika en Iran, in iedergeval niet op intitatief van Trump.

  In de media zijn al vele scenario’s verschenem dat Trump in de aanval zou gaan zoals richting Noord Korea, als deze zou doorgaan met zijn raket proeven.
  Rusland en China zijn in deze steeds de sussende partij geweest.
  En ook met welke dreiging van Trump dan ook richting Iran zullen Rusland en China hun rol als bemiddelaars op de achtergrond blijven vervullen, omdat (op dit moment) geen van hen baat heeft bij een gewapend conflict waar één van hun bondgenoten deel van uitmaakt.

  Maar dat wil niet zeggen dat ik voorzie dat het stil blijft in de wereld, o zeker niet!
  Als SA het gezeik in de golf van Oman zat is of wellicht maakt Iran of hezbollah een foutje richting Israel en de vlam slaat in de pan.

  De grootste oorlogen vinden immers hun oorsprong uit onverwachtse hoek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: