Goud en olie hoger door neerschieten Amerikaanse drone boven Iran

2

Iraans luchtafweer heeft op 20 juni 2019 een Amerikaanse drone neergehaald. Deze vloog naar verluid boven haar grondgebied, in de zuidelijke provincie Hormozgan. Terwijl de VS claimen dat er helemaal géén vluchten boven dat gebied plaatsvonden. Wie liegt, wie vertelt de waarheid? ‘General Hossein Salami, the commander of Iran’s Revolutionary Guard, said the incident sent “a clear message” to the US, adding that although Iran does “not have any intention for war with any country, but we are ready for war.”

Verhaal wordt aangepast

Een anonieme bron binnen de Amerikaanse strijdkrachten vertelde ondertussen tegen nieuwsbureau AP dat er wel was gevlogen. Zij het dan binnen het internationaal luchtruim. Strikt genomen zou de eerste verkaring dan ook géén leugen kunnen zijn, alleen was ze dan niet volledig. Midden juni beschuldigden de VS Iran er van twee tankers te hebben aangevallen. Een video en een gevonden paspoort moesten dit bewijzen. De EU waarschuwde toen niet te vlug conclusies te trekken door Iran met de vinger te wijzen. Opvallend was dat Angela Merkel dit wel deed. Voor één keer met ‘de Amerikanen’ meedoen dus. Meerdere landen verlangden toen hardere bewijzen. President Trump stuurde ondertussen nogmaals 1000 soldaten naar de regio.

WAR

De zaak is nog niet geluwd of het volgende, bovenstaande voorval doet de spanning in de regio verder stijgen. Meer dan de heft van de Amerikanen verwacht een oorlog met Iran. Maar minder dan 40 procent keurt Trumps aanpak van de situatie goed. Aldus een Reuters/Ipsos poll. Iran zou zich niet houden aan gemaakte afspraken over haar uraniumprogramma, aldus het Amerikaanse standpunt. Vandaar zegde president Trump de overeenkomst van 2015 onder voorganger Obama op. Ondertussen reageren zowel de olieprijs als de goudkoers. Beide stijgen op een gegeven moment met ongeveer 3 procent dezelfde dag. Eerder won goud al aan waarde omdat de Amerikaanse dollar terrein verloor tegenover de euro. Dit door een hint van de Federal Reserve over een volgende rentedaling.

Biflatie poll

En u, beste lezer, denkt u dat het tot een regelrechte oorlog zal komen tussen de VS en Iran? Of zou het bluf zijn vanwege president Trump, afdreigen? En ziet u dan Iran buigen voor deze hegemonie? Waar zal de zo precieuze aardolie(prijs) naartoe gaan ondertussen volgens u? We vernemen het als altijd heel graag…

Over de auteur

Zet de dagelijkse economische en maatschappelijke onderwerpen uiteen.