Goud, olie en crypto’s up door verhevigde spanningen tussen VS en Iran

Het is geen wonder dat beleggers richting safe havens, veilige havens vluchten. Wie immers weet dat achter Iran het machtige Rusland en China staan in dit, eufemistisch, conflict? De dollar verliest (lichtjes voorlopig) aan waarde op maandag 6 januari 2020, wat gewoon, maar ook ongewoon is. Gewoon, omdat het land een grote of kleine oorlog dreigt in te gaan. Maar ook ongewoon, omdat traditioneel die Amerikaanse munt eveneens zo’n safe haven is.

Nucleaire deal Iran

Amerikaanse luchthavens beperken Iraniërs die het land binnen willen reizen. Iran is uit de nucleaire deal gestapt die internationaal overeengekomen onder toenmalig president Obama. ‘Het gezamenlijk alomvattend actieplan, beter bekend als de nucleaire deal of de deal met Iran, is een overeenkomst over het Iraanse nucleaire programma dat op 14 juli 2015 in Wenen is bereikt tussen Iran en de P5 + 1 samen met de Europese Unie.’ (Wikipedia). Die deal was trouwens zo al géén big deal geworden. Omdat president Trump deze eerder al mondeling als een heel slechte deal terzijde had geschoven. Maar het is de facto nu een breuk en tegelijkertijd meer zorgen voor alle betrokken landen.

Actualiteit

Dit is de laatste stand van zaken (CoinGape.com):

‘Gold mooning on the Asia open from Iran escalation over the weekend

1) Iran pull out of 2015 nuclear deal
2) Iraq parliament calls for immediate evacuation of all foreign troops
3) Trump threatens disproportionate retaliation
4) 3 katyusha rockets fired at US embassy in Baghdad’

Miljardair durfkapitaal investeerder Michael Novogratz (erg prominent in de cryptowereld) tweet:

Bitcoin flink omhoog

Jazeker, als cryptofans, kenners en bezitters houden we ook geopolitieke calamiteiten nauw in het oog. Om een echte, duurzame safe haven te zijn zou bitcoin zoals goud al eeuwen, zeker dezer dagen (fors) moeten in waarde toenemen. En dat blijkt vooralsnog zo te zijn. Van $6965 in de nacht van 2 op 3 januari, is BTC gestegen tot $7535 op maandagochtend 6 januari 2020. Dus 8 procent in 3 dagen, wat wel al kan tellen. We monitoren de koers verder. Tezamen met hoe de gebeurtenissen in het Midden-Oosten zich verder ontwikkelen. Voor nu ziet het eruit dat de bodem in BTC achter ons ligt. Misschien had bitcoin net deze push nodig om uit zijn neerwaartse trend sinds juli 2019 te raken.

Coingape.com

Goudprijs aanzienlijk duurder

Een soortgelijke reactie zien we in de goudkoers.

Coingape.com

Safe

President Trump dreigt wraak te nemen als de Iraniërs vergelding zoeken voor de moord op haar nationale held, generaal Qassem Soleimani… Gelukkig kan Secretary of State Mike Pompeo ons gerust stellen: “de wereld is veiliger nu zonder deze generaal” want hij “was a bad guy and we took him out.” Oef, we kunnen met z’n allen dus weer rustig slapen vannacht, toch? Boy oh boy, zou Mike dit nu zelf écht geloven? Want of hij is dommer dan a horse’s ass. Of hij liegt het publiek voor, doet aan volksverlakkerij. Is een oorlogsstoker (‘warmonger’) en dan is hij net the bad guy? Stellen we ons even de reactie voor, indien een Amerikàànse generaal door een Iraanse raket was getroffen…?!

De olieprijs is eveneens gestegen de afgelopen dagen. Maar veel minder dan verwacht zou kunnen worden, van $61 naar $64,50. Een kleine zes procent dus. Volgend commentaar stelt dat Iran een golfoorlog niet zal aandurven vanwege de mogelijke gevolgen, de escalatie van het conflict…

HIer ziet u de uitvaartceremonie voor de overleden generaal. Wiens lichaam terugkeert naar zijn geboortestad. Beslist indrukwekkend, deze massa Iraanse burgers:

Iran zal militair ‘antwoorden’, aldus een adviseur van president Khamenei. Gericht tegen militaire doelen ook. Iran zegt géén oorlog te willen, zoeken. Het zijn de VS, zegt de adviseur verder nog, die hier begonnen zijn. Het land roept alle buitenlandse militairen terug. Ondertussen werd een Amerikaanse militaire basis in Kenya aangevallen, waarbij één soldaat en twee burgers gedood werden. De aanslag zou gepleegd zijn door Al-Shabaab. ‘Een als terroristisch beschouwde islamistische organisatie die actief is in Somalië. Al-Shabaab is ook bekend onder de namen Ash-Shabaab, Hizbul Shabaab en Popular Resistance Movement in the Land of the Two Migrations.’ (Wikipedia).

Live verslaggeving

Die ziet en hoort en leest u hier, de site van CNN. En onderaan via dit YouTube kanaal van Al Jazeera:

https://www.youtube.com/watch?v=RjIjKNcr_fk

8 reacties

 1. Jammer dat je geen verwijzing hebt naar beter bekeken zenders, Joost.
  CNN staat in de States bekend als Clinton News Network en wordt alleen door D’66 ers en Groenlinksers nog serieus genomen. Geef eens linkjes naar de best bekeken zender.. je weet vast welke dat is…
  En laten we elkaar zijn: welk serieus mens rouwt om de dood van een massamoordenaar?

  1. Hallo Johan, ik vermeld toch ook Al Jazeera hé; voor elk wat wils! Massamoordenaar of niet, wie heeft het recht om zo voor, ja, rechter te spelen? Zou élk land zich niet beter met interne zaken bezig houden, hmm? Genoeg te stellen hoor ginder, in die Niet Meer Zo Verenigde Staten…!

   1. Genoeg te stellen, ook in het nog-steeds-schoothondje-Nederland.
    Min. Bijleveld ‘heeft begrip voor de liquidatie van zo’n grote boef’.
    Een betere kwalificatie van onze (internationale) ‘rechtsstaat’, waarin blijkbaar naar believen gemoord en gelogen mag worden, is bijna niet mogelijk. Schande!

    1. Als overduidelijk en onmiskenbaar is dat iemand een moord heeft gepleegd, ( in dit geval op vele duizenden onschuldige burgers) mag hij op humane wijze gedood worden. Wat voegen beroepsmoordenaars toe aan de maatschappij? Wat kosten ze de maatschappij? Weet jij hoeveel geld jij al hebt betaald, voor de processen en detentie van bijv. Willem H. , Folkert van der G. en honderden andere beestmensen?

     1. Ja, hallo. Wie bepaalt dat?
      Gaat het om een ‘rechtvaardige’ strafexercitie of om een liquidatie in het ‘milieu’?
      De wereld stikt van de James Bond figuren met een ‘Licence to Kill’. Staten die over en weer ongewenste
      lieden, als ‘moordenaars’ en ’terroristen’, by proxy of – zoals in dit geval – openlijk uit de weg (laten) ruimen. Is dat rechtvaardig en humaan, ter besparing van
      kosten? Of is het uitlokking van een nog veel grotere slachtpartij, een
      manipulatie van de olieprijs, of een andere (geo)politieke zet?
      Over het WAAROM heeft Trump zich trouwens nog niet al te duidelijk uitgelaten.
      Als er op deze manier met de werkelijk ‘schuldigen’ moet worden afgerekend blijft er niemand van de
      verantwoordelijken overeind en geldt de rechtsstaat alleen nog voor de verkeerszondaars.

 2. De spanning op de financiële markten is gaandeweg de dag weer geheel verdwenen. Dow Jones en Nasdaq in de VS al weer in de plus geëindigd. De markten geven hiermee aan dat het wel meevalt. Er komt geen oorlog dus. Misschien nog wat speldenprikjes vanuit Iran, maar geen echt vuurwerk. Althans zo verwachten toch wel behoorlijk wat beursanalisten. Zij gaan uit van wat wraakacties, geen oorlog. Zojuist publiceert dan de NOS dit bericht: https://nos.nl/artikel/2317592-amerikaanse-defensieminister-nog-geen-besluit-over-terugtrekking-uit-irak.html
  Ik zou zeggen, complete chaos alom. Gelukkig zien de financiële markten het anders.

  1. Financiële markten zien het niet ‘anders’, maar houden de adem in.
   Raakt de oliekraan verstopt, dan kun je (niet voor het eerst) wat beleven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: