De Reserve Bank of India (RBI) roept bankcliënten op tot kalmte ‘amid rising anxiety after the crisis at PMC.’ Biflatie.nl berichtte op 25 september 2019 reeds over paniek: ‘Alle vele duizenden klanten van de Indiase PNC Bank (137 vestigingen) zijn streng beperkt in hun toegang tot cash.’ Toen hun tegoeden bevroren werden tot afhalingen van 1000 roepies (13€) per maand. De onrust lijkt zich nu te verspreiden, al dan niet zelfvoedend via sociale media.

Moeilijke tijden

RBI bericht over “rumours in some locations about certain banks, including co-operative banks, resulting in anxiety to depositors.” Er zitten in oktober 2019 reeds twee banken en een prominente woningbouwer in de financiële problemen. “These are difficult times and the financial sector is passing through a bad phase,” aldus de hoofdeconoom van India Ratings. De centrale bank twitterde dat er geen enkele reden is tot ongerustheid over spaargelden of banken. Wat tot duizenden reacties leidde waaronder deze nuchtere en cynische:

(Don’t) Panic?

‘”The financial crisis that began with the IL&FS debacle . . . seems to be entering its climactic phase,” said Saurabh Mukherjea, Mumbai-based founder of Marcellus Investment Managers. “The share price volatility for banks and lenders is expected to continue for the coming few months.”’ IL&FS stortte een jaar geleden in en de sector is daarvan nog steeds niet helemaal bekomen. De coöperatieve banken werden of worden naar Financial Times India meldt niet streng gecontroleerd. Daarom gebeurde het dat PNC bank teveel geleend heeft aan één entiteit. Dat is dan de Housing Development & Infrastructure Ltd, die in augustus 2019 bankroet verklaard werd.

10 reacties

  1. Een bankencrisis annex kredietcrisis kan in deze tijd waarin de wereldwijde economieën door de globalisering met elkaar verstrengeld zijn geraakt makkelijk exploderen en zich uitbreiden over andere werelddelen. De kredietcrisis In 2008 begon in de VS door faillissement van Lehman Brothers. Als de Reserve Bank Of India roept dat er geen reden is voor paniek dan is het juist oppassen geblazen. Met dit soort verklaringen en oproepen tot kalmte roep je op tot waakzaamheid. De massa zal op z’n hoede zijn en is ineens gefocust op alles wat er beweegt rondom het bancaire systeem. Gevolg, een stille bankrun en daarna de rem er op door het afroepen van een kapitaalcontrole over alle (systeem)banken in India. Dan vervalt India snel in een zware crisis en valt de economie compleet stil. Op de wereldwijde BBP-ranglijst staat India op de 7e plaats en daardoor zal de impact groot zijn. Hoe groot de verwevenheid van het bancaire systeem in India is met de internationale bankensector daar komen we vrij snel achter door goed op te letten wat er achter de schermen gebeurt bij de gezaghebbende FED, ECB, en andere centrale banken. Als de financiële journalistiek melding maakt van ingelaste vergaderingen en we zien bankaandelen dalen dan is het opletten geblazen, ook hier in Europa.

    1. Toeval of niet, maar ook in Hong Kong dreigen de zaken nu volledig uit de hand te lopen. Door de aanhoudende protesten is de omzet in de detailhandel volledig ingezakt en trekt de hele economie mee de dieperik in. De pinautomaten raken leeg en ook daar roept de Centrale Bank op tot kalmte:
      https://www.zerohedge.com/geopolitical/5-hong-kong-atms-run-out-cash-central-bank-steps-prevent-panic-among-public
      Een ongeluk komt zelden alleen…

        1. De diepere oorzaak van de toenemende handelsconflicten moeten we zoeken in het doorgeschoten globalisme. Hierdoor is wereldwijd een flinke groei ontstaan doordat opkomende landen gingen meedoen in de wereldwijde handel en industrialisering. Daarvan hebben o.a. de multinationals het meest geprofiteerd die enorm zijn gekapitaliseerd en dat heeft geleid tot inkomensongelijkheid bij de bevolking. Een mondiaal proces. Economische stromingen werken nu eenmaal in golfbewegingen en daarom zien nu een tendens naar afbrokkeling van globalisering. Binnen de politiek heeft het globalisme geleid tot opkomst van populisme, een logisch gevolg doordat de ontevreden massa in beweging komt.

          Uiteindelijk gaan we op de weg terug naar kleinschaligheid en zal onrust ontstaan door krimpende economieën. Pas wanneer de boel weer in evenwicht is ontstaat vanuit de kleinschaligheid weer een nieuwe bloeiende handel. Betekent uiteraard wel dat er heel wat kapitaal vernietigd wordt en zulks gaat nooit zonder slag of stoot. Het is puur de economische op- en neergang die in grote en kleine cyclussen beweegt. De lange cyclus van 60 tot ongeveer 80 jaar economische groei met daar binnenin de correcties in de vorm van recessies in korte cyclussen van 7 tot 10 jaar. Dat is de theorie van Kondratieff. Daarom lijkt de tijd rijp voor een echte depressie. Ingezet vanuit een recessie die alsmaar verdiept tot een perfecte storm.

          Niet helemaal toevallig begon de 2e WO in 1939/40. Tel daar dan eens 80 jaartjes bij. Ter aanvulling, de golfbeweging van Kondratieff is al vaker aangehaald door economen die de lange cyclus hebben opgerekt naar ongeveer 80 jaar. Schijnt te maken te hebben met de invloed van centrale banken die met nieuwe methodes het monetaire systeem langer hebben weten op te rekken. Nu wordt langzaam duidelijk waar dit beleid toe leidt. Negatieve rentetarieven met de inleiding naar een systeemcrash.

  2. Persoonlijk denk ik dat de Brexit zal leiden tot een systeemcrash, samen met de handelsoorlog, bancaire problemen in India, situatie Hong Kong, oorlog in het Midden-Oosten, enz. Dit zal de EU in grote problemen brengen, waarbij regeringen zullen vallen en rechtspopulisten overal de macht zullen grijpen. Uit deze chaos zal een Europese 10-statenfederatie ontstaan met aan het hoofd daarvan een sterke leider.

    1. De brexit gaat straks geruisloos. Ervoor heel veel bombarie, erna geen enkel geluid. Kijk naar alle berichtgeving rondom beslissingen die de elite onwelgevallig zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: