Gulle overheid leent al 60 miljard aan coronasteun; Wopke Hoekstra krijgt geld toe

Zoals toegezegd door de minister van Financiën wordt er nieuwe overheidssteun uitgewerkt voor zelfstandigen, ondernemers en bedrijven die worden getroffen door de aangescherpte lockdown. Toch is er geen sprake van uit de klauw lopende coronacijfers, de ziekenhuizen puilen niet uit. Er wordt geanticipeerd op toekomstige (onzekere) verwachtingen omdat virussen in GB en andere landen schijnen te muteren. Is er een vergelijking gemaakt met de capaciteit in de zorg tussen GB en NL, of kijkt men alleen naar de beelden? Heb daar niets over gelezen.

Hoezo demissionair

Eerder liep kabinet Rutte achter de feiten aan, nu het kabinet demissionair is lopen ze maar liever op de feiten vooruit. Hoe bestaat het. Een demissionair kabinet neemt nooit ingrijpende beslissingen, maar behartigt de lopende zaken in het landsbelang. Heel vreemd dat een aftredend kabinet zulke diepgaande maatregelen neemt. Rare tijden, het besef dringt nauwelijks door dat we worden geregeerd met een noodwet en dat onze democratie zomaar ineens een technocratie is.

Wat geven de cijfertjes aan

Zijn er dan echt zoveel coronadoden? Overigens alle overledenen ten spijt. We spreken nog steeds over een sterftecijfer dat ligt achter de komma en voor de komma nog steeds een nul. Let wel, het  sterftecijfer is in Nederland 0,07 procent over het jaar 2020, tegen 0,23 procent van de wereldbevolking. Waarom noemt men dit een pandemie? Waarom publiceren de massamedia geen statistieken die aangeven wat de oversterfte is vergeleken met stevige griepgolven. We moeten de cijfers zoeken bij intellectuele onderzoekers zoals Maurice de Hond. Deze analist is niet gebonden aan traag werkende instituten zoals WHO/RIVM en diverse ministeries. Er zijn diverse Youtubekanalen die interviews laten zien met wetenschappers die een andere visie hebben dan de overheid. Hier ziet u een video met een klinisch ethicus die ik zeker wil aanbevelen.

Hoeveel zijn we waard

De uitleg van klinisch ethicus Dr. Erwin Kompanje stemt tot nadenken. Is het echt nodig om de hele NL-samenleving op te sluiten voor een relatief laag sterftecijfer. Het is een feit dat Covid-19 meer doden telt dan in een extreme griepgolf. Een mensenleven kun je niet in geld uitdrukken, dat is oké. Hoewel, mijn lijfrenteverzekering keert maar een klein bedrag uit. Dat is dus naar wat ik waard ben, ha, ha, ha. Toch mis ik de ethische discussie of de samenleving bereid is een hele hoge prijs te betalen voor voornamelijk senioren die aan het einde van hun levensfase overlijden. De gemiddelde leeftijd van coronadoden schommelt om en nabij de 80 jaar. Het maatschappelijke offer bestaat uit een geestelijke gezondheidsschade bij de jongeren en een enorme economische schade.

Nieuwe overheidssteun

Momenteel is een optelsom gaande van tientallen miljarden aan overheidssteun aan het MKB (en KLM), de miljarden extra uitgaven inzake vaccinatie en virusbestrijding, en uiteraard de ontspoorde uitgaven in verzorgingshuizen en ziekenhuizen. Ook de gemeentelijke begrotingen ontsporen door de niet begrote coronakosten. Een optelsom die nog lang niet af is. Op 21 januari is een nieuw pakket van ruim 7,6 miljard aan steunmaatregelen voor ondernemers aangekondigd. Het derde steunpakket 3.3. Het kan niet op. Mooi voor het MKB waardoor werknemers kunnen worden doorbetaald. Voelt beter dan een WW-uitkering van het UWV maar het is om het even, of je nu door de Staat wordt doorbetaald of een WW-uitkering ontvangt. Nadeel is dat hiermee zombiebedrijven overeind worden gehouden met belastinggeld. Mooi toch? We zullen daar verschillend over denken. De overheidssteun wordt overigens grotendeels gefinancierd door te lenen op de kapitaalmarkt.

Wisselgeld is op

De corona optelsom loopt dus een poosje door. Ben zeer benieuwd hoe Wopke Hoekstra de Miljoenennota op de derde dinsdag in september aan het volk gaat uitleggen. Zal weken duren om de oppositie en de nieuwe regeringscoalitie zover te krijgen om akkoord te gaan met voorgestelde bezuinigingen en belastingverhogingen om een onmetelijk gat op de begroting te dichten. Dat wordt weer handjeklap, net zoals in het debat over de avondklok. Een beetje minder bezuinigen en een beetje meer belastingverhoging. Of gewoon andersom. Het bekende beetje meer van dit en een beetje minder van dat; de koehandel waar onze democratie al jaren op drijft. Alleen is er een verschil met voorgaande jaren. Het wisselgeld is op, net zoals het contante geld bijna op is. O ja, moeder Christine Lagarde van de ECB weet raad, de digitale euro komt er aan.

Belofte maakt schuld

Er is geen reden voor zorg zal Wopke zeggen. Onze NL-staatsschuld was namelijk vrij laag voordat corona kwam. En de rente is nul komma nul en zelfs negatief. Min 0,43 procent op de 10-jarige en min 0,68 procent op de 5-jarige NL-staatslening. De keuze is reuze. Lenen op de kapitaalmarkt en geld toe krijgen. Doe het nu en doe het snel, voordat het te laat is. Voordat de rente stijgt en de inflatie meegaat. Ziet u het gebeuren? Het wordt dringen op de kapitaalmarkt in dit coronajaar. Pensioenfondsen en andere marktpartijen staan in de rij om de Nederlandse Staat te financieren met het kapitaal dat is opgepot voor de ouwe dag. Zouden onze pensioenen volgend jaar dan eindelijk gekort gaan worden. Het is ons al zo lang beloofd. Nu verkeren we in de gewenningsfase met een pensioen dat al 11 jaar stil staat en dramatisch achterop raakt bij de cao-lonen die jaarlijks worden verhoogd. Het gaat stiekem volgens de weg van de geleidelijkheid.

Kikkers in de pan

Kan ook niet anders met de inwoners van een kikkerlandje. Wie kent niet deze mooie metafoor: “als je kikkers in een pan met kokend water gooit dan springen ze er direct uit. Doe je ze in een pan die je langzaam aan de kook brengt dan worden ze dood gekookt.”

GW

 

10 reacties

  1. De avondklok invoeren is gewoon een domme zet, die wekt argwaan bij mensen. En wat cijfers betreft: we hebben afgelopen maanden al vaker dingen voorbij zien komen waarvan ik dacht: en dit gaat het einde inluiden. Niets van dat alles, men gaat gewoon door op de ingeslagen weg.

   Ik heb me eens een abbo genomen op dat blad, waar ze een paar weken geleden, niet zo goed wisten op welke plaats dat nu in de kiosken zou moeten komen te liggen. Moet zeggen, dat er toch erg interessante info in staat.

  2. Ik heb de video bekeken en het bevestigt het feit dat we worden beheerst door massavorming waaruit een angsthypnose is ontstaan. Er circuleren meerdere interviews in vooral de alternatieve media met de Vlaamse wetenschapper Mattias Desmet die dit fenomeen helder uitlegt. Je hebt een van je belangrijkste columns geschreven Gerrit. Iedereen zou ‘m moeten lezen. Ikzelf vertrouw de overheid al veel langer niet meer en zie het hele covidverhaal als een aanleiding voor de overheden om verregaande financiele hervormingen geleidelijk en gecontroleerd door te voeren. The great reset! Je hebt daarvoor een bevolking nodig die monddood gemaakt is en alles zullen accepteren als ze maar weer wat van de vrijheden in ruil daarvoor zullen terugkrijgen. De vaccins zijn slechts zoethoudertjes want bij een snelle oplossing is de “elite” niet gebaat. Ook aan de coronacrisis zal ooit een einde komen maar zal dan ingehaald zijn door banken- en eurocrisis lockdowns. Voor wie er geen genoeg van kan krijgen liggen er iets verder in de toekomst ook klimaatlockdowns klaar op de plank. Gelukkig zijn mensen vindingrijk, kan het zomaar anders lopen en kunnen we er later op terugkijken als de zoveelste geschiedenisles.

 1. Beste Gerrit,
  Alles loopt geheel volgens plan van de satanische sekte. Maak de (wereld)bevolking bang en zij zijn als was in de handen van de overheid. Op een paar wakkeren na dan.
  M.i. Hebben de regeringen geen belang bij het welzijn van het (domme) volk. Zij zijn slechts de uitvoerders van het grote plan.The big reset loopt. Op weg naar de 500 miljoen , zoals on de Georgia guides Stones gebeiteld staat. En die 500 m.
  Mogen dan de slaaf zijn van de zelfbenoemde elite tegen een laag basisinkomen, geen bezit volgens Herr Schwab en je toch nog gelukkig voelen. VN agenda 2030 loopt op volle toeren. En als je dan ziet hoe de ME tekeer gaat tijdens de demonstratie in a,Dam, dan is DDR 2.0 al gerealiseerd. Te schandalig voor woorden hoe ze daar op de mensen insloegen. Je zou toch eens een andere mening hebben dan de overheid….

 2. Besef je dat je moet rennen voor je leven, dan vergeet je de rest. Dat besef is er nog niet; elke smoes lijkt goed om te ontkennen dat de mensheid onder vuur ligt, niet vanuit het heelal of een duistere, menselijke ‘agenda’, maar vanuit het eigen, verloederde ecosysteem.
  Als capaciteiten in de virologie, zoals mw. M. Koopmans en vele anderen, indringend waarschuwen voor een opstapeling van epidemische infectieziekten in de naaste toekomst, dan is dat geen ‘fake’, maar een alarmsignaal, die niet alleen de verantwoordelijken, maar de hele samenleving dwingt om letterlijk alles te doen om de dreiging zo goed mogelijk af te wenden. Achteloosheid of domweg ontkennen vraagt om een genadeloze afstraffing.

  1. Op een universiteit werkt men met “grands”, giften. Met moet dus lobbyen bij grote bedrijven als professor om geld te krijgen voor onderzoek te doen. Je krijgt dan bijvoorbeeld 10 miljoen en dan ga je een onderzoek opstarten, waardoor jij en je team weer voor 5 jaar werk hebt. Werknemers hebben daar geen “vaste contracten”, ook de professoren niet. Uitzonderingen daargelaten.

   Ik kan me voor een groot deel in je mening vinden, de mens loopt tegen een heel boel grenzen aan, maar vergeet niet dat dit voor heel veel lieden ook weer “kansen” geeft, goed en kwaadwillig.

   1. Alle ‘gebruik’ werkt ‘misbruik’ in de hand. Maar maakt dat de logische bedreigingen van epidemische infectieziekten en de noodzaak van verder onderzoek en de verplichting tot een zo goed mogelijke bescherming ongedaan?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.