Net toen Deutsche Bank waarschijnlijk dacht dat de ergste juridische problemen (o.a Libor-schandaal, de verkoop van ongeldige mortgage-backed securities, Forex en edelmetaal manipulatie wat resulteerde in tientallen miljarden aan boetes) achter de rug zouden zijn, komt er een klokkenluider met nieuwe informatie over de Duitse bank. Is Deutsche Bank verantwoordelijk voor het grootste witwasschandaal in de Europese geschiedenis?

deutsche bank

Dankse Bank & Deutsche Bank

Volgens Zerohedge blijkt er in ieder geval wel iets aan de hand:

Following reports over the weekend that Deutsche, JPM and Bank of America had been approached by federal investigators about their correspondent banking business’s involvement in clearing transactions for Danske Bank’s Estonian branch, the whistleblower who helped blow the lid off Danske’s $234 billion money laundering scandal said during testimony to the Danish Parliament that $150 billion of the money had been cleared by a large European lender, stopping short of naming Deutsche, likely to respect confidentiality rules governing the whistleblower’s work at Danske. Incidentally, as Bloomberg adds citing a “person familiar”, the unnamed bank is Deutsche Bank.

Klokkenluider praat met Amerika

De klokkenluider van het witwasschandaal bij Danske Bank is in gesprek met de Amerikaanse autoriteiten, aldus Financial Times. Onder andere praat hij met de welbekende Securities and Exchange Commission (ofwel SEC). De man die de misstanden bij Danske Bank aan het licht bracht, heeft meer informatie over Deutsche Bank. Danske bank was verantwoordelijk voor het wegsluizen van miljarden euro’s crimineel geld tussen 2007 en 2015. Deutsche zou het ‘clearen’ van transacties voor een Estlands onderdeel van de Danske Bank mogelijk hebben gemaakt.

Aandeel Deutsche Bank naar nieuw dieptepunt

Door de nieuwe aantijgingen is de koers van het aandeel Deutsche Bank fors gedaald. In oktober schreven we al dat het aandeel DB een nieuw dieptepunt had bereikt. Na een korte opleving zijn nieuwe lows al weer geslecht. Op de Duitse beurs tikte het aandeel Deutsche Bank even €8,08 aan. Beleggers verkopen hun positief omdat ze bang zijn dat er nog lijken uit de kast komen.

Update:

Reuters:
German Financial Watchdog Bafin asks Deutsche Bank (DB) to supply information on its dealings with Danske Bank

7 reacties

  1. Al is Italie weer hot topic is vliegt de koers naar beneden . Italie heeft schijt aan de betalingsverplichtingen aan de DB ..Brussel weet dat de DB to big to fail /save is en moet alles op alles zetten om de “rust” te bewaren.. Met grote schijnheilige overtuigingskracht blijven vol houden dat er niets aan de hand is..

  2. DB zou zo maar de trigger kunnen zijn voor een echte kredietcrisis binnen de EU die groter van omvang is dan toen in 2008 “Lenen Man Brothers” instortte. Tien jaar later is de wereldwijde schuld van 280 % in 2008 gestegen naar 320 % van het BBP in 2018. De totale balans van DB, de grootste bank binnen de EU, is vele malen groter dan die van “Lenen man.” En niet te vergeten het enorme derivatenpakket waarmee geheimzinnig wordt gedaan over de exacte waarde. Nu ook de schandalen boven tafel komen kunnen we verwachten dat er stront aan de knikker is.

    1. Duitsers zijn net als Nederlanders goed in “creatief boekhouden” en kunnen lijken lang in de kast houden. Derivaten zijn in feite schimmige financiële constructies en vormen daarom een enorm lijk in de kast bij de DB. En als de deur van de kast ineens openklapt valt gelijk ook de hele kast om. Er zullen ongetwijfeld nog veel meer Banken en gerelateerde instellingen zijn die hier last van hebben.

  3. Deutsche kan zomaar eens voor een nieuw Lehman moment gaan zorgen, want de ECB of Merkel gaat echt niet te bank redden. 10 jaar na de kredietcrisis zullen ze een signaal afgeven dat banken niet alle zomaar kunnen maken. Ik denk dus ook wat Gerrit zegt, DB is giftig met zn derivaten balans en too big to save..

      1. Ik ben een onbenul met grote bedragen waar veel nullen achter staan. Heb nooit met zulke bedragen leren rekenen en helaas in de praktijk ook nooit tegen gekomen. Maar 50 duizend miljard is toch 50.000.000.000.000 en in mijn beleving dus 50 biljoen??? Graag corrigeren als ik fout zit. Heb even gegoogeld en gezien dat het bedrag in 2016 op 47 duizend miljard werd geschat. De Nederlandse staatsbegroting 2018 heeft een overschot van 7,8 miljard op een balans van 285 miljard. Om maar een vergelijking te maken die totaal niet in verhouding staat. Het speculeren in derivaten is dus ongelooflijk uit de klauw gelopen. Wanneer straks het vertrouwen op de financiële markten echt inzakt dan zijn we met ons allen aan de beurt. De kans is groot dat bij een nieuwe recessie de rente door de ECB noodgedwongen opnieuw wordt verlaagd. Het verdienmodel van de banken wordt daarmee (opnieuw) aangetast en dus ook het vertrouwen van de rekeninghouders wat overigens al op een dieptepunt staat. We hoeven niet te raden welk effect dat heeft op derivaten. Daar wordt nogal geheimzinnig over gedaan. Niet voor niets natuurlijk. Dat moet zeker niet op de voorpagina van de dagbladen want dan kunnen we ons Welbergen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: